Gallupsotaa EnglannissaEnglannin vaalitaistelu sai keskiviikkona uutta puhtia, kun tuore mielipidetutkimus osoitti työväenpuolueen kannatuksen jyrkkää laskua. The Guardian -lehden julkistaman kyselyn mukaan työväenpuolue johtaa konservatiiveja enää viidellä prosenttiyksiköllä numeroin 42-37.


Tätä ennen - vuoden 1993 marraskuusta lähtien - työväenpuolueen johtoa on mitattu kaksinumeroisilla luvuilla.

Toisessa tutkimuksessa, jonka Daily Telegraph -lehti julkaisi keskiviikkona, eroa oli edelleenkin 21 prosenttiyksikköä. Sen teettämässä puhelinhaastattelututkimuksessa työväenpuoluetta kannatti 50 prosenttia ja konservatiiveja 30 prosenttia vastaajista.

Konservatiivipuolueen strategien mukaan käänne on seurausta pääministeri John Majorin päätöksestä keskittyä kampanjassa EU-kysymyksiin ja Britannian itsenäisyyden puolustamiseen.

Luotettavuutta epäillään

Gallupit ovat niin Englannissa kuin Yhdysvalloissakin korostunut osa vaalikampanjaa ja niitä tehdään vaalikamppailun loppusuoralla yksi päivässä, parhaana kaksi. Strategiaan kuuluu, että niitä pyritään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti vastustajan hermostuttamiseksi ja omien joukkojen luottamuksen vahvistamiseksi.

Työväenpuolueen edustajat epäilivät yksittäisen kyselyn luotettavuutta ja vakuuttivat, että aihetta huoleen ei ole. Silti tulos oli järkytys puoluejohdolle, joka tiistai-iltana oli murehtinut vaalitaistelun jähmettymistä. Se pelkäsi, että labourin kampanja on alkanut kyllästyttää äänestäjiä ja vaikuttaa kilpailijoiden hyväksi.

Työväenpuolueessa uskotaan, että juuri tämä oli Majorin tarkoitus, kun hän päätti tehdä vaalitaistelusta kahdeksanviikkoisen, pisimmän 80 vuoteen.

Eurovastustus puree?

Konservatiivipuoleen strategit uskovat, että kyseinen mittaus osoittaa Majorin eurovastaisen kampanjan purreen äänestäjiin, vaikka puolueessa on myös EMU:n kannattajia. Puoluestrategit kertovat, että heidän omissa julkaisemattomissa mittauksissaan konservatiivit ovat olleet alle 10 prosenttia labouria jäljessä jo viime viikolla.

The Independentin torstaina julkaiseman ja kahden muun mielipidetiedustelun mukaan labourin etumatka on kuitenkin säilynyt edelleen19-21 prosentissa. Uurnille euroepäilijöiden kansakunta pääsee vapunpäivänä.

IA
25.4.1997


ULKOMAAT -SIVULLE