Vikasietotila

25.4.1997Asianne on hyvä, mutta markkaakaan ette saa

Maan tärkein valmisteleva ja päättävä elin on valtioneuvosto. Siksi sen tulee olla myös maan toimivin kokoonpano.

Hallitusta koottaessa eivät henkilökemiat aina toimi. Ja syystä tai toisesta ministerit istuvat joskus myös väärillä palleilla.

Toimivuus pitää varmistaa mahdollisimman hyvin. Valtiovarainministeri Niinistö kiinnitti huomiota hallituksia jo pitkään rassanneeseen rakenteelliseen heikkouteen - kahden ministerin ministeriöihin.

Eihän se voi toimia! Jo hiekkalaatikolla jokainen tietää, että kahdelle lapselle ei voi antaa yhtä lelua. Poru siitä nousee.

Poliittista porua on ollut kaikissa kahden ministerin kabineteissa.

Rakennuslaki ei edennyt eteen ei taakse, kun asuntoministeri Rusanen ja ympäristöministeri Pietikäinen sitä riepottivat.

Opetusministeriössä sikisi käärmeitä Isohookana-Asunmaan ja Uosukaisen aikaan.

Pahinta jälkeä syntyi, kun sosiaaliministerit Kuuskoski ja Taipale eivät saaneet aikaan lakia lasten päivähoidosta. Aikaraja tuli vastaan ja viimeminuuteilla ministerit Liikanen ja Kääriäinen runnoivat kasaan lain, jonka 'korjauskustannuksia' maksetaan vielä pitkään.

Lähes tyyntä on ollut vain sisäministeriössä. Siellä ministerien työnjako on selkeä ja johdonmukainen. Niin selkeä, että se voitaisiin hyvin jakaa kahteen vastuulliseen yksikköön.

Valtiovarainministeriön kiista leimaverojen poistosta on harmillinen, sillä Alhon esittämä asiahan on hyvä, jopa jonkin ajan kuluttua pakollinen. Nyt se tuli esiin väärään aikaan, väärällä tavalla ja huonosti valmisteltuna. Ministeri Alholla on luovuutta ja innostusta. Mutta vailla poliittista vainua ne ovat enemmän huonoja kuin hyviä ominaisuuksia.

Kiistan ehdottoman hyvänä puolena on se, että Niinistö on nyt ottanut esiin järkevää päätöksentekoa pitkään haitanneen kahden ministerin ministeriön ongelman.

Nyt sitä ei saa hiljaa hyssytella vaan se pitää reilusti ratkaista!

PS. Tässä ministerien kaksintaistelulajissa vierastan samaa kuin jääkiekko-otteluissa. Hirvittää katsella kun pelaajia runtataan laitaa vasten. Raakaa hommaa, josta ei koskaan tiedä tuleeko ruhjeita vai ruumiita.

Ministeri Esko Rekola vastasi aikoinaan useimpiin aloitteisiin: 'Asianne on hyvä, mutta markkaakaan ette saa!'

Tyylikäs, positiivinen totaalinen tyrmäys. Asia tuli selväksi vastapuolta loukkaamatta.

Lause ei ole rekisteröity.

PIRKKO-LIISA OLLILA
Kirjoittaja on kokoomuksen varapuheenjohtaja.


KOLUMNIT -SIVULLE