Viikon verovinkki

Koti-irtaimistoa lahjoittamalla verottomasti enemmän


Lahjaveroa ei mene lainkaan enintään 20 000 markan arvoisesta tavanomaisesta koti-irtaimistolahjasta, joka on tarkoitettu joko lahjansaajan tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön.

Koti-irtaimistoa ovat esimerkiksi kodinelektroniikka tai huonekalut. Sillä ei ole merkitystä, kuinka usein näitä verottomia tavaralahjoja antaa. Esimerkiksi vanhemmat voivat antaa lahjaksi ilman lahjaveroseuraamuksia vuoden aikana koti-irtaimistolahjoja, vaikka lahjojen yhteenlaskettu arvo ylittäisi 20 000 markkaa.

Pääsääntöisesti lahjansaajaa verotetaan, jos samalta henkilöltä kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen arvo on 20 000 markkaa tai yli. Verottomiksi säädettyjä koti-irtaimistolahjoja ei oteta tässä lainkaan huomioon.

Esimerkiksi, jos tytär on saanut äidiltään lahjaksi 100 000 markkaa rahaa ja sen lisäksi kodinelektroniikkaa ja huonekaluja yhteensä 25 000 markan edestä, lahjaveroa maksetaan vain 100 000 markan rahalahjasta. Näin siinä tapauksessa, että kunkin tavaralahjan arvo ei ylitä 20 000 markkaa.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
21.4.1997


TALOUS -SIVULLE