Egyptiläisopiskelijat vaativat sotaa Israelia vastaan



Tuhannet egyptiläiset opiskelijat polttivat tiistaina Israelin lippuja ja vaativat "pyhää sotaa" juutalaisvaltiota vastaan. Poliisit estivät opiskelijoita etenemästä Israelin lähetystölle, mutta yksi uskonnollinen johtaja antoi opiskelijoille tukensa.


Noin 5000 opiskelijaa kokoontui tiistaina Kairon yliopistolle osoittamaan mieltään Israelia vastaan. Mielenosoitukset jatkuivat vielä keskiviikkona. Opiskelijat vastustivat Israelin hallituksen päätöstä rakentaa juutalaissiirtokunta valloitetun Itä-Jerusalemin laidalle. Tuo rakennushanke ja USA:n veto, jolla estettiin YK:n puuttuminen asiaan, nostatti mellakoita palestiinalaisalueille, kuten egyptiläinen lehdistö ennusti.

Opiskelijat yrittivät marssia noin kilometrin päässä olevalle Israelin suurlähetystölle. Joukko tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin, kun tien tukki kaksi panssariautoa ja egyptiläiset mellakkapoliisit kyynelkaasukranaatein varustettuina.

Egyptissä viimeiset 16 vuotta - Anwar Sadatin murhasta asti - voimassaolleen poikkeustilalain mukaan julkiset mielenosoitukset voidaan estää. Kampusalueilla ne ovat kuitenkin yleensä sallittu.

Sheikki kehui uskonnon puolustajia

Erittäin vaikutusvaltainen Al-Azharin sheikki Mohammed Sayyed Tantawi kuitenkin kehui opiskelijoita. Hän sanoi, että "meidän on oltava valmiita puolustamaan uskontoamme... Sodat Israelin ja meidän välillämme ulottuvat ajassa 50 vuotta taaksepäin. Ne ovat sotia, joissa puolustettiin meidän kunniaamme, omaisuuttamme ja palestiinalaisia veljiämme".

Valtiolliset uskonnolliset johtajat eivät kuitenkaan ole yhtyneet hänen puheisiinsa.

Egypti on ensimmäinen arabimaa, joka teki rauhan Israelin kanssa. Silti maiden suhteet eivät ole kovin lämpimät ja ne ovat viilenneet oikeistolaisen Benjamin Netanjahun noustua valtaan.

Esimerkiksi presidentti Hosni Mubarak on koko 16-vuotisen virkakautensa aikana kieltäytynyt vierailemasta Israelissa - lukuunottamatta Jitshak Rabinin hautajaisia. Hänen mukaansa kansalaismielipide ei hyväksyisi sellaista vierailua.

Sotaa vaativat mielenosoitukset ovat tässä maassa kuitenkin ehdoton poikkeus ja osoittavat, miten vaikeaksi Itä-Jerusalemin "juutalaistaminen" Kairossakin koetaan.

LAURI KAIRA
Kairo
27.3.1997


ULKOMAAT -SIVULLE