Raiskattu surmasi asiasta kiusanneen poliisitoverin

Tuomioistuin: Presidentti raiskasi miespoliisinZimbabwen entisen presidentin Canaan Bananan uskotaan raiskanneen homoseksuaalisesti avustajanaan toimineen poliisimiehen. Raiskaus nousi esille oikeudenkäynnissä, jossa kyseinen avustaja tuomittiin toisen poliisin surmaamisesta. Tuomioistuin piti raiskausta niin vahvasti toteennäytettynä, että se hyväksyttiin lieventäväksi asianhaaraksi.


Mikä on pahin skandaali, johon afrikkalainen ex-presidentti voi sekaantua? Sekö, että hänen paljastetaan nimittäneen sukulaisia korkeisiin virkoihin, siirtäneen valtion varoja omiin taskuihinsa ja sekaantuneen laajaan korruptioon? Ei suinkaan - sillä sellainen on Afrikassa monasti maan tapa.

Aika paha skandaali on menossa nyt Zimbabwessa. Entistä presidenttiä syytetään siitä, että hän on raiskannut avustajansa, joka sitäpaitsi sattuu olemaan poliisimies.

Skandaali paljastui oikeudenkäynnissä, jossa syytettiin poliisia nimeltä Jefta Dube, 36, poliisitoverinsa murhasta. Murhan syyksi paljastui se, että poliisitoveri oli härnännyt Dubea siitä, että presidentti Canaan Banana oli harjoittanut homoseksuaalisia akteja tämän kanssa.

Dube kertoi, että presidentti oli raiskannut häntä, kun hän oli tämän avustajana presidentin virka-asunnossa 1983-1986. Presidentti oli vaatinut poliisia suostumaan mm. suuseksiin.

Naimisissa oleva Dube ei ollut uskaltanut vastustaa. Kun mies oli vihdoin valittanut asiasta esimiehilleen, hän oli saanut siirron pois presidentin läheisyydestä.

Metodistipappi ja neljän lapsen isä

Ylempänä poliisivirkailijana toiminut John Chademan todisti oikeudessa, että Bananasta oli lukuisia vastaavia tiedusteluraportteja.

Tuomioistuin katsoi seksuaalisen ahdistelun niin vahvasti toteennäytetyksi, että piti sitä lieventävänä asianhaarana murhan suhteen. Duben katsottiin toimineen jälkitraumaattisen stressin alaisena ampumisen hetkellä.

Samalla kun tuomari David Bartlett tuomitsi Duben kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, hän kehotti syyttäjäviranomaisia tutkimaan rikossyytteen mahdollisuutta Bananaa vastaan.

Oikeudenkäynnistä noussut skandaali heiluttaa nyt koko maan valtaeliittiä. 60-vuotias Banana on metodistipappi, neljän lapsen isä ja Zimbabwen nykyisen presidentin Robert Mugaben läheinen yhteistyökumppani.

LAURI KAIRA
Kairo
28.2.1997


ULKOMAAT -SIVULLE