Onko virkamiehillä puhevaltaa


Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Martti Hetemäki kirjoitti Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa eurooppalaisten ekonomistien nk. Salzburgin manifestista. Tästä Helsingin Sanomat sai aiheen haastatella häntä. Haastattelussaan Hetemäki puhui kovemmista keinoista työllisyyden parantamiseksi.


Tämä tulkittiin siten, että Hetemäki vaatii ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta luopumista. Siitä monet poliitikot saivat aiheen ryhtyä vaatimaan ylijohtajaa tilille puheistaan. Myös valtion taloudesta vastaavaa ministeriä Sauli Niinistöä vaadittiin julkisesti irtisanoutumaan alaisensa puheista. Vaatimuksen esitti europarlamentaarikko Pertti Paasio (SDP). Niinistö ei Paasion puheista korvaansa lotkauttanut.

Asiaan puuttui myös ”valtionhoitajapuolueen” puoluesihteeri Kari Laitinen. Nyt Hetemäki joutuu selittelemään sanomisiaan julkisuudessa, mutta eihän se enää mitään auta. Päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi, että hallitus suunnittelee ansioturvan leikkauksia. Tässä ei ole mitään uutta. Poliitikkojen niskaan on aikaisemminkin kaadettu puheliaiden virkamiesten lausuntoja.

Sailaskin ammuttiin alas - ja sitten toteutettiin

Edellisen kerran vastaava meteli nousi valtiosihteeri Raimo Sailaksen (SDP) esiteltyä säästölistaansa julkisuudessa. ”Sailaksen paperi”, eli parin kymmenen miljardin markan leikkaukset, ammuttiin julkisesti alas useammalta taholta. Silti paperi on nyt suurelta osin toteutettu.

Kekkosen kaudella puheliaat virkamiehet - etenkin ulkoasianhallinnossa - havaitsivat pian päässeensä disponibiliteettiin eli hölösuiden hautausmaalle. Myös Mauno Koivisto kovisteli diplomaattejaan, ettei hänen sanomisiaan saa selitellä. Sen hän teki seliteltyään itse omia vanhoja sanomisiaan jatkuvasti ja harvinaisen pontevasti.

Paasio ehätti aina ulkomailta asti tekemään Hetemäen lausunnosta hallituskysymyksen. Mistä Paasio katsoo saaneensa mandaatin määritellä hallituskysymyksiä? Hänhän on vain yksi europarlamentaarikko europarlamentaarikkojen joukossa.

Olisi jo korkea aika päästä siihen, että Suomessakin virkamiehet saisivat lausua oman rehellisen mielipiteensä myös omaan toimialaansa kuuluvista asioista, kunhan se ei tapahdu maan etua vahingoittavalla tavalla.

TIMO KERVINEN
24.1.1997


OTSIKKOSIVULLE