Epäilykset EU:n talous- ja rahaliiton toteutumisesta ovat kasvaneet

Rahaliiton lykkäyksestä seuraisi paniikki



Saksan talousongelmat ja työttömyyden kasvu ovat vauhdittaneet keskustelua siitä, toteutuuko Euroopan talous- ja rahaliiton EMU:n kolmas vaihe aikataulun mukaisesti. Meritan pääanalyytikko Jukka Lepomäki kertoo markkinoiden epäilyn aikataulua kohtaan selvästi kasvaneen viime viikkoina.


Lepomäki uskoo, että lykkäysilmoitusta seuraisi markkinoilla ensin paniikkireaktio: korot kautta Euroopan nousisivat. Maailman vakaat valuutat - Sveitsin frangi, Yhdysvaltain dollari, D-markka ja punta - todennäköisesti vahvistuisivat. Suomen markan ja muiden heikompien eurooppalaisten valuuttojen arvot sen sijaan heikkenisivät.

Lipsutaanko kriteereistä

Tämän jälkeen markkinoilla alkaisi poliittisen riskin tarkempi arviointi: millä todennäköisyydellä EU-maiden hallitukset alkaisivat lipsua nykyisestä tiukan talouspolitiikan ja säästöjen linjasta. Markkinoiden vakuuttamiseen saatettaisiin tarvita hallituksilta konkreettisia osoituksia talouspolitiikan linjan jatkumisesta.

Myös Postipankin pääekonomisti Tarja Heinonen vahvistaa, että reuna-alueilla, joilla ei ole omaa uskottavuutta syntyisi aluksi paniikki. Hänen mielestään on tärkeää, että Saksan ja Italian välinen poliittisesti vaikea tilanne saataisiin kuntoon.
Jos Saksa ryhtyy kepulikonsteihin talousmittarien EMU-kuntoon saamiseksi, tai jos kriteereissä joustetaan on Italian pitäminen EMU:n ulkopuolella poliittisesti vaikeaa. Monet saksalaiset näkevät EMU:n toteutumisehtona kuitenkin sen, ettei siihen tule mukaan heikkoja valuuttoja kuten liira. Spekulointi jatkuu kunnes tähän tilanteeseen saadaan selvyyttä.

Markkinoilla spekuloidaan jo nyt - tilanne 50-50

Lepomäen mukaan Lontoon investointipankkien analyytikot ja ekonomistit ovat jo nyt alentaneet merkittävästi EMU:n todennäköisyysoletuksiaan verrattuna viime vuoden lopun tilanteeseen. Yleisin arvio liikkuu 40 ja 60 prosentin välillä.

Markkinoiden epäilykset ovat näkyneet mm. Saksan korkojen nousuna. Lepomäen mielestä nyt ollaan "fifty-fifty"-tilanteessa.

Hän uskoo, että spekulaatiot tulevat jatkossakin vuoroin voimistumaan, vuoroin heikkenemään. Tilanteen voi kuitenkin odottaa rauhoittuvan syksyllä.

Eräät asiantuntijat ovatkin arvioineet, että mahdollinen lykkäyspäätös tulisi neljän kuukauden sisällä - jos on tullakseen - ja olisi enintään vuoden mittainen.

Meritan Heinonen muistuttaa, että merkittävää on millainen lykkäyspäätös olisi. Olisiko se teknisluontoinen, muutaman kuukauden mittainen vai millainen. Oleellista on se, kuinka todennäköiseltä EMU:n tulevaisuus lykkäämisen jälkeen näyttäisi.

Aikataulu puhuttaa Saksassa

Saksan hallituksen taloudellisen neuvontaelimen puheenjohtaja, professori Herbert Hax totesi jo maaliskuun alkupuolella, että Saksa ei tule täyttämään rahaliiton alijäämä- ja velkakriteereitä. Vakaus on hänen mukaansa tärkeämpää kuin aloituspäivämäärä, ja siksi aloitusta tulisi lykätä vuodella.

Liittokansleri Helmut Kohl ja Saksan muu poliittinen johto on kuitenkin vakuutellut aikataulun pitävän. Ulkoministeri Klaus Kinkel on todennut, että Eurooppa on EMU:n suhteen jo kulkenut ohi pisteen, josta ei enää ole paluuta. Hän sanoi jokin aika sitten, ettei aikataulun pitävyydestä ole epäilystäkään.

Pilkun viilaamista

Ennen kaikkea Saksan ennätysmäinen työttömyys lisää todennäköisyyttä, ettei Saksa pysty pitämään julkisen talouden rahoitusalijäämää sallituissa rajoissa. Maastrichtin sopimuksen mukaan alijäämä ei saa ylittää 3 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä sopimuksessa ei kuitenkaan nimenomaisesti ole haluttu puhua desimaaleista. Tämän tulkinnan mukaan alijäämä voisi hyvinkin olla "kolme pilkku jotakin".

Poliittinen kysymys

EMU:n toteutuminen on Saksassa myös merkittävä poliittinen kysymys. Helmut Kohl ja CDU ovat sitoneet itsensä rahaliittoon ja sen aikatauluun hyvin voimakkaasti.

Toisaalta, aikataulun toteutuessakin se nousee vaaliteemaksi. Silloin oppositio voisi syyttää Kohlia vahvan D-markan korvaamisesta epävarmalla eurolla. Tämän tilanteen Kohlhan voisi välttää juuri EMU:a lykkäämällä.

JORI ARVONEN
27.3.1997


TALOUS -SIVULLE