Neuvottelut EMU-puskureista päättyivät tuloksetta



Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut ns. EMU-puskureista ovat päättyivät tällä erää tuloksetta. Järjestöt eivät saaneet aikaan minkäänlaisia yhteisiä linjauksia. Tuloksena oli vain niukkasanainen tiedote, jossa todetaan neuvottelujen jatkuvan myöhemmin syksyllä.


Työmarkkinajärjestöiltä odotettiin yhteistä kannanottoa ennen keskiviikkona pidettävää SDP:n puoluevaltuuston kokousta, joka päätti puolueen suhtautumisesta Euroopan talous- ja rahaliittoon.

Neuvottelujen päättyminen tuloksetta oli tappio pääministeri Paavo Lipposelle (SDP) ja ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtajalle Lauri Ihalaiselle (SDP). Palkansaajajärjestöt ja varsinkin SAK pitävät puskureita myönteisen EMU-kantansa ehtona, ja asioista on toivottu mahdollisimman pikaista sopua.

Järjestöt vakuuttivat kuitenkin yhteisessä tiedotteessaan, että puskurineuvotteluja on käyty hyvässä hengessä ja monissa kysymyksissä on päästy myös eteenpäin. Joukko asioita kuitenkin edelleen ratkaisematta.

Järjestöt ovat selvittäneet, voidaanko työeläke- ja työttömyysturvajärjestelmää käyttää suhdanteita tasaavana puskurina EMU:ssa. Lisäksi on pohdittu henkilöstörahastojen kehittämistä.

Työnantaja- ja työntekijäpuolen sukset menivät ristiin varsinkin työttömyysturvajärjestelmää pohtivassa työryhmässä. Työnantajien mielestä puskurin rakentaminen työttömyysturvajärjestelmään edellyttää samalla sitä, että työntekijöiden maksuosuutta lisätään työttömyysturvan rahoituksessa. Palkansaajajärjestöt eivät tätä hyväksy.

Yhtä tuloksettomat neuvottelut käytiin myös henkilöstörahastojen kehittämisestä. Työnantajat, varsinkin teollisuustyönantajat ovat tiukasti sitä mieltä, että henkilöstörahastoja ei saa sotkea puskureihin ja rahastojen perustamisen pitää säilyä yritysten itsensä asiana. Henkilöstörahastot olivat keskusteluissa lähinnä SAK:n ja siihen kuuluvan Paperiliiton vaatimuksesta. Taustalla hiertävät UPM-Kymmenen ja Enson päätökset lopettaa henkilöstörahastojen kartuttaminen.

Osapuolet pääsivät sen sijaan jonkin verran eteenpäin neuvotteluissa, jotka koskivat työeläkejärjestelmän kehittämistä. Yhteisiä näkemyksiä ei kuitenkaan kirjattu näistäkään asioista, koska kokonaisuudesta ei päästy yksimielisyyteen.

Kahri: Palkansaajien vaatimukset ylimitoitettuja

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahrin mukaan työmarkkinajärjestöjen tiistaisten neuvottelujen erimielisyydet johtuvat palkansaajapuolen käsityksestä, että työnantajien maksuosuus puskurirahastoista tulisi olla noin kaksinkertainen heidän omaansa verrattuna.

- Meidän ehdotuksemme on alusta lähtien ollut se, että jos puskurirahastoja perustetaan, niin palkansaajien tulee maksaa siitä puolet. Heidän näkemyksensä mukaan nykyinen vino rahoitusrakenne tulisi siirtää myös puskurirahastoihin.

Periaatekannanottojen aikaansaamista nyt käydyissä neuvotteluissa ovat Kahrin mukaan estäneet etenkin osapuolten täysin erilaiset käsitykset siitä, mistä ylipäätään puhutaan.
- Palkansaajajärjestöjen neuvottelijoilla ei ole ollut edes valtuuksia keskustella työttömyysvakuutuksen rahoitusosuuksista.

Kahrin mukaan neuvottelut ovat muutoin edistyneet hyvässä hengessä.
- Vaikka seuraavasta tapaamisesta ei ole sovittu, on itsestään selvää että niitä lähiaikoina jatketaan.

- Kaikkiaan neuvottelut pyritään käymään läpi niin nopeasti kuin mahdollista, jotta johtopäätökset voitaisiin tehdä tämän syksyn aikana.

Parmanne: Työnantajat ajoivat puskurineuvottelut karille

SAK:n osastopäällikkö Pertti Parmanne syyttää työnantajia siitä, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelut EMU-puskureista ajoivat karille. Parmanteen mielestä lopputulos on selvä pettymys ja samalla yllätys, sillä neuvottelut sujuivat tiistaihin saakka hyvässä hengessä.

Parmanteen mukaan osapuolet olivat yhtä mieltä rahastojen tarpeellisuudesta, mutta rahastojen koosta ja perustamisaikataulusta ei löytynyt yhteistä näkemystä.

- Yhteisen EMU-valmistelun sijaan työnantaja yritti siirtää omat työttömyysturvamaksunsa palkansaajien maksettavaksi. Valitettavaa on, etteivät työnantajat kyenneet keskusteluun myöskään henkilöstörahastoista, Parmanne valittaa kannanotossaan.

Hänen mielestään on tärkeää, että neuvotteluja jatketaan lähiaikoina.
- SAK pitää edelleen välttämättömänä, että EMU-päätökseen varaudutaan riittävän laajoin ja tehokkain puskurirahastoin. Rahastojen kartuttaminen noususuhdanteessa on erityisen tärkeää, jotta laskusuhdanteessa voidaan huolehtia aiempaa paremmin työllisyydestä, Parmanne korosti.

STT-IA
26.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE