Perustuslakivaliokunta antaa lausunnon EMU-päätösjärjestyksestä pyydettäessä



Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (SDP) katsoo, että perustuslakivaliokunnan on annettava lausunto siitä, miten talous- ja rahaliitto EMU:sta päätetään eduskunnassa. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä (kok) ei näe Tuomiojan lausunnossa mitään dramatiikkaa.


Ulkomaantoimittajien yhdistykselle maanantaina puhunut Tuomioja piti perustuslakivaliokunnan lausuntoa välttämättömänä, jottei EMU-päätökseen jäisi mitään perustuslailla kikkailun makua.

Yksinkertainen enemmistö riittää

EMU:n ja Suomen perustuslain suhdetta tutkinut professori Martin Scheinin julkisti viime viikolla tutkimuksen, jonka mukaan EMU-ratkaisu on jo hyväksytty Suomen EU-sopimuksen yhteydessä, jonka eduskunta hyväksyi perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Syntyneestä sopimusvelvoitteesta johtuen eduskunnan itselleen varaama oikeus päättää EMU:sta on valtiosääntötutkija Scheininin mukaan vain poliittinen, ja voidaan tehdä eduskunnassa yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Eduskunnan kantaa voidaan selvittää esimerkiksi tiedonannolla tai EMU:a jotenkin sivuavalla lakiesityksellä.

Ei dramatiikkaa

Tuomioja piti varsin mahdollisena, että perustuslakivaliokunta päätyisi samalle kannalle päätöksentekojärjestyksestä.
- Perustuslakivaliokunta on joka tapauksessa ainoa elin, joka voi asian ratkaista, Tuomioja sanoi.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä ei näe Tuomiojan lausunnossa mitään dramatiikkaa. Peruslakivaliokunta on useampaan otteeseen lausunut mielipiteensä eri EU-päätöksentekoasioihin liittyen. Ilman pyyntöä perustuslakivaliokunta ei asiasta lausuntoaan anna.

- Jos suuri valiokunta tai hallitus pyytää perustuslakivaliokunnalta lausuntoa asiasta, niin se luonnollisesti annetaan, tyytyy Itälä toteamaan niukkasanaisesti.

Luonteva tilaisuus mahdolliselle lausunnolle tulee, kun hallitus antaa eduskunnalle selonteon EMU:sta toukokuun puolessa välissä. Tuomioja oletti eduskunnan saavan sen käsiteltyä ennen juhannusta. Varsinainen päätös Suomen mahdollisesta EMU-jäsenyydestä tehdään vasta ensi vuonna vähän ennen EU-huippukokousta, jossa rahaliittoon menijät valitaan.

MM
27.5.1997


POLITIIKKA -SIVULLE