Kokoomusnuoret sopassaTarvitaanko kokoomukseen linjanmuutosta? Kokoomuksen Nuorten Liitossa on asiaan ainakin kaksi vastausta. Kuusi KNL:n piirien puheenjohtajaa ja neljä liittohallituksen jäsentä on kirjelmällä sanoutunut irti liittonsa Tasavalta -lehden näkemyksistä.


Tasavallan mukaan kokoomuksessa ei keskustella tarpeeksi. Liiton puheenjohtaja Juha Rintamäki arvioi lehdessä, että kokoomus on terhakkaasti arvostelemassa ja kommentoimassa muiden tekemiä avauksia, muttei itse ole tekemässä uusia linjauksia.

Tämänkaltaisista perusteluista halutaan siis eroon. Allekirjoittajat kritisoivat myös nimimerkillä esitettyjä arvosteluja, joihin arvostelun kohteet ovat tosin itse saaneet vastata. Samassa lehdessä julkisuuteen nousi puhemies Riitta Uosukaisen selkäänpuukotuskannanotto. Lehti nosti Uosukaisen ohella selkäänpuukotetuksi myös entisen ympäristöministerin Sirpa Pietikäisen.

Poliittisella lehdellä poliittisia näkemyksiä

Tasavallan päätoimittaja Pirjo Mäljä-Lemmetyinen sanoo odottaneensa keskustelua ja on vain iloinen, että sellaista viriää kokoomusnuoriin.
- Lehden tarkoitus on nimenomaan herättää keskustelua. Hänen mukaansa kokoomuksessa on eletty hiljaiseloa sen jälkeen kun Sauli Niinistö vaalivoiton jälkeen lakaisi riidat maton alle.

- Ei tulevaisuustahtoinen puolue voi olla puolue, joka ei keskustele asioista.

Pirjo Mäljä-Lemmetyisen mukaan lehti on haluttu ymmärtää väärin.
- Ikäänkuin olisi yllätys, että poliittisen nuorisojärjestön lehden päätoimittajalla on poliittisia näkemyksiä.

Kolmen piirin oppositio

KNL:sta saatujen tietojen mukaan kirjelmä ei heijastele niin laajaa ja syvää tyytymättömyyttä kuin päällepäin voisi näyttää. Piirien puheenjohtajista kahden kerrotaan sanoutuvan kirjelmästä irti.

Kirjelmää voi äimistellä myös siksi, että viikonloppuna KNL:n liittohallitus, johon siis neljä allekirjoittajaakin kuuluu, lausui julkilausumassaan, että kokoomus tarvitsee nyt sisäisen keskustelun kautta uusia eväitä politiikkaansa.

Oppositiohenki KNL:ssä on leiskunut jo pitkään. Puheenjohtaja Rintamäen edustama linja on saanut kovimman vastustuksen lähinnä Oulusta, Pirkanmaalta ja Satakunnasta. Kolme neljästätoista piirijärjestöstä on enemmän tai vähemmän avoimesti oppositiossa. Aktiivivastustajien joukko arvioidaan käytännössä tätäkin pienemmäksi.

Paljonko painoa hyökkäyksissä on sitten sillä, että KNL:n puheenjohtaja Juha Rintamäki vetää myös puolueen ohjelmatoimintaa? Tulevaisuusasiakirja on herättänyt ristiriitaisia tunteita jo ennenkuin siihen on tarkemmin perehdyttykään.

Kokoomusnuoret ovat sopassa, mutta hämmennetäänkö pataa suuremmilla kauhoilla? Taustatukea tulee oppositiolle muualta, vihjataan KNL:stä ja viitataan toistuviin kärhämä-uutisiin Ilta-Sanomissa.

Varapuheenjohtajat tähyävät jatkoon

Kulminoituuko KNL:n osapuolijako sitten Rovaniemen puoluekokouksessa, jossa Rintamäki pyrkii jatkoon kokoomuksen varapuheenjohtajana?

Huhuja uusista varapuheenjohtajakandidaateista on ollut, mutta toistaiseksi kukaan ei ole avoimesti astunut estradille. Viime viikonloppuna KNL:n liittohallitus taasen asettui yksimielisesti tukemaan Rintamäen jatkopyrkimyksiä.

KNL tukee niinikään Kirsi Pihan jatkoa varapuheenjohtajaksi. Niinikään Pirkko-Liisa Ollila tähyää jatkoa varapuheenjohtajakaudelleen. Hänellä on takanaan ainakin Kokoomuksen Naisten liiton tuki.

Pirkanmaalaisen Juha Kostiaisen nimi on välähdellyt varapuheenjohtajakisassa. Hänen mahdollisuuksiensa ei tosin uskota riittävän edes ehdokkaaksi saakka.

PETE PAKARINEN
25.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE