Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Niinistö: Kaikilla mailla oltava komissaari

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö korosti keskiviikkona Euroopan konservatiivipuolueiden johtajien kokouksessa Brysselissä, että kaikilla Euroopan unionin jäsenmailla on oltava edustus EU:n komissiossa.

Euroopan konservatiivijohtajat keskustelivat EU:n perussopimuksen uudistamiseen tähtäävän hallitusten välisen kokouksen HVK:n ajankohtaisista kysymyksistä.

Niinistö sanoi kokouksen jälkeen, että Eurooppaa ja HVK:ta koskevissa kysymyksissä konservatiivien ja sosiaalidemokraattien välillä ei ole suuria linjaeroja. Erot ovat pikemminkin maakohtaisia kuin puoluekohtaisia.


Andersson: Uusi yleisradiolaki tarpeellinen

Uudistettu yleisradiolaki on kulttuuriministeri Claes Anderssonin mielestä tarpeellinen.
- Uuden lain tärkeimpiä tavoitteita on turvata julkinen palvelu, ministeri huomautti jakaessaan keskiviikkona valtion journalistipalkinnot Helsingissä.

Andersson tähdensi myös lain merkitystä kansallisen kulttuurin vahvistajana.
- Se luo myös puitteet yleisradioalan oikeudenmukaiselle ja tasapuoliselle kohtelulle ja vahvistaa markkinoiden joukkoviestinnälliset säännöt.

- Yleisradiotoiminnan rahoituspohja pitäisi turvata uudessa lainsäädännössä. Uuteen lakiin olisi sisällytettävä säännökset lupamaksujärjestelmästä ja julkisen palvelun maksujärjestelmästä.

Andersson korostaa, että lupamaksu on erityinen julkisen palvelun yleisradiotoiminnan rahoitusjärjestely eikä siihen voida soveltaa EU:n valtiontukia koskevaa sääntelyä. Julkisen palvelun maksujärjestelmä voidaan Anderssonin mukaan tarvittaessa korvata toimiluvasta tai taajuudesta ja sen käytöstä perittävillä maksuilla.

Maksujärjestelmän muotoiluun vaikuttaa se, missä määrin ja millaisia julkisen palvelun tehtäviä kaupalliset toimijat toimiluvilla velvoitetaan hoitamaan.


Suomisesta ei tule EU:n Bosnian lähettilästä

Alkon pääjohtaja Ilkka Suominen ei ole enää eholla EU:n uudeksi Bosnian lähettilääksi. Ulkoministeri Tarja Halonen veti Suomisen nimen pois ehdokaslistalta tiistaina Haagissa, kun ilmeni että Suomisen kannatus ei riitä valintaan. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat. EU:n ulkoministerit keskustelivat Carl Bildtin seuraajasta Bosnian rauhansopimuksen valvojana hallitusten välisen kokouksen HVK:n istunnon jälkeen.


Lipponen peräsi virkamiesetiikkaa

Pääministeri Paavo Lipponen vaati virkamiehiltä korkeatasoista virkamiesetiikkaa. Postiliiton liittokokouksessa tiistaina puhunut Lipponen esitteli virkamiesten eettiset perusvaatimukset.

- Kaikkien valtioyhteisön piirissä työskentelevien on tiedettävä ja tunnettava julkisessa toiminnassa noudatettavat arvot yleensä ja erityisesti heidän omaa toimintaansa koskevat eettiset periaatteet. Niistä ei saa olla epäselvyyttä.

- Jokaisen virkamiehen on tunnettava, mitä hyvään hallintoon kuuluu ja mitä korkeatasoinen virkamiesetiikka edellyttää kultakin. Kun virastojen itsenäisyyttä on lisätty ja virkamiesten toimintavapaudet ovat kasvaneet, vaatimus korkeatasoisen virkamiesetiikan ylläpitämisestä nousee tärkeäksi toiminnan ohjausvälineeksi, sanoi Lipponen.

- Hallintopoliittisessa valmistelussa on tarkoin mietittävä, mitä viime aikojen huolestuttavista epäeettisinä pidetyistä tapauksista on otettavissa opiksi.

- Uskon, että Suomessa korkeatasoisen virkamiesmoraalin ja hallinnon uskottavuuden ylläpitämiseksi ei tarvitse luoda uudenlaisia kontrolli- ja rangaistusjärjestelmiä, vaan tarvitaan muistutus siitä, mitkä ovat virkamiesten eettiset säännöstöt.

- Joka tapauksessa kansalaisten usko suomalaisen hallinnon puolueettomuuteen, virkamiesten lahjomattomuuteen sekä eettisesti korkeatasoiseen virkatoimintaan on palautettava, sanoi Lipponen.


Heinonen: Etätyö on alueiden etu

- Etätyötä voidaan käyttää alueellisen kehittämisen välineenä. Sen avulla voidaan luoda uusia työpaikkoja ja työnkuvia, ehkäistä työttömyyttä ja luoda uudentyyppistä yritystoimintaa, sanoi opetusministeri Olli-Pekka Heinonen maanantaina Porissa.

- Aluepolitiikassa etätyö soveltuu sekä maaseutu- että kaupunkipolitiikan välineeksi. Niille, jotka haluavat asua maalla, se tarjoaa mahdollisuuden tehdä työtä kaukanakin sijaitsevissa keskuksissa sijaitseville työnantajille ja toisille yrityksille.

- Etätyölle on tyypillistä tietotekniikan hyväksikäyttö ja työjärjestelyt, jotka ovat ajasta ja paikasta riippumattomia. Näin ollen tietotyön lisääntyminen luo hyvät edellytykset etätyön soveltamiselle työelämässä. Etätyö voi siis toimia työelämän muutoksen edistäjänä sekä toiminnan joustavuuden ja tehokkuuden lisääjänä.

- Kun tuottavuuden ja työelämän laadun kohoamisen sekä työllistämisvaikutusten lisäksi huomioidaan etätyön laajemmat yhteydet liikenneongelmien ja saastumisen vähentämiseen, voidaan etätyön leviämisen todeta olevan merkittävä askel kestävän kehityksen tiellä.

Koonnut: IA
22.5.1997


POLITIIKKA -SIVULLE