"En valinnut asiaa""En valinnut asiaa", valittiin Love Recordsin kaksoiscd-levyn nimeksi. Kerkko Koskisen kokoelmaan kuuluu 49 "taistolaislaulua". Levyllä esiintyvät lähes kaikki laulullisen luokkataistelun kärkinimet, jotka aikanaan varmuudella valitsivat asiansa ja valjastivat kaikki lahjakkuutensa asian käyttöön. Ei ainakaan päinvastoin. Siksi kokoelman nimi on jopa ihanan irvokas.


Mukana ovat kaikki tärkeimmät taistolaislaulut ja joukko ennestään vähemmän tunnettuja. Joissakin lauluissa kuvastuu ehdoton usko keskusjohtoiseen puoluebyrokratiaan: "Sanat tärkeimmätkin käyttö kuluttaa... mutta loistoon rikkaimpaan sanoista uljaimman: puolue!" Harvassa lienevät tämän mielipiteen kantajat tänään.

Kahdelle CD:lle mahtuu paljon tavaraa. Tunnetuimpia kappaleita ovat "Kolme pikku miestä, Kenen joukossa seisot?, Sinua sinua rakastan, Partisaanimarssi" ja "Kolme luotia Rudi Dutschkeen".

Aikansa kamalinta lapsityövoiman hyväksikäyttöä edustaa jonkun pikkupioneerien kuoron esittävä laulu "Lenin-setä asuu Venäjällä". Nykyään tämä kuullostaa lähinnä naurettavalta, mutta paljastaa samalla, että he valitsivat asiansa.

Mitä sotilaan vaimo Venäjältä toi?

Suorastaan traagiseksi on muuttunut puna-armeijan voittokulkua kuvaava "Laulu sotilaan vaimosta", jossa käydään läpi lukuisa joukko miehitettyjä maita ihastellen mm. sitä, mitä Pariisista vaimolleen sotilas toi. Lopuksi kysytään: "Mitä sotilaan vaimo Venäjältä sai, mitä saattoi Venäjä antaa? Sai laudoista tehdyn laatikon ja nyt lesken huntua kantaa! Venäjän se lahja on!"

Aikanaan taistelulaulu kuvasi puna-armeijan voittokulkua, mutta mitä se kuvannee Afganistanin ja muiden todellisten taistelukohteiden jälkeen? Tuskinpa tätä laulua lauleskeltaisiin ainakaan Moskovassa. Sen verran liikkuu huntuja Moskovan katukuvassa.

Monenlaiset tunteet liikkuvat mielessä, kun näitä lauluja kuuntelee se, joka on niiden syntymisen ajat elänyt. Levylle riittänee kysyntää myös niissä kodeissa, joissa on vähemmän taistolainen menneisyys. Ainakin meillä se soi ainakin ensi vappuna.

Kokoelman tekeminen on joka tapauksessa kulttuuriteko. Sitä paitsi voittajan on helppo hymyillä.

Asiansa valitsemattomien viisuista perittiin 155 mk.

TIMO KERVINEN
27.3.1997


AJASSA -SIVULLE