Egypti kielsi pommi-iskusta uutisoinnin



Syyttäjäviranomaiset kielsivät keskiviikkona Kairon Egyptiläisen Museon edessä tehdystä pommi-iskusta uutisoinnin. Takana lienee pelko matkailutulojen menettämisestä. Egyptissä uskotaan, ettei iskun takana ole laajempaa järjestöä, koska kukaan ei ottanut kunniaa iskusta.


Egyptin sotilastuomioistuimen syyttäjäviranomaiset julistivat keskiviikkona uutiskiellon viime viikon pommi-iskusta. Viranomaiset kielsivät mediaa välittämästä "mitään informaatiota tai artikkeleita" tapahtumasta. Kiellolle ei annettu syytä. Uutistoimistojen mukaan kielto ulottuu myös ulkomaiseen mediaan.

Kiellon syynä lienee pelko turistitulojen menetyksistä. Aiemmin Egyptin turismiministeri Mamdouh el-Beltagui moitti jyrkästi mediaa siitä, että se hänen mukaansa virheellisesti liittää Egyptiläisen museon edessä tehdyn pommi-iskun muslimi-militantteihin. Egypti saa matkailusta noin kahden miljardin dollarin vuositulot.

Mielisairaalapotilas pidätetty

Viranomaisten mukaan iskun tekijällä ei ole yhteyksiä järjestäytyneeseen islamistiliikkeeseen, vaan hän on häiriintynyt mielisairaalapotilas.

Pommi-iskun yhteydessä pidätetty Saber Abu el-Ulla oli vapaana mielisairaalasta. Hänet oli suljettu sinne vuonna 1993 tehdyn terrori-iskun tähden, jossa hän ampui kolme ulkomaalaista lakimiestä. Vapautuksen syy on vielä epäselvä, paikallinen media puhuu niin lahjuksista kuin läpi sormien katsotuista "yölomista". Neljä mielisairaaloista vastaavaa henkilöä on pidätetty tutkimusten johdosta.

Saber Abu el-Ulla teki iskun veljensä kanssa. Tiettävästi viisi muutakin on pidätetty, syytettynä avunannosta ja ampumatarvikkeiden järjestämisestä veljeksille. Se, onko näillä todellistä yhteyttä iskuun, vai käyttivätkö poliisit iskua vain perusteena joidenkin militanteiksi epäilemiensä kuulustelemiseen, on epäselvää.

Miksei kukaan ota kunniaa?

Mikään järjestö ei ole ottanut vastuuta ja mainetta iskusta. Se vahvistaa käsitystä, ettei teon takana ole maan islamistiliike. Liikkeellä ei ole mennyt viime aikoina hyvin. Se on eristetty ja hajallaan. Egyptin tärkeimmän islamistijärjestö al-Gamaa al-Islamiyan vankilassa olevat johtajat tarjosivat keväällä hallitukselle jopa aselepoa. Hallitus ei kuitenkaan tarttunut tarjoukseen.

Tutkijoiden mukaan Egyptissä voi olla pieniä, hajanaisia terroristisoluja, joilla ei ole suoraa yhteyttä sen enempää islamistien maanalaiseen poliittiseen liikkeeseen Muslimiveljeskuntaan kuin terroristijärjestö al-Gamaa al-Islamiyaan. Myös uusia sellaisia voi syntyä.

Silti on vaikea ymmärtää, miksei uusikin terroristiryhmä ottaisi julkisesti kunniaa iskusta. Jos iskun takana olisi jokin vakiintunut terroristijärjestö kuten Hamas, Jihad, GIA tai al-Gamaa al-Islamiya, niin olisi varmasti tehty.

Koska iskussa kuolleet yhdeksän turistia olivat saksalaisia, Saksa lähettää Egyptiin oman tutkijaryhmän selvittämään pommi-iskun tekijöitä ja taustaa.

LAURI KAIRA
Kairo
26.9.1997


ULKOMAAT -SIVULLE