Kahri: Lakkosäännökset selvitettäviksiTT:n toimitusjohtaja Tapani Kahri vaatii, että lakkosäännökset olisi selvitettävä. Kahrin mukaan kymmenien vuosien takaiset säännöt eivät vastaa nykyisiä olosuhteita. Mielenosoituslakkojen käyttö on hänen mielestään useita kertoja rajoittanut myös hallituksen ja eduskunnan valtaa.


Kahri katsoo, että Suomen lakko-oikeus on kansainvälisesti verrattuna laaja ja muualla länsimaissa selvästi rajoitetumpi.
- Suomessa laajaa lakko-oikeutta on myös käytetty tavalla, joka on johtanut kohtuuttomiin tilanteisiin.
- Nyt on syytä käynnistää keskustelu siitä, onko nykyinen järjestelmä sellainen, jonka haluamme ja joka täyttää kansainväliset tarpeemme, sanoo Kahri.

”Poliittisia lakkoja yhä hanakammin”

Nykylainsäädäntö kieltää vain voimassa olevaan työehtosopimukseen kohdistuvat lakot. Laittoman tukilakon tukitoimet on niin ikään katsottu laittomiksi. Muiden alojen tukilakot, jos ne eivät vaikuta omaan sopimukseen ja mielenosoituslakot ovat laillisia. Näitä ovat käyttäneet erityisesti jotkut pienten avainalojen liitot.

- Mielenosoituslakkojen käyttö on viime vuosina useita kertoja rajoittanut myös hallituksen ja parlamentin valtaa, huomauttaa Kahri. - Ay-liike on käyttänyt poliittisia lakkoja yhä hanakammin. Normaali parlamentaarinen päätöksentekokoneisto on saanut väistyä poliittisten lakkojen tai lakonuhkien pakottamana, sanoo Kahri.

- Valtiosääntöä on muutettu niin, että hallitus kykenee yksinkertaisella enemmistöllä toteuttamaan useimmat lakihankkeensa. Tilanne on kuitenkin johtanut siihen, että ay-liike on entistä useammin turvautunut poliittiseen lakkoaseeseen.

Rajoittaako painostus eduskunnan valtaa

Kahrin mielestä on syytä pohtia, että jos hallitus joutuu tavan takaa yleislakkouhan alla peräytymään, rajoittaako ulkopuolinen painostus eduskunnan ja presidentin valtiosäännönmukaista toimivaltaa.

- Nykyinen työrauhalainsäädäntömme onkin selkeästi vanhentunut.
- Siksi TT ja PT ovat pyytäneet pääministeriä vaikuttamaan siihen, että lainsäädäntömme uudistaminen tällä alueella aloitettaisiin ensi tilassa, sanoo Kahri.

IA
27.2.1997


POLITIIKKA -SIVULLE