Ylen tutkimus: Ahtisaari johtaa presidenttikilpaaPresidentti Martti Ahtisaari on edelleen suosituin ehdokas seuraavaksi presidentiksi. Yleisradion Taloustutkimuksella teettämässä selvityksessä toiseksi on noussut eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen. Torstaina tv-uutisissa julkistetussa tutkimuksessa hän ohitti Elisabeth Rehnin.


Puolueittain tarkasteltuna esivaaleissa sosiaalidemokraateista suosituin oli Ahtisaari. Hänen kannatuksensa oli kasvanut viisi prosenttiyksikköä puolen vuoden takaisesta tutkimuksesta. Kalevi Sorsa sai 11 ja Pertti Paasio 10 prosenttia. Paavo Lipposen kannatus oli neljä prosenttia.

Uosukainen saisi 45 prosenttia kokoomuksen äänistä ja Sauli Niinistö 16 prosenttia. Uosukainen on lisännyt puolueensa sisäistä kannatusta 10 prosenttiyksikköä puolen vuoden aikana.

Keskustan kannattajista 57 prosenttia äänestäisi Esko Ahoa ja 14 prosenttia Paavo Väyrystä. Heidän voimasuhteissaan ei ole muutoksia.

Vasemmistoliiton kannattajista esivaaleissa äänestäisi 42 prosenttia Kalevi Kivistöä, 20 prosenttia Esko Seppästä ja 16 Claes Anderssonia. Seppänen on ohittanut Anderssonin kuudessa kuukaudessa.

Vihreitten esivaalin voittaisi Heidi Hautala 33 prosentin kannatuksella. RKP:n ykkönen olisi Rehn, hän saisi puolet äänistä.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella Ahtisaari saisi 29 prosenttia äänistä, Uosukainen 24, Rehn 17, Aho 14, ja Kivistö 7 prosenttia.

Uosukainen päihittäisi Rehnin

Ratkaisevalla toisella kierroksella Ahtisaari saisi 53,5 ja Uosukainen 46,5 prosenttia äänistä. Ero olisi täsmälleen sama kuin presidentinvaaleissa Ahtisaaren ja Rehnin välillä.

Jos naisehdokkaat olisivat vastakkain, niin Uosukainen voittaisi selvästi Rehnin (55,2-44,8).

Selvityksessä haastateltiin 4000 äänestäjää kevään aikana.

Verkkouutisten helmikuussa Suomen Gallup Oy:llä teettämien mielipidemittausten mukaan puhemies Uosukainen oli päihittänyt Ahtisaaren sekä ensimmäisellä että toisella äänestyskierroksella.

STT-IA
25.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE