Taina vastustaa lakia toimeentulotuen tasosta



Ministeri Anneli Taina vastustaa toimeentulotuen tason määrittämistä lailla. Hänen mukaansa ei pidä sitoutua järjestelmiin, joihin ei ehkä joskus ole varaa. Toimeentulotukimenojen alentamiseen tähtäävä Arajärven esitys saa Tainalta kritiikkiä myös siksi ettei se puutu itse toimeentulotuen ehtoihin. Tainan mukaan toimeentulotuen omavastuuosuuksia pitäisi tarkistaa.


Sosiaaliturvan uudistukset ovat koko hallitustaipaleen ajan olleet suuria kysymyksiä. Kannustinloukkutyöryhmän jälkeen seuraava tavoite on toimeentulotukimenojen vähentäminen. Se on myös yksi tulevan budjettiriihen suurista väännöistä.

Toimeentulotukea saaneiden henkilöiden määrä on vajaassa vuosikymmenessä kaksinkertaistunut ja toimeentulotuen menot yli kolminkertaistuneet. Viime vuonna toimeentulotuen bruttomenot olivat jo 3,1 miljardia markkaa.

Selvitysmies Pentti Arajärvi tarjoili keväällä oman keinovalikoimansa. Hän esitti tarkkoja korotuksia asumistukeen, työttömyysturvaan sekä opintotukeen. Tältä pohjalta myös hallitus käy työhön.

Kokoomuksen ministeriryhmässä sosiaalipolitiikasta vastaava puolustusministeri Anneli Taina korostaa, että toimeentulotuen ja muun sosiaaliturvan suhdetta pitää pystyä järkeistämään. Hän pitää selvityksen lähtökohtaa, eli asumistuen kehittämistä hyvänä.

Taina huomauttaa, että toimeentulotukijärjestelmä on paisuessaan vääristynyt. Olisi pyryttävä palaamaan takaisin aiempaan suuntaan, jossa toimeentulotuki oli viimesijainen tukimuoto, johon turvauduttiin vain harvoin.

- Nyt se on täydentävä tukimuoto ja sitä saavat kaikki ne, jotka ovat jonkin alhaisen sosiaaliturvajärjestelmän piirissä.

Tainan mukaan nykyinen toimeentulotuen laaja perusosa on korostanut tuen saajan omaa vastuuta. Tuen rakenteen sijaan hän pohtiikin olisiko tukitasoa syytä alentaa.

Ylihintaista asumista ei pidä tukea

Tainan mielestä Arajärven mallissa ei puututa riittävästi itse toimeentulotukeen. Hänen mukaansa olisi selvitettävä mahdollisuudet toimeentulotuen omavastuun korottamiseksi.

Mikä on toimeentulotuen saajan omavastuu asumiskustannuksissa, kyselee ministeri. Sellaista tilannetta ei saisi olla, että toimeentulotuen saaja voi vuokrata yli tulojensa olevan asunnon, jonka kulut maksetaan toimeentulotuesta. Tuolloin ei tuen saajalla ole mitään vastuuta omasta maksukyvystään.

Taina huomauttaakin, että osa kaupungeista on jo huomannut tämän.
- Jo hallituksen kannustinloukkutyöryhmä kannatti sitä, että asumisen omavastuu sisällytetään toimeentulotukeen.

- Se edellyttää myös sitä, että asumistuen taso on järkevä. Ylihintaisia asuntoja ei Tainan mukaan näin enää yhteiskunta maksaisi.

Hänen mukaansa olisi samalla tarkistettava asuntopolitiikan suuntaa tuottamalla edullisempia asuntoja.
- Onhan hullua, että meillä tehdään luksus-asuntoja vähävaraisille vuokranmaksajille.

Asumistuki prioriteettien kärjessä

Taina painottaakin asumistuen korottamista juuri pienituloisten osalta ja tähdentää korotusten tarkkaa kohdentamista siten, että pienelläkin sosiaalietuudella voi yhdessä asumistuen kanssa tulla toimeen. Etuuksien nostamiseen ministeri suhtautuu kuitenkin harkitsevasti.

- Tavoite, että etuisuuksia pyritään nostamaan on ihan hyvä. En ole ihan varma onko siihen taloudellisia mahdollisuuksia. Jos joudutaan priorisoimaan korotuksia, niin asumiseen kannattaa satsata.

- En tiedä riittävätkö nämä uudistukset siihen, että toimeentulotukiasiakkaiden määrä tosiasiassa vähenee, hän epäilee.

Arajärven laskelmien nettovaikutukset tietäisivät valtiolle yli 360 miljoonan markan menonlisäystä.
- Aikana, jolloin meidän pitäisi hoitaa valtiontaloutta järkevästi ja jolloin meillä on velkaa ja niukkuutta täytyy tarkkaan pohtia onko se järkevää ja pystytäänkö hoitamaan ajateltuja tavoitteita, Taina huokaa.

Selvitysmiehen jatkotyölle on asetettu tavoitteeksi myös järjestelmän yksinkertaistaminen. Taina huomauttaakin, että siihen suuntaan ei vielä ole menty.

- Jos ajatellaan koko sosiaaliturvajärjestelmää, niin olen melkein kauhuissani seurannut sitä, että edelleen luodaan uusia järjestelmiä ja tukimuotoja kun pitäisi ryhtyä todella yksinkertaistamaan ja karsimaan. Esimerkkinä hän mainitsee koulutusvakuutusjärjestelmän, jolla sinänsä on hyvät tavoitteet.

Ei lakia toimeentulotuen markoista

Taina suhtautuu varsin kriittisesti Arajärven esitykseen, jonka mukaan toimeentulotasosta päätettäisiin lailla.

- Pitää hyvin tarkkaan harkita millä lailla sidotaan yhteiskunta järjestelmiin, joita ei ehkä jossain vaiheessa ole varaa ylläpitää.

Jo kannustinloukkutyöryhmän perustaminen osoitti, että havaittiin järjestelmän puutteet.
- Se mikä on suurenmoista on, että kaikissa puolueissa on nähty nämä ongelmat. Kokoomuksessa on varmaan aina pohdiskeltu maksetaanko kaikki etuudet järkevästi.

Taina toteaa, että SDP:n ja Kokoomuksen välillä yhteisymmärrys on melko hyvin löytynyt niin kannustinloukkutyöryhmässä kuin nyt Arajärven selvityksen osallakin.
- Mutta Vasemmistoliiton näkemyksissä oli ehkä eroavaisuuksia, josta syystä muun muassa asumistuen kehittämisessä ei päästy eteenpäin, hän arvioi ja arvostelee.

Motiivina tukiviidakon yksinkertaistamiselle on myös se, että raha ei kiertäisi enää niin monen luukun kautta. Taina kertoo eduskunnan työhuoneessaan roikkuvasta pilapiirroksesta, jossa Topi ja Reiska pohtivat viraston edustalla kuinka mukavaa olisi tietää tulisiko toimeen omilla tuloillaan.

- Sosiaaliturvan varassa eläminen tulee joskus kannattavammaksi kuin työn tekeminen. Ongelman ratkaisemiseksi pitää jatkaa työtä. Pienipalkkaisia palveluammattejakin tarvitaan hän muistuttaa.

Tuloveroja on alennettava edelleen, linjaa Taina. Siinä yhtälössä on tarkkaan mietittävä mitä menopuolella tapahtuu.

PETE PAKARINEN
25.7.1997


POLITIIKKA -SIVULLE