Akavalaiset myönteisempiä EMU:lle kuin muut palkansaajat



Akavalaiset ryhmät suhtautuvat EMU:un tutkimusten mukaan myönteisemmin kuin muut palkansaajat. Silti EMU:un liittyy epävarmuutta myös Akavan kannalta. Etenkin julkisen sektorin asema huolestuttaa.


Osittain tästä johtunee myös naisten miehiä suurempi epäröinti EMU:un menosta, toteaa tutkimuspäällikkö Olli Saariaho Akavasta. Hän puhui järjestönsä aluetoimikunnan EMU-seminaarissa Vaasassa keskiviikkona.

Suomen teollisuuden rakenne poikkeaa melkoisesti EU:n keskimääräisestä. Näin varsinkin rahaliiton alkuvuosina Suomeen voi kohdistua ulkoapäin muusta euroalueesta poikkeavia epäsymmetrisiä taloudellisia häiriöitä, arvioi Saariaho. Ajan mittaan integraation syvenemisen ja euron käytön laajenemisen uskotaan vähentävän näitä uhkia.

Vahva, noususuhdanteessa ylijäämäinen julkinen talous on Akavan mukaan paras yleislääke kansantalouden taantuman hoitoon.

Työmarkkinajärjestöjen syksyn puskurineuvotteluissa päähuomio on kohdistunut palkkaperusteisten sosiaalivakuutusmaksujen suhdannevaihtelujen tasaamiseen. Viennin alakohtaisia häiriöitä tulisi voida puskuroida jo yritystasolla, jolloin torjuttaisiin niiden leviämistä muuhun kansantalouteen, sanoi Saariaho.

Akavan kanta marraskuun alussa

Akava määrittää kantansa Suomen EMU-jäsenyyteen marraskuun alkupuolella. Keskeisenä pidetään talous- ja rahaliiton vaikutuksia julkisen ja yksityisen sektorin palkansaajiin. Myös puskurirahastojen ja julkisen sektorin väliset suhteet halutaan selvittää tätä ennen.

Saariahon mielestä EMU:un meno jo alkuvaiheessa vaikuttaisi kuitenkin paremmalta vaihtoehdolta kuin ulkopuolelle jääminen.

Akava ei ole toistaiseksi tiedustellut suoraan jäsentensä kantaa EMU:un, mutta viimeaikaiset Suomessa julkistetut mielipidemittaukset osoittavat johtavassa asemassa olevien ja yrittäjien suhtautuvan suopeimmin maamme EMU-jäsenyyteen.

Eurooppalainen Suomi -yhdistyksen elokuussa tekemän mielipidemittauksen mukaan tästä ryhmästä 63 prosenttia kannattaa ja 24 prosenttia vastustaa EMU:a. Toimihenkilöistä kannattajia löytyi 47 prosenttia ja vastustajia 37 prosenttia.

STT-IA
26.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE