Egyptiläislehtien uutisointi kertoo arvokolarista

Tappavat housutÄiti surmasi tyttärensä, koska tämä käytti housuja ja mies kuristi serkkunsa, koska tämä käytti tiukkoja farkkuja. Näin kertovat länsimaisen nuorisomuodin riskeistä Egyptin hallitusta lähellä oleva lehdet.


Arvovaltainen Al Ahram julkaisi viime viikolla uutisen siitä, miten 21-vuotias nainen sai surmansa housujensa tähden.

Helmikuun 15. päivänä Kairon työläiskaupunginosassa 21-vuotias Mona Yomna Moussa paloi soihtuna kuoliaaksi. Hänen äitinsä Manen Mohammed Ismail kertoi kuulusteluissa järkyttävän tarinan siitä, että tytär teki polttoitsemurhan mentyään salaa naimisiin naapurin pojan kanssa.

Myöhemmin äiti muutti tarinaansa entistä karmaisevammaksi. Al Ahramin mukaan: "Ismail myöhemmin myönsi, että oli itse kaatanut kerosiinia tyttärensä päälle ja sytyttänyt tämän tuleen, koska pelkäsi aviomiehensä ottavan eron itsestään, koska tytär käytti housuja".

"Paholainen sekoitti mieleni"

Al Gomhuriya-sanomalehti taas kertoi, kuinka 17-vuotias Marwa Fathi kuoli Ramadanin pyhän paastokuukauden päättymisen kunniaksi pidettävän juhlan Eid al Fitrin, eli Bairamin, aikana.

Mies nimeltä Mohammed Ramzi Dassuki meni käymään juhlapäivänä setänsä luona, mutta setä oli poissa ja paikalla oli vain tämän 17-vuotias tytär.

"Paholainen sekoitti pääni, kun näin serkkuni pitävän farkkuja ja T-paitaa", katuva Dassuki kertoi poliisitutkinnassa.

Hän yritti suudella tyttöä, mutta tämä puolustautui uhkaamalla miestä keittiöveitsellä. Dassuki kuitenkin voitti tytön kamppailussa ja raahasi olohuoneeseen raiskatakseen. Kun tyttö kirkui apua, mies kuristi hänet, kertoo Al Gomhurdiya.

Uutisointi kertoo arvokolarista

Al Ahramin ja Al Gomhurdiyan uutiset istuvat hyvin siihen kirjoitteluun, jota Egyptissä viime viikkoina on esiintynyt. Vajaan sadan saatanan palvojaksi väitetyn rokkarin pidätys on nostanut syytetyn penkille laajalti läntistä nuorisokulttuuria, Internetistä MTV:n musiikkivideoihin.

Egypti on vapaamielinen islamilaismaa, jossa perinteiset uskonnolliset ja arabikulttuurin arvot elävät rinnan läntisten arvojen kanssa.

Läntiset arvot ovat vahvimmillaan hyvätuloisen, ulkomailla matkustavan eliitin ja uusrikkaiden piirissä - perinteiset arvot taas alemmissa sosiaaliryhmissä. Juuri alemmissa sosiaaliryhmissä naisten länsimainen pukeutumistapa törmää pahimmin yhteen perinteisten moraalinormien kanssa.

Naisen asema heikko

Naisen asema ei egyptiläisessä kulttuurissa ole kovin vahva. Vaikka kaupungeissa näkyy paljon modernisti pukeutuneita naisia, perusarvot ovat pitkälti entiset. Esimerkiksi yhdeksän kymmenestä tyttölapsesta ympärileikataan yhä.

Naisen asemaa kuvaa myös Egyptin terveysministeriön tuore tutkimus perheväkivallasta. Sen mukaan noin 70 prosenttia naimisissa olevista naisista katsoo, että miehellä on oikeus pahoinpidellä vaimonsa, jos tämä kieltäytyy seksistä ja noin 60 prosenttia, jos nainen sanoo muuten miehelleen vastaan.

Ja joka neljäs vaimo hyväksyy pahoinpitelyn rangaistuksena siitä, että polttaa päivällisen pohjaan.

LAURI KAIRA
Kairo
28.2.1997


ULKOMAAT -SIVULLE