Puoluevaltuusto kiisteli äänestäjien ohjaamisesta

Vasemmistoliiton EMU-äänestyksestä tuli viime hetken riita



Vasemmistoliiton tiistaina alkava EMU-jäsenäänestys nostatti viime hetken riidan puolueen valtuuston kokouksessa sunnuntaina Helsingissä.


Puoluevaltuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen kannanoton, jossa puolueen jäseniä kehotetaan epäsuorasti äänestämään kyllä-vaihtoehdon puolesta.

Kannanotto hyväksyttiin riitaisan ja sekavan keskustelun jälkeen luvuin 27-18. Tyhjää äänesti viisi. Jäsenten ohjailua vierastivat monet sellaisetkin, jotka tavallisesti ovat tukeneet puolueen johdon esityksiä.

Kannanotossa ei mainita suoraan jäsenäänestystä, mutta korostetaan hallituksessa pysymisen merkitystä sekä nyt että pitemmälläkin tähtäimellä.
- Jos Suomi liittyy EMU:n kolmanteen vaiheeseen 1.1.1999, tarvitaan hallituksessa myös vasemmistoliiton kriittisiä ja EMU:n riskit huomioon ottavia näkemyksiä, lausumassa todetaan.

Vasemmistoliitto joutunee lähtemään hallituksesta, jos puolue ottaa kielteisen kannan Suomen EMU-jäsenyyteen. Lisäksi tällainen lähtö saattaa vaikeuttaa puolueen pääsyä uudelleen hallitukseen seuraavien vaalien jälkeen.

Kannanottoa sorvanneen julkilausumavaliokunnan puheenjohtaja Irma Pellinen myönsi, että sillä "vähän yritetään ohjailla äänestäjien käyttäytymistä". Arvostelijoiden mielestä ohjaus oli vähintäänkin "selvää" ja "voimakasta".

- Puolueen johto tyrkyttää omaa mielipidettään jäsenistölle, europarlamentaarikko Esko Seppänen paheksui.

Seppäsen myötäilijäksi joskus tulkittu kansanedustaja Pentti Tiusanen sen sijaan puolusti kannanottoa, jossa hänkin näki "myönteisen EMU-kannan sisäänrakennettuna".

Sen verran puolueen johto säikähti vastarintaa, että varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimes veti takaisin ehdotuksensa siitä, että valtuusto olisi antanut avoimen suosituksen kyllä-vaihtoehdon puolesta.

Äänestyslippua ei muuteta

Kokouksessa tehtiin myös ehdotus, että jäsenäänestyksen kysymykset kirjoitettaisiin uusiksi. Asiaa ei kuitenkaan otettu äänestykseen.

Taustalla oli pyrkimys kysyä jäsenten kantaa erikseen Suomen EMU-jäsenyyteen ja omana asianaan puolueen jatkamiseen hallituksessa.

Maanantaina postitettavissa äänestyslipuissa kysytään, hyväksyykö jäsen, että vasemmistoliiton kansanedustajat äänestävät hallituksen EMU-esityksen puolesta. Samalla annetaan ymmärtää, että kielteinen vastaus johtaisi puolueen ulos hallituksesta.

Äänestäjille on tarjolla on myös vaihtoehto "en osaa sanoa", jolloin ratkaisu jää eduskuntaryhmän ja puolue-elinten harkintaan.

Ei-äänten enemmistö vie ulos hallituksesta

Puheenjohtaja kulttuuriministeri Claes Andersson piti selvänä, että puolue lähtee hallituksesta, jos yli 50 prosenttia äänestäneistä ruksaa jäsenkyselyssä ei-vaihtoehdon.
- Silloin ei ole tulkinnanvaraa, Andersson sanoi.

EMU:a koskeva jäsenäänestys on ollut vasemmistoliitolle sekava asia alusta alkaen. EMU:a vastustava Esko Seppänen ryhtyi ajamaan asiaa vuosi sitten ja sai tahtonsa läpi puoluevaltuustossa, kun yllätetyksi tullut puolueen johto ei tohtinut tyrmätä asiaa. Jäsenäänestyksen tulos selviää parin viikon kuluttua maanantaina.

Andersson vahvisti lähtönsä - Puheenjohtajakilpaan tulossa useita ehdokkaita

Kulttuuriministeri Claes Andersson ei pyri jatkamaan vasemmistoliiton puheenjohtajana ensi toukokuun puoluekokouksen jälkeen. Andersson ilmoitti asiasta puolueensa valtuuston kokouksessa lauantaina Helsingissä.

Lähtöaikeensa vahvistanut Andersson ei perustellut tarkemmin ratkaisuaan. Hän totesi vain, että "päätös on henkilökohtainen, tarkkaan harkittu ja lopullinen".

- Olen vakuuttunut siitä, että puolue tarvitsee johtoon nuorempia voimia, Andersson sanoi ja toivoi uuden puheenjohtajan jatkavan samalta pohjalta, jolta hän on halunnut sitä kehittää.

Keväällä 60 vuotta täyttänyt Andersson on johtanut vasemmistoliittoa puolueen perustamisesta alkaen vuodesta 1990.

Puoluejohtajan, kansanedustajan ja ministerin yhdistetty urakka on ottanut voimille. Andersson on ollut pariin otteeseen sydänvaivojen vuoksi lomalla.

Anderssonin ilmoitus oli odotusten mukainen. Seuraajakeskustelua onkin viritelty puolueen piirissä jo viime keväästä lähtien.

Puheenjohtajakilpaan ovat lähdössä ainakin varapuheenjohtajat Suvi-Anne Siimes ja Martti Korhonen.

Siimes ilmoitti pyrkimyksestään jo puolisen vuotta sitten. Eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi kesän alussa nostettu oululainen Korhonen julkistaa aikeensa oman piirijärjestönsä kokouksessa viikon kuluttua.

Omaa ehdokkuuttaan väläyttänyt europarlamentaarikko Esko Seppänen panttaa vielä ratkaisevaa ilmoitustaan.

Puolueen nykyjohdon arvostelijana ja EMU-vastustajana tunnettu Seppänen oli uhannut haastaa Anderssonin, jos tämä olisi pyrkinyt vielä jatkamaan. Seppänen sanoi lauantaina katsovansa ensin, mihin tulokseen tiistaina alkava puolueen EMU-jäsenäänestys päätyy ja mikä tulee olemaan puolueen linja.

Hän sanoi pitävänsä joka tapauksessa tarpeellisena, että vaalissa on tarjolla myös EMU:un kielteisesti suhtautuva ehdokas.
- Kannan vastuun, jos muita vaihtoehtoja ei ole, Seppänen muotoili.

Puheenjohtajaksi pyrkimistä harkitsee myös vasemmistoliiton toinen europarlamentaarikko Outi Ojala. Hän kertoi päättävänsä asiasta ensi vuoden alussa.

STT-IA
24.11.1997


POLITIIKKA -SIVULLE