Zairen hallitus kutsuu kapinallisia yhteistyöhön



Zairen hallitus tarjoaa eteneville kapinallisille "vallan jakamista" väliaikaisessa hallituksessa. Lisäksi se on asettanut laajapohjaisen komitean, joka tarjoaa neuvotteluja kapinallisten kanssa.


Ratkaisua Zairen kriisiin haetaan sekä kansallisella että kansainväliselläkin tasolla. Maan pääministeri Kengo Wa Dondon erottua maahan rakennetaan väliaikaista hallitusta ja ulkovallat painostavat sisällissodan osapuolia neuvottelupöytään.

Samalla kuitenkin valmistaudutaan siihenkin, että Zaire syöksyy hallitsemattomaan kriisiin: USA:n ja Ranskan sotilaita on saapunut naapurimaahan Kongoon tarvittaessa evakuoimaan omia kansalaisiaan Zairesta. Kapinalliset syyttävät, että sotilaiden lähettäminen on siirtomaahenkistä painostusta.

Kuka seuraa Kengoa

Pääkaupunkia raastanut poliittinen kriisi ratkesi maanantaina ainakin osittain kun pääministeri Kengo Wa Rondo suostui eroamaan. Zairen parlamentti vaati eroa viime viikolla. Alunperin Kengo kieltäytyi vedoten siihen, ettei erottamisen takana ollut riittävää määräenemmistöä. Presidentti Mobutu kuitenkin päätti, että Kengon on aika mennä.

Kengo on ollut presidentti Mobutun oma mies ja johtanut maata tämän puolesta, kun Mobutu on ollut eturauhassyöpänsä takia paljon syrjässä. Nyt Mobutu näki välttämättömäksi uhrata Kengon taistellessaan omasta asemastaan.

Toistaiseksi on auki, kenestä tulee uusi pääministeri. Kengon hallitus toimii siihen asti, kunnes uusi on nimetty. Kapinalliset ovat varoittaneet Zairen maltillisen opposition johtajaa Etienne Tshisekedia hyväksymästä pääministerin salkkua.

- Jos hän hyväksyy, hänestä tulee meidän vihollisemme. Jos hän vannoo liittolaisuutta Mobutulle, hänestä tulee vihollinen voitettavaksi, sanoi kapinallishallinnon oikeusministeri Kongolo Mwenze.

Kapinalliset etenevät

Idästä käsin etenevä Kapinajohtaja Laurent Kabila on valloittanut jo neljänneksen maasta, eikä Zairen armeijasta tunnu olevan hänen pysäyttäjäkseen. Viimeksi kapinalliset valtasivat maan kolmanneksi suurimman kaupungin Kisanganin, joka siirtomaakaudella tunnettiin nimellä Stanleyville.

Nyt maassa arvuutellaan, aikooko Kabila jatkaa matkaansa seuraavan provinssin hallintokeskukseen vaiko timanttikaivoksille. Useimmat veikkaavat timanttikaivoksia, koska timanteilla pystyy ostamaan aseita ja ammuksia.

Sisällissodan pimeimpiin puoliin kuuluu se, että sen jaloissa on ollut satoja tuhansia ruandalaispakolaisia ja että YK on ollut kykenemätön estämään pakolaisleirien käyttöä hallitusta tukevien ruandalaisten hututaistelijoiden tukikohtina.

Mandela kutsunut neuvotteluihin

Kansainvälinen yhteisö yrittää rauhoittaa tilannetta neuvotteluilla. Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela on pyrkinyt käynnistämään neuvotteluja sodan osapuolten välille.

YK:n turvallisuusneuvosto teki tulitaukosuunnitelman, jonka Zairen hallitus on jo hyväksynyt. Nyt Yhdysvallat ja ilmeisesti myös Ranska painostavat myös Kabilaa hyväksymään neuvottelut ja tulitauon.

Painostuksen uskotaan kantavan hedelmää, mutta ainakin toistaiseksi Kabila on vaatinut neuvottelupöytään joko itseään Mobutua tai hänen edustajaansa, jolla on valta yhdessä tapaamisessa sopia rauhasta ja sen ehdoista.

Zairen hallitus on asettanut laaja-alaisen neuvottelukomitean, jonka on tarkoitus neuvotella kapinallisten kanssa.

Hallitus tarjoaa yhteistyötä

Viimeisenä vetonaan Zairen hallituksen edustajat ovat lisäksi ehdottaneet kapinallisille "vallan jakamista".

Tarjous ei ole kovin kutsuva: se merkitsisi osallistumista yhteistyöhallitukseen, jonka tehtävänä olisi mm. järjestää maahan vaalit. Silloinhan voittoisa kapinallisarmeija laskisi aseensa ja suosittu Laurent Kabila asettuisi yhdeksi vihatun ja nurkkaan ajetun Mobutun ministeriksi. Tähän asti Kabila on ilmoittanut selväsanaisesti, että taistelu jatkuu kunnes Mobutu eroaa.

LAURI KAIRA
Kairo
27.3.1997


ULKOMAAT -SIVULLE