Verilöylyt varjostavat Algerian vaalivalmistelujaAlgerian kesäkuussa järjestettävät eduskuntavaalit ovat ensimmäiset sitten sen kun, armeija keskeytti edelliset viisi vuotta sitten. Silloin islamilaispuolue oli saamassa murskavoiton. Nyt se on kielletty ja ääri-islamilaiset varjostavat vaalivalmisteluja raaoilla verilöylyillä.


42 puoluetta aikoo asettaa yhteensä 4000 ehdokasta kesäkuussa pidettäviin Algerian parlamenttivaaleihin. Näin kertovat Algerian viranomaiset, joiden mukaan presidentti Liamine Zeroualin pitkään lupailemat vaalit pidettäisiin kesäkuun viidentenä.

Vain kolme puoluetta näyttää asettavan ehdokkaita jokaisessa vaalipiirissä: entinen valtapuolue Kansallinen Vapautusrintama, nykyinen presidentti Zeroualin tukijoiden puolue Kansallinen Demokraattinen Liike sekä laillinen islamilaispuolue Nahda.

Edelliset vaalit keskeytettiin

Algerian edelliset parlamenttivaalit pidettiin viisi vuotta sitten. Armeija kuitenkin keskeytti ne ennen toista kierrosta, kun konservatiivi- ja fundamentalistiuskovaisten "Islamilainen Pelastusrintama" oli saamassa murskavoiton.

Kenraalit ottivat vallan, heittivät islamilaispuolueen johdon vankilaan ja vuonna 1994 istuttivat presidentiksi kenraali Liamine Zeroualin. Tämä uusi paikkansa kansainvälisesti valvotuissa presidentinvaaleissa 1995.

Presidentti järjesti viime vuonna kansanäänestyksen perustuslakimuutoksesta, joka kielsi uskontoon, rotuun ja kieleen pohjaavat puolueet. Kun kielto voitti - tosin opposition boikotoidessa ja syyttäessä vilpistä - hän lupasi järjestää uudet eduskuntavaalit.

Nyt vaalit siis järjestetään, ilman viime vaalit voittanutta islamilaispuoluetta. Mukana on kuitenkin maltillinen islamilaispuolue Nahda.

Varmuuden vuoksi presidentti on varannut itselleen veto-oikeuden kansan valitsemien lainsäätäjien suhteen. Lisäksi parlamenttiin luotiin toinen kamari, jonka jäsenistä kolmanneksen nimittää presidentti itse.

Verinen terrori jatkuu

Vaalien ehdokasasettelu on juuri päättymässä. Vaalitaisteluun käydään ennennäkemättömän terrorin siivittämänä. Merkittävin terroristiryhmä on Aseistautunut Islamilainen Ryhmä GIA. Sen toiminta on levinnyt järjettömäksi siviileiden teurastamiseksi - kaupungeissa autopommeilla ja maalla veitsillä.

Tiistaina äärimuslimit tappoivat 93 ihmistä kylässä noin 25 kilometrin päässä Algerian pääkaupungista Alger'sta. Joukkomurha on verisin sisällissodan puhkeamisen jälkeen.

Hallitus kuvasi verilöylyä "kauheaksi". Sen mukaan joukko terroristeja hyökkäsi eristyksissä olevaan kylään ja teurasti veitsillä ja maataloustyökaluilla 93 ihmistä. Hallitus kertoi, että turvallisuusjoukot saivat hälytyksen yöllä ja pystyivät estämään lisäuhrit. Osa terroristeista kuoli vastaiskussa.

Kaikkiaan 42 ihmistä surmattiin Medean alueella Algerian pääkaupungin eteläpuolella sattuneessa verilöylyssä. Algerialaisen lehden mukaan puolet uhreista oli naisia ja lapsia, joukossa myös kolme pikkuvauvaa. Surmatyöt tehtiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä, vain vuorokausi 93 kyläläisen joukkomurhan jälkeen.

LAURI KAIRA
Kairo
25.4.1997


ULKOMAAT -SIVULLE