EMU-äänestys ei hirvitä vasemmistoliiton Anderssonia

"EMU-maailmassa tarvitaan myös vasemmistoa"



Vasemmistoliiton puheenjohtaja kulttuuriministeri Claes Andersson vakuuttaa odottavansa ilman paniikkia puolueen EMU-äänestyksen tulosta.


Ensi viikolla alkavassa jäsenäänestyksessä ratkaistaan vasemmistoliiton kanta Suomen EMU-jäsenyyteen ja samalla puolueen jatkaminen Paavo Lipposen hallituksessa.

Useimpien arvioiden mukaan enemmistö puolueen jäsenistä on EMU:a vastaan. Samaan suuntaan viittaa Kansan Uutisten tiistaina julkistama lukijakysely, jossa 63 prosenttia lehden "kuumalle linjalle" soittaneista halusi puolueen sanovan Ei EMU:lle.

- En tiedä, millä tavalla puolueella olisi paniikkia. Ainakaan itse en ole paniikissa, Andersson sanoi Poliittisten toimittajien yhdistyksen lounastilaisuudessa tiistaina.

- EMU-maailmassa tarvitaan myös vasemmistolaisia voimia. Luotan, että meidän jäsenistö näkee asian aika pragmaattisesti (eli käytännön lähtökohdista), hän jatkoi.

Jäsenäänestyksen lipussa tehdään selväksi, että EMU-asia on hallituskysymys ja kielteinen kanta johtaa puolueen lähtöön hallituksesta. Tämän on uskottu vähentävän Ei-äänien määrää.

Hallitusasian kytkeminen EMU-äänestykseen onkin herättänyt närää osassa puolueväkeä. Viikon lopulla kokoontuvalta puolueen valtuustolta on toivottu uutta päätöstä äänestyslipusta.

Andersson vastasi tiistaina, että asia on päätetty ja kysymyksen muotoilu vastaa todellista tilannetta.
- Kysymys on täsmälleen sama, johon puolueen johdon ja eduskuntaryhmän pitää vastata, hän sanoi.

Andersson ilmoittaa aikeistaan lauantaina

Andersson ilmoittaa omista jatkoaikeistaan puolueensa valtuuston kokouksessa lauantaina. Samalla hän aikoo kertoa "oman linjauksensa ja toiveensa puolueen tulevaisuuden suhteen".

Yleisen käsityksen mukaan Andersson luopuu puheenjohtajan tehtävästä ensi toukokuun puoluekokouksessa. Hän on johtanut vasemmistoliittoa puolueen perustamisesta eli vuodesta 1990 lähtien.

Andersson paljasti asiasta tiistaina sen verran, että hän ei kytke omia aikeitaan millään tavalla EMU-jäsenäänestyksen tulokseen. - Mitään kiristysaikeita minulla ei ole. Kantani on tarkkaan harkittu ja lopullinen, käy EMU-äänestyksessä miten tahansa, hän sanoi.

Seuraajaksi jo useita ehdokkaita

Vasemmistoliiton sisäpiireissä Anderssonin lähtöä puheenjohtajan paikalta on pidetty jo pitkään hyvin todennäköisenä. Tästä kertoo sekin, että seuraajakeskustelua on käyty jo viime keväästä lähtien.

Varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimes on ilmoittanut olevansa valmis jopa haastamaan Anderssonin. Kansanedustaja Martti Korhonen odottelee Anderssonin ilmoitusta. Samoin tekee puheenjohtajaehdokkaaksi nostettu europarlamentaarikko Outi Ojala.

Puolueen tunnetuin EMU-vastustaja europarlamentaarikko Esko Seppänen on ilmoittanut haastavansa Anderssonin, jos tämä pyrkisi jatkamaan. Muita aikeitaan Seppänen ei toistaiseksi ole paljastanut.

STT-IA
21.11.1997


POLITIIKKA -SIVULLE