Asiantuntijat pelkäävät, että voitettu syytejuttu vie Netanjahun äärioikeiston syliin

Netanjahu äärioikeiston syliin?Kun korruptiosyytteet kaatoivat yhteistyömahdollisuudet työväenpuolueeseen, Netanjahu on yhä enemmän uskonnollisen oikeiston vanki. Kun Netanjahu lisäksi selvisi syytteittä, mutta ääripuolueen johtaja Deri ei, hallituksen koossapito voi vaatia entistä tiukempaa linjaa.


Sekä Israel että arabimaat seurasivat alkuviikolla henkeään pidätellen, mikä olisi "Bibigaten" lopputulos. Ensimmäisen kerran Israelin historiassa poliisi suositti syytettä pääministerille. Nyt lopputulos tiedetään - Netanjahu selvisi syytteettä. Syyttäjä oli kuitenkin avoimen kriittinen tämän toimia kohtaan ja perusteli päätöstään sillä, että todisteet eivät riittäneet.

Päätöksen jälkeen Netanjahu esitti lievää katumusta, mutta pääasiassa julistautui voittajaksi. "Se mitä viivan alle jää, on että en tehnyt rikosta. Uskon, ja niin tekee kansan enemmistö, että tämä asia on nyt takanapäin."

Mielipidetiedustelujen mukaan näin onkin. 58 prosenttia israelilaisista on sitä mieltä, ettei Netanjahun tarvitse erota taikka järjestää uusia vaaleja.

Mitä vaikuttaa jatkoon?

Nyt onkin mielenkiintoisinta, mitä koko episodi vaikuttaa Israelin sisäpolitiikkaan ja Lähi-Idän rauhanprosessiin.

Tapahtumasarja leikkasi ainakin toistaiseksi siivet toiveilta, että työväenpuolue ja Netanjahu kävisivät yhteistyöhön. Netanjahu ei siis pysty vaihtamaan uskonnolliseen oikeistoon kuuluvia hallituskumppaneitaan rauhanprosessia tukevaan työväenpuolueeseen. Ja nämä myös tietävät sen.

Siten Netanjahu on entistäkin sidotumpi ääriuskonnollisiin liittolaisiinsa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, tämä näkyy myös hallituksen politiikassa.

Kova linja pitää hallituksen kasassa

Netanjahu tekikin heti päätöksen jälkeen selväksi, että kova linja suhteessa palestiinalaisiin jatkuu.

"Poliittiset vastustajamme... eivät voi hyväksyä meidän kiivasta vastustustamme Palestiinalaisvaltiota kohtaan. He kieltäytyvät hyväksymästä, että me vartioimme Golanin kukkuloita. He eivät tule onnistumaan", pääministeri julisti.

Kova linja takaa sen, että hallitus pysyy pystyssä. Jos Netanjahu olisi joutunut syytteeseen, tilanne olisi toinen. Yhteensä 11 kansanedustajaa ja kolme ministeriä omaavat kaksi pienpuoluetta - venäläissiirtolaisten "Israel B'Aliyah" ja keskustalainen "Kolmas tie" - ennakoivat lähtöä hallituksesta, jos Netanjahu olisi joutunut syytteeseen. Syytteen rauettua ne ovat pysymässä hallituksessa.

Uhraako Netanjahu oikeusministerinsä

Poliisi esitti syytettä neljälle merkkihenkilölle: Netanjahulle, oikeusministeri Tzahi Hanegbille, pääministerin kanslian pääsihteeri Avigdon Liebermanille ja Shas-puolueen puheenjohtajalle Ariah Derille.

Syyttäjä nosti syytteen vain Deriä vastaan. Hänen puolueensa pitää tätä etnisenä provokaationa, mutta sen kuitenkaan uskota jättävän hallitusta.

Tällä hetkellä spekuloidaan sillä, joutuuko - ja pystyykö - Netanjahu uhraamaan oikeusministerinsä opposition kriitikoita rauhoittaakseen. On kuitenkin epävarmaa, pystysikö se leikkaamaan kärkeä opposition kritiikiltä.

Arabit huolissaan

Torstaina ilmestynyt arvovaltainen Al Ahram Weekly julkisti Egyptin pääministerin Kamal El-Ganzourin lausunnon, jonka mukaan Egypti pitää syyttäjän päätöstä "täysin sisäisenä asiana" ja toivoo, että Israelin hallitus siirtää katseensa takaisin rauhanprosessiin.

Egyptiläiset asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että Netanjahu joutuu ottamaan liittolaisensa entistä vahvemmin huomioon, joka vaikeuttaa rauhanprosessia entisestään.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erakat kommentoikin, että " meidän huolemme on se, että pyrkiessään korjaamaan tämän tapauksen tuomia vaurioita, Netanjahu tulee... kiihdyttämään siirtokuntatoimintaa ja pitää tiukasti kiinni linjastaan, jonka mukaan sopimuksia ei panna täytäntöön."

LAURI KAIRA
Kairo
25.4.1997


ULKOMAAT -SIVULLE