Alhon Sundqvist-päätöksen laillisuus halutaan selvittää

Alhoa ahdistetaan Sundqvist-päätöksestä



Toisen valtiovarainministerin Arja Alhon (SDP) toimet ex-pankinjohtaja Ulf Sundqvistin vahingonkorvausasian käsittelyssä halutaan selvittää perin pohjin. Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (SKL) jätti tiistaina eduskunnalle muistutuksen Alhon toimista.


Kankaanniemen lisäksi muistutuksen allekirjoitti kymmenen kansanedustajaa. Muistutus lähetetään todennäköisesti jo tämän iltapäivän täysistunnossa perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Ääritapauksessa muistutus voi johtaa ministerin asettamiseen syytteeseen valtakunnanoikeudessa.

Kankaanniemi ja muut allekirjoittajat haluavat selvittää, käyttikö ministeri Alho virka-asemaansa väärin ja toimiko hän "laittomasti ja maan ilmeiseksi vahingoksi" tehdessään "poliittisen päätöksen" Sundqvistin vahingonkorvauksen järjestelyistä. Sopimuksen mukaan Sundqvist maksoi 1,2 miljoonan markan vahingonkorvaukset ja valtio luopui vaatimasta korkoineen noin 15 miljoonan markan summaa.

- On syytä selvittää, oliko ministerillä laillinen oikeus poliittisella päätöksellä mitätöidä tässä tapauksessa ylimmän oikeusasteen tuomio, jota kaikkien osapuolten on noudatettava, ja hankkiko ministeri kaikki asian ratkaisemiseen vaikuttavat tiedot ennen päätöksen tekoa, muistutuksessa perustellaan.

Allekirjoittajat peräävät myös selvitystä siitä, kenen määräyksestä Helsingin ulosottovirasto keskeytti Sundqvistia koskevat selvitys- ja perintätoimet ennen kiistaa herättäneen sopimuksen syntymistä.

Muistutuksessa nostetaan esille myös se mahdollisuus, että Sundqvist voisi vähentää maksamansa korvauksen verotuksessa tulon hankkimiskuluina. Allekirjoittajia kiinnostaa myös, minkä suuruisen vahingonkorvauksen Alho tosiasiallisesti jätti Sundqvistin vastattavaksi, toteutuiko ministerin menettelyssä "kohtuullisuus ja maan etu" ja käyttikö hän mahdollisesti virka-asemaansa väärin.

Miksi muuta hallitusta ei kuultu?

Muistutuksessa kiinnitetään huomiota myös siihen, että Alho teki päätöksensä kuulematta valtioneuvostoa tai edes sen raha-asiainvaliokuntaa tai talouspoliittista ministerivaliokuntaa, "vaikka kyseessä oleva rahamäärä on huomattava ja päätös mitä ilmeisimmin valtiota sitova ennakkoratkaisu".

Allekirjoittajat arvioivat, että valtion menetykset kasvavat huomattaviksi, kun kaikille samankaltaisessa asemassa oleville annetaan vastaavan suuruiset, yli 90 prosentin helpotukset, mikä on tehtävä, jotta kansalaisten yhdenvertaisuus toteutuisi.

Kankaanniemen lisäksi muistutuksen allekirjoittivat Sulo Aittoniemi (kesk), Mikko Kuoppa (vas.r.), Klaus Bremer (sit), Riitta Korhonen (kok), Jukka Tarkka (nusu), Risto Penttilä (nusu), Irja Tulonen (kok), Sakari Smeds (SKL), Pentti Tiusanen (vasl) ja Mikko Immonen (vasl). Kankaanniemi perusteli muistutusta mm. maan edulla. Hän ei ole keskustellut hankkeesta oikeusoppineiden kanssa, mutta viittasi tiistaiaamuna professori Erkki Aurejärven lausuntoihin.

Hän viittasi myös asian käsittelyyn eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina, jolloin varapuhemies Kerttu Törnqvist (SDP) keskeytti kysymysten teon monien mielestä liian aikaisin. Kankaanniemen mukaan kyselytunnilla saadut vastaukset olivat erittäin epämääräisiä ja vaillinaisia.

Valiokunta kuulee ensin Alhoa

Perustuslakivaliokunta alkaa muistutuksen käsittelyn kuulemalla ministeri Alhoa. Ministeri saanee pari viikkoa aikaa valmistautua kuulemiseen.

Valiokunnan puheenjohtaja Ville Itälä (kok) kertoi tiistaina, että asia aiotaan tutkia ripeästi, että se saadaan takaisin täysistunnon käsittelyyn vielä tämän syksyn aikana. Eduskunta voi valiokuntakäsittelyn jälkeen vaatia Alhoa antamaan selvityksen myös täysistunnossa.

Lopuksi eduskunta päättää, raukeaako asia vai nostetaanko ministeriä vastaan syyte valtakunnanoikeudessa. Eduskunta on nostanut viimeksi syytteen valtakunnanoikeudessa entistä ministeriä kansanedustaja Kauko Juhantaloa vastaan vuonna 1993.

Alho ei hätkähdä selvitystä

Alho suhtautuu rauhallisesti eduskunnassa vireille pantuun Sundqvist-tapauksen selvittelyyn, joka ääritapauksessa voi viedä ministerin itsensä valtakunnanoikeuteen.
- Olen täysin rauhallinen, koska tiedän, miten asiat ovat menneet eteenpäin, Alho sanoi tiistaina ja piti asian selvittämistä perin juurin hyvänä.

Hän korosti tehneensä päätöksen valtion vakuusrahaston esittelijän esityksestä ja myös varmistaneensa juridisen taustan.
- Olen keskustellut asiasta jo etukäteen sen lainmukaisuuden osalta oikeuskanslerinviraston kanssa ja ottanut selvää, mitkä ovat minun ratkaisuvallan mahdollisuudet, Alho sanoi.

Tarkoituksena on myös todistaa julkisuudessa, että Sundqvistin kanssa sovittu ratkaisu ei poikennut yleisestä linjasta. Alhon mukaan Arsenal tulee tekemään selkoa kaikista sopimuksista. Hän sanoi niiden osoittavan, että korvausten kohtuullistaminen on ollut linjana kaikin osin.

- Eduskuntakin on ollut sitä mieltä, että pitää pystyä sopimaan ja mieluummin katsoa, että edes jotain saadaan. Näin olen menetellyt tässä asiassa, hän sanoi.

STT-IA
30.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE