Ecash - anonyymi bittiraha



Sähköinen kaupankäynti on yksi Internetin suurista keskustelua herättävistä kysymyksistä - pornon ja halpojen kaukopuhelujen ohella.


Sähköisen kaupankäynnin todellista läpimurtoa odotetaan joko suurella innolla, tai vastenmielisyydellä, jopa pelolla - ehkä enemmän kuin mitään muuta Internetin lyhyen mutta sitäkin intensiivisemmän kehityksen virstanpylvästä. Ehkä siksi, että aiempia vallankumouksellisia muutoksia ei ole ehditty ennakoida lainkaan siinä määrin kuin erilaisia kaupankäynti- ja maksujärjestelmiä.

Vielä lupauksen asteella

Verkkokauppa on edelleen suuren lupauksen asteella. Kilpailevia ja toisiaan täydentäviä teknologioita on syntynyt jo koko joukko, mutta kaupan volyymi on vielä kovin pientä.

Kuluttajilla on suuri urakka ymmärtää, miten eri tekniikat toimivat, ja kauppiaiden tulisi ajatella koko logistiikkansa uudelleen, jotta markkinat todella käynnistyisivät. Jarrupolkimella seisoo vielä myös julkinen valta, joka ymmärrettävästi yrittää päästä kärryille edes siitä, mitä pitäisi säädellä ja missä mitassa.

Yksinkertaisin lähestymistapa sähköiseen kaupankäyntiin on käyttää maksuvälineenä olemassa olevia maksu- tai luottokortteja, tarkemmin niihin liittyviä tilejä. Tällöin verkossa tapahtuvan maksamisen järjestäminen liittyy lähinnä turvalliseen tapaan siirtää tilinumero ostajalta myyjälle.

Mittava joukko ongelmia

Tämän ratkaisusta huolimatta jäljelle jää mittava määrä ongelmia alkaen siitä, miten kauppias (ja miksi) varmistaa maksajan henkilöllisyyden, ja miten kuluttaja voi estää muita käyttämästä omaa tiliään, aina siihen, miten järjestettäisiin kuluttajalle mahdollisuus pysyä anonyyminä niin halutessaan.

Ostajan anonymiteetti, maksutapahtuman tekninen turvallisuus ja myyjän luottoriskin minimointi edellyttävät sitä, että itse raha tuodaan mukaan verkossa tehtävään maksutapahtumaan.

Ja sehän ei onnistu muuten kuin kehittämällä bitteinä esitettävissä oleva tietorakenne, jolla on riittävä määrä käteisen ominaisuuksia: siirrettävyys (ostajalta myyjälle), luotettavuus (liikkeellelaskija johon osapuolet luottavat) ja väärentämisen vaikeus ainakin.

Hollantilaisen DigiCash:in kehittämä ecash on tällainen digitaalinen käteismaksuväline. Ecashin tietorakenteet ovat ”kolikoita” tai miksi niitä nyt haluaakin kutsua, jotka tuottaa ja ”leimaa” ”pankkina” toimiva palvelintietokone, ja näitä kolikoita säilytetään ja siirretään ”lompakolla”. Se on ohjelmisto, joka on käytössä sekä ostajalla että myyjällä. Lompakot keskustelevat toistensa lisäksi ”pankin” kanssa jokaisen kolikkotransaktion yhteydessä.

Edistyksellinen mutta keskeneräinen

Ecash on teknisesti edistyksellinen järjestelmä. Se toteuttaa kaiken käteisen rahan toiminnallisuuden, mutta esimerkiksi sen varastaminen on paljon vaikeampaa kuin kolikoiden tai seteleiden tapauksessa.

Edistyksellisyyden vastapainoksi ecash on vielä käyttöliittymältään sikäli keskeneräinen että ecash-kaupan perustaminen ei onnistu omin avuin ihan tuosta vain, vasta ostajalle on tarjolla helppokäyttöinen jokamiehenlompakko. Suomen ecash-operaattorilla EUnetilla on tosin valmiita kauppiaspaketteja web-kauppoineen ja niihin valmiiksi tehtyine ecash-liittymineen.

Ecashin käyttö edellyttää siis tietokonetta ja Internet-yhteyttä. Internet ei ole tekninen välttämättömyys, periaatteessa ecash-järjestelmän voi perustaa mihin tahansa TCP/IP-verkkoon, mutta käytännössä Internet on se ympäristö missä ecash on tarkoitettu elämään.

Sopii kaikkiin käyttöympäristöihin

Ecash-lompakko-ohjelmiston saa kaikkiin yleisiin käyttöympäristöihin - Windowsiin, Macintoshiin ja eri UNIX-murteisiin, ja se itsessään ei edellytä koneelta suurta suorituskykyä. Mikäli Internet-ohjelmat (Web-selain, sähköposti jne.) toimivat, toimii myös lompakko.

Kauppias tarvitsee paitsi oman lompakkonsa myös kaupan. Käytännössä sellainen edellyttää omaa web-palvelinta tai webpalvelua jollain palveluntarjoajalla. Web-kauppa pitää tehdä kuten kadun varressa oleva liikekin: siellä on voitava asioida, tuotteiden on oltava tarjolla ja maksamisen pitää onnistua.

Parhaiten ecash-kauppaan sopivat tuotteet, jotka voi toimittaakin suoraan verkon kautta: ohjelmat, av-materiaali tai muu tiedostoina oleva materiaali, tai tieto, jota tuotetaan reaaliaikaisesti jostain tietolähteestä kuten tietokannasta.

Suomi edelläkävijä - tässäkin

Ecash on DigiCashin tuote, jota ei voi ryhtyä käyttämään kuka tahansa pankkiiriksi haluava. Sopimus järjestelmän käytöstä tehdään DigiCashin kanssa. Maailmassa on tällä hetkellä kaksi oikealla valuutalla toimivaa ecash-järjestelmää, Mark Twain -pankin ecash Yhdysvalloissa ja EUnet ecash Suomessa.

Ainakin Saksaan, Sveitsiin ja Australiaan on odotettavissa ecashiä aivan lähiaikoina. Vielä tällä hetkellä nämä eri ecash-järjestelmät eivät toimi keskenään, joten EUnet ecashilla ei voi ostaa Mark Twain ecash -kauppiaalta.

Suomi on siis tälläkin alueella edelläkävijämaita. Lompakoita eli järjestelmän ostaja-käyttäjiä on jo tuhansia, mutta kauppojen määrä ei ole kehittynyt vastaavasti. Ottajille olisi siis melkoinen reservi bittikolikoita odottamassa.

LASSI KOIKKALAINEN
28.2.1997


AJASSA -SIVULLE