BACK
Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi
25.4.1997


Media mullistuu

Aamulehti ja MTV fuusioituvat osin ruotsalaisin rahoin. Tiedotusvälineissä tätä yhdistymistä virallisesti vähätellään, mutta kysymyksessä ei ole lainkaan niin pieni asia kuin ensinäkemältä näyttää.

Aamulehti-yhtymällä on myös yhdessä eräiden muiden osakkaiden kanssa valtakunnallinen mainosradiolupa ja alueellista TV-kanavalupaa pääkaupunkiseudulle haetaan.

Aamulehden ykköstuotteet ovat tähän saakka olleet Aamulehti ja Kauppalehti. Erkon konserni vastaa haasteeseen aloittamalla uuden ilmaisjakelulehden pääkaupunkiseudulla.

Aamulehti puolestaan nokittaa aloittamalla yhdessä City-lehteä toimittavan ja paljon pienehköjä lehtiä omistavan, mutta osaavan Janton-yhtiön kanssa oman Uutis 100 -ilmaisjakelulehden. Siinä on iltapäivälehdillä nielemistä.

Sanoma Oy nokittaa Aamulehdelle aloittamalla Kauppalehden kanssa kilpailevan talouslehden Talousuutiset. Sen etu on kaupungilla kiertävien huhujen mukaan se, että Talousuutiset kannetaan kotiin koko maassa Helsingin Sanomien varhaisjakelun mukana. Ilmestyminen alkaa marraskuussa. Siitä tulee Kauppalehdelle paha kilpailija.

Uudet ilmaisjakelulehdet syövät elintilaa iltapäivälehdiltä. Riittääkö enää levikkiä laadukkaan tuotteen tekemiseen?

Ilkka-lehti on irtisanoutumassa juuriltaan - keskustapuolueesta. Puoluelehtien levikki on alamäessä. Samaan aikaan uudet välineet, kuten tietoverkot astuvat kuvaan.

Mediamuutokset merkitsevät vääjäämättä myös muutoksia siinä, kuka julkista mielipidettä hallitsee. Puheet kolmannen valtiomahdin riippumattomuudesta ovat ikivanhaa silmän lumetta.

Elämme mediamaailman murroksen aikoja. Silti Verkkouutiset ilmestyy jatkossakin - jos serveri pysyy koossa.

ILKKA AHTOKIVI