BACK
TalousParmanne: EMU-puskurit ovat SAK:lle kynnyskysymys

Ammattiyhdistysliike tuki Suomen liittymistä EU:n jäseneksi, mutta mahdollinen EMU-jäsenyys näyttää olevan huomattavasti pulmallisempi kysymys. Palkansaajajärjestöt eivät vielä olekaan ottaneet kantaa sen enempää EMU:n puolesta tai vastaan. Kynnyskysymykseksi näyttää muodostuvan nk. puskurirahastot. (Päivitys 30.4.1997)

Niinistö: Suomi ei ota huomioon Ruotsia EMU-ratkaisussa

Eduskunta saa päättää Suomen EMU-jäsenyydestä ensi vuonna tiedonannon perusteella. Päätös tehtäneen vasta maalis-huhtikuussa, kun esitykset rahaliittoon kelpaavista maista on saatu. EMU-jäsenet valitaan huippukokouksessa toukokuun alussa. Hallitus ei aio antaa eduskunnalle asiasta lakiesitystä, koska tarvittavat lait on jo pantu voimaan EU-jäsenyyden myötä, sanoi valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Kinnunen: Osuuskauppa yhteen, Alkot osaksi marketteja

Keskon pääjohtaja Eero Kinnunen uskoo S-ryhmän ja Tradekan yhdistyvän. Hänen mukaansa ratkaisu on vain ajan kysymys ja markka on hyvä konsultti. Myös Alkon myymälät Kinnunen sovittaisi kaupan tiloihin. Tradekan viestintäjohtaja Riitta Raasakka kiistää kuitenkin syntyneet yhdistämishuhut jyrkästi.

Kioski - tavaratalo

Kioskeista ja huoltoasemista on muodostunut pienoistavarataloja, joilla on usein poikkeuksellisen pitkät aukioloajat. Asiantila hiertää muita kauppiaita ja Päivittäistavarakauppayhdistyksen Osmo Laine on toivonut, että Suomessa vallitsisi aito kilpailutilanne päivittäistavaroita myyvien kauppiaiden kesken.

SAK esitti hallitukselle työllisyysohjelmansa

SAK täsmensi vaatimustaan siitä, kuinka palkkatulojen verotusta pitäisi keventää. Järjestö kasvattaisi kunnallisverotuksen ansiotulovähennystä nykyisestä 5500 markasta ja ottaisi verotuksessa nykyistä enemmän huomioon työssäkäynnistä aiheutuvia kuluja. TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma ehdotti ensi vuodeksi noin neljän miljardin markan veronkevennyksiä.

Suomi nettomaksaja EU:ssa

Suomesta tuli EU:n nettomaksaja toisena jäsenyysvuotena. Viime vuonna Suomen maksut olivat 996 miljoonaa markkaa enemmän kuin mitä erilaisina tukina saatiin takaisin. Valtion budjetin kautta tuli 836 miljoonaa vähemmän kuin meni.

Viikon EMU-puheet

EMU-selvitys: Suomen julkinen sektori voi selvitä EMU:ssa. Hallitus sai väliaikatietoja EMU-raportista. Pellikka tyrmää laajat EMU-puskurit. Kohl torjui puheet EMU:n lykkäämisestä. Tietmayer: EMU:a voidaan lykätä. Persson: Suomen valinta ei vaikuta Ruotsin EMU-päätökseen. Perttula: EMU-ratkaisu pakottaa työllisyystupoon.

Euro ja kansalaisen arki

Tavallinen kansalainen ei aluksi juuri huomaa muutoksia, jos Suomi liittyy talous- ja rahaliittoon vuoden 1999 alusta.

Koti-irtaimistoa lahjoittamalla verottomasti enemmän

Viikon verovinkki

Viikon varrelta - taloutta lyhyesti

Noin 60 paikallisosuuspankkia perustaa oman pankkiryhmän. Vennamo: Paikallinen puhelinkilpailu jäissä. Yritykset eivät halua odottaa Ruotsia EMU-ratkaisussa. Työttömyys laskenut hieman. Teollisuuden ympäristöinvestoinnit kasvoivat 51 prosenttia. Suomi EMU-kelpoinen. Aamulehti ja MTV yhteen.

Talousennusteet vuosille 1996 ja 1997

Tällä sivulla seurataan valtiovarainministeriön ja kolmen taloustutkimuslaitoksen (ETLA, PTT ja Palkansaajien tutkimuslaitos) ennusteita Suomen talouden kehityksestä.