Työväenpuolueelta vuotanut strategiapaperi konservatiivien kampanjan apuna

Taistelu Englannista kiristyy - vuotanut muistio vaalivalttinaEnglannin konservatiivit ovat hyödyntäneet kampanjassaan työväenpuolueelta vuotanutta strategiasuunnitelmaa. Vapunpäivän työväenjuhla näyttää kuitenkin edelleen todennäköiseltä.


Konservatiivipuolue ilmoitti tiistaina, että sen vaalikampanja on perustunut pitkälti työväenpuolueesta vuotaneeseen strategiapaperiin. Asiakirja nimeltään “War Book: Version 3” sisältää suorasanaisen kuvauksen kummankin puolueen vahvuuksista ja heikkouksista.

Sen mukaan työväenpuolue pitää omina strategisina heikkouksinaan “veroja”, “ammattiliittoja”, “Eurooppaa”, “kokemattomuutta”, “piilovasemmistoa” sekä sitä “miten puolue rahoittaa suunnitelmansa”.

Johtajat keskeisesti esillä

Konservatiivien vahvuudeksi mainitaan John Majorin “kunnollisuus”, johon toryt oman kampanjansa ovat ankkuroineetkin. Majorin heikkoa johtajuutta sen sijaan pidetään konservatiivien ongelmana.

Omiksi vahvuuksikseen työväenpuolue näkee “johtajuuden”, “muutoshalukkuuden” ja “Tony Blairin persoonan”.

Työväen puolue on muuttanut paperissa hahmoteltuja suunnitelmia vaalikampanjan loppukirin osalta.

Sen sijaan, että se lähtisi kärjistämään konservatiivien voiton kauhuskenaarioilla, puolue tulee mitä ilmeisimmin keskittymään Tony Blairin henkilökuvan syventämiseen. Tarkoituksena on valottaa lisää Blairin henkilökohtaista elämää.

Konservatiivit tukeutuvat talouteen

The Financial Timesin mukaan konservatiivien suunnitelmana sen sijaan on keskittyä kahteen teemaan: talouteen ja EU:n uhkakuviin. Toisin sanoen omiin vahvuuksiin ja työväenpuolueen heikoimpaan kohtaan.

Majorin lisäksi keskeinen asema konservatiivien kampanjassa onkin myös valtionvarainministeri Kenneth Clarkilla. Hänen avustajansa kertoi viime viikolla, että kiirettä on pitänyt parivaljakon kiertäessä maata helikopterilla.

Tuulimyllyjä vastaan

Vaalikampanjan kiristyminen ja kannatuslukujen tasoittuminen kampanjan loppusuoralla oli odotettavissa. Konservatiivit ovat omien irtiotoista ja noloista tilanteista huolimatta onnistuneet syömään työväenpuolueen uskottavuutta.

Yllättävää kuitenkin olisi mikäli brittien enemmistö ei vapunpäivän vaaleissa sittenkään antaisi tukeaan Tony Blairin “uudelle työväelle”.

JORI ARVONEN
25.4.1995


ULKOMAAT -SIVULLE