Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Meksikossa ennätysmäinen huumetakavarikko

Meksikon poliisi on tehnyt mittavan huumetakavarikon. Viranomaisten haltuun joutui 10 tonnin suuruinen kokaiinilasti, jonka arvo katukaupassa on lähes kolme miljardia markkaa.

Viranomaisten mukaan kyseessä on vuosikymmenen toiseksi suurin huumetakavarikko. Kokaiinilasti löytyi Pohjois-Meksikossa Tamaulipasin maakunnassa. Huumeet oli määrä salakuljettaa rekalla Yhdysvaltoihin.


Haagin sotarikostribunaali alityöllistetty pettymys

Entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkivalla Haagin tribunaalilla ei riitä töitä. Kahdeksan viime kuukauden aikana yhtään sotarikoksista epäiltyä ei ole pidätetty, ja näillä näkymin sotarikostuomioistuimen työ loppuu jouluun mennessä.

- Meillä on oikeudenkäyntejä jouluun asti. Sen jälkeen ei ole enää töitä, tuomioistuimen ruotsalaissyyttäjä Eric Östberg kertoi Sydsvenska Dagbladet -lehden haastattelussa torstaina.

Tuomioistuin on ollut toiminnassa neljä vuotta. Tuona aikana kaikkiaan 74 sotarikoksista epäiltyä on asetettu syytteeseen ja heidät on etsintäkuulutettu, mutta vain seitsemän epäillyistä on saatu kiinni. Kiinnijäänti on ollut sattuman kauppaa eikä seurausta siitä, että YK tai NATO olisi toiminut aktiivisesti saattaakseen epäillyt oikeuden eteen.

Ruotsalaissyyttäjä on pettynyt ja vihainen, koska maailma ei hänen mielestään piittaa syyllisten rankaisemisesta. Tutkijat joutuvat käyttämään paljon aikaa yrittäessään saada eri tahot vakuuttuneiksi siitä, että sotarikostuomioistuin tarvitsee apua.


Perun armeija vapautti panttivangit

Perun armeija vapautti rynnäköllä Perun Japanin lähetystössä olleet panttivangit. Viranomaisten mukaan 72:stä panttivangista yksi kuoli taisteluiden yhteydessä. Kaikki panttivankeja pitäneet 14 vasemmistosissiä saivat hyökkäyksessä surmansa. Myös kaksi erikoisjoukkojen sotilasta kuoli. Jotkut japanilaispanttivangit sanoivat, että sotilaat ampuivat jo antautuneita sissejä.

Rynnäkkö lähetystöön tehtiin etiistai-iltana Suomen aikaa. Viranomaiset kertoivat erikoisjoukkojen tunkeutuneen lähetystöön tarkoitusta varten kaivetun 200 metriä pitkän tunnelin kautta. Kiivaat taistelut kestivät noin 40 minuuttia.

Panttivangit olivat pääosin Perun politiikan ja talouselämän vaikuttajia sekä japanilaisia diplomaatteja.

Perun panttivankikriisin takana oleva sissiliike aikoo jatkaa toimintaansa. Tupac Amarun Euroopan edustaja Isaac Velazco vakuuttaa, että taistelu Perun sortojärjestelmää vastaan ei pääty, vaikka kaikki lähetystössä olleet sissit saivat surmansa Perun armeijan rynnäkössä. Velazcon mukaan vasemmistosissit aikovat jatkossa iskeä useisiin Perun talouselämän ja armeijan kannalta tärkeisiin kohteisiin.


Ranskaan ennenaikaiset vaalit

Ranskan presidentti Jacques Chirac ilmoitti maanantaina, että parlamentti hajotetaan ja ennenaikaiset parlamenttivaalit pidetään kahdessa osassa 25. toukokuuta ja 1. kesäkuuta.

Lyhyessä tv-puheessaan Chirac vetosi kansaan, jotta se antaisi hänen johtamalleen oikeistolle tukensa. Presidentti sanoi aikaistavansa vaaleja, jotta Ranskan kansa voisi "ilmaista selvästi sen kuinka laajasti ja nopeasti se haluaa muutosta seuraavien viiden vuoden aikana".

Hänen mukaansa Ranska tarvitsee pitkälle meneviä muutoksia yhteiskunnassa, jotta julkista kulutusta voidaan supistaa. Lisäksi ennenaikaisia vaaleja tarvitaan, jotta Ranska voi valmistautua tärkeisiin Euroopan yhdentymistä koskeviin päätöksiin, koskien erityisesti siirtymistä yhteiseen valuuttaan.

Säännönmukaiset vaalit olisi järjestetty ensi vuoden maaliskuussa. Ne olisivat ajoittuneet samaan ajankohtaan kuin Euroopan talous- ja rahaliittoon osallistujien nimeäminen.

Tarkkailijat sanovat, että mikäli keskusta-oikeistolaiset hallituspuolueet saisivat kansalta valtuuden jatkaa, olisi hallituksella vapaat kädet säästötoimien jatkamiseksi. Niitä tarvitaan, jos Ranska haluaa pienentää valtionvelkaansa ja saavuttaa Maastrichtin sopimuksessa EMU:lle asetetut kriteerit.

Koonnut IA
25.4.1997


ULKOMAAT -SIVULLE