Hemilä: EU:n tulisi pyrkiä yleiseen metsästrategiaan, eikä yhteiseen metsäpolitiikkaan

Suomen metsäkompromissi hyväksyttiin EU:ssa



EU:n maatalousministerit päättivät tiistaina Brysselissä EU:n yhteisestä kannasta YK:n erityisistunnossa käsiteltäviin metsäkysymyksiin. YK:n erityisistunto pidetään kesäkuussa New Yorkissa ja se keskittyy Rion jälkeisen kehityksen tarkastelemiseen.


EU:n tavoitteena on neuvotteluprosessi, joka johtaisi maailmanlaajuiseen metsäsopimukseen. Sopimus käsittelisi metsäasioita kokonaisvaltaisesti ja koskisi maailman kaikkia metsiä.

Neuvostossa käsiteltiin myös Ranskan esitystä luonnonmetsiä ja luonnonmetsien kaltaisia metsiä koskevan suojeluverkoston perustamisesta. Ranska teki esityksen metsäsopimuksesta käytävää keskustelua ajatellen hyvin myöhäisessä vaiheessa.

Ranskan esitys torjuttiin

Monet jäsenmaat, etenkin Suomi ja Ruotsi, pitivät aloitetta ongelmallisena, koska se olisi voinut häiritä herkässä vaiheessa olevia maailmanlaajuisia metsäneuvotteluja. Suomen ehdottaman ja neuvoston yksimielisesti hyväksymän sovintoesityksen avulla vältettiin uuden aineksen sisällyttäminen neuvotteluihin.

Muutosesitystä perusteltaessa maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä totesi, että metsien suojelu on myös tulevassa kansainvälisessä yhteistyössä tärkeä osa. Tässä vaiheessa suojelualueverkoston perustamisidean tuominen esille olisi kuitenkin saattanut vaarantaa hyvin edenneitä valmisteluja YK:n erityisistuntoon.

EU:n yhteinen kanta muodostui siten, että Ranskan ehdottama muotoilu korvattiin Suomen yhteistyössä Ruotsin kanssa tekemällä esityksellä. Sen mukaan suojeltavien metsäalueiden kansainvälistä verkostoa koskevaa kysymystä voitaisiin harkita tulevassa metsiä koskevassa vuoropuhelussa. Näin ollen viittaus luonnonmetsiin ja niiden kaltaisiin metsiin jäi kokonaan pois.

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä osallistui myös Kestävän metsätalouden konferenssiin, jossa pitämässään puheessa hän kannatti EU:n metsiä koskevan toimintaohjelman tarkistamista nykyistä laajemmassa mitassa.

Hemilä: Metsäsektorin kilpailuedut ja -kyky otettava riittävästi huomioon

Sekä Euroopan parlamentin raportti että Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto EU:n metsästrategian kehittämisestä ovat ottaneet kohtuullisen laajan lähestymistavan metsätalouden kehittämiseen.

- Jaan molempien tahojen näkemyksen kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta EU:n metsästrategian kehittämisessä. EU-tasolla metsäsektoria koskevien toimenpiteiden ei tulisi lisätä vain ekologista, vaan myös taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä.

- Yhteisten toimenpiteiden tulisi taata se, että metsäsektorin kilpailuedut ja kilpailukyky otetaan riittävästi huomioon tehtäessä päätöksiä muilla aloilla EU:ssa, Hemilä sanoi.

Hemilä määritteli tavoitteita EU:n tuleville toimille. Niihin kuuluvat ennen kaikkea kestävän metsänhoidon periaatteen kunnioittaminen, metsien puuntuotantotehtävän huomioon ottaminen riittävästi, ja että tiedostetaan metsäsektorin tärkeys maaseudun elinolojen ylläpitäjänä.

EU:lle yleinen metsästrategia

Koska metsäsektori on onnistuneesti markkinasuuntautunut, tulisi EU:n pidättäytyä uusista taloudellisista tuista ja metsätalouden markkinasäätelystä. Minkä tahansa metsätaloudelle tai siihen liittyvälle alalle suunnitellun toimenpiteen tulisi edistää metsäsektorin toiminnan edellytyksiä.

Hemilän mielestä nämä tavoitteet voidaan saavuttaa laatimalla EU:lle yleinen metsästrategia.

- EU-maat ja EU ovat jo sitoutuneet lukuisiin yhteisiin tavoitteisiin, joista on sovittu mm. kahdessa ministerikonferenssissa Euroopan metsien suojelusta sekä hallitusten välisen metsäpaneelin ja kestävän kehityksen komission työn puitteissa, Hemilä painotti puheessaan.

EU-maiden saatava itse päättää suojelusta

- Mielestäni metsäasioita koskeva päätöksenteko EU:ssa ilman erillisen metsästrategian kehittämistä olisi vaikeaa. EU:ssa näyttää kuitenkin olevan paljon tukea keskustelun aloittamisen tarpeesta EU:n metsästrategian luomiseksi.

- Puhutaan myös yhteisestä metsäpolitiikasta. Itse epäilen vahvasti tätä vaihtoehtoa. Se tarkoittaisi sitä, että meidän täytyy hylätä lähipäätösperiaate, ja se lisäisi sääntelyä ja taloudellista tukea metsäsektorille.

- Jäsenmailla pitäisi olla oikeus päättää itse metsiensä hoidosta ja suojelusta lähipäätösperiaatteen mukaisesti.

- Siksi mielestäni on oleellista, että pysyttäydymme EU:n metsästrategiassa, Hemilä sanoi.

FF-IA
23.5.1997


POLITIIKKA -SIVULLE