Viikonlopun poliittiset puheet


Kansa tyytyväistä Ahtisaaren toimintaan

Kansalaiset antavat presidentti Martti Ahtisaarelle tyydyttävän arvosanan toiminnasta maan johdossa. Presidenttikautensa puolivälissä oleva Ahtisaari saa sanomalehti Kalevan ja Iltalehden kyselyissä lähes saman yleisarvosanan.

Presidentin toimintaa arvioitiin molemmissa kyselyissä kouluarvosanoin. Kalevan kyselyssä kansalaiset antavat Ahtisaarelle yleisarvosanan 7. Lauantaisessa Iltalehdessä presidentin toimintaa pidettiin 7+:n arvoisena.


Jaakonsaari: Kahden vuoden kuluttua 300 000 työtöntä

Työministeri Liisa Jaakonsaaren mukaan kahden vuoden kuluttua hallituksen vaihtuessa Suomessa on 300 000 työtöntä. Jaakonsaaren mielestä luku täyttäisi hallitusohjelmassa asetetun tavoitteen työllisyyden olennaisesta paranemisesta.

Sanomalehti Ilkan haastattelussa sunnuntaina Jaakonsaari paheksui kirjailija Erno Paasilinnan lausuntoa, jonka mukaan Suomessa 400 000 ihmistä mätänee kortistossa.
- Se ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Uusia työttömiä tulee ja työttömät saavat työtä. Kortistossa on valtava turbulenssi, toteaa Jaakonsaari.


Ihalainen: Laadulliset uudistukset tarpeen työelämässä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen arvioi, että laajaa tuloratkaisua ei saada syksyllä aikaan ilman merkittäviä laadullisia uudistuksia työelämässä. Ihalainen pitää STT:n haastattelussa lauantaina selvänä, että mm. työaikajärjestelyistä puhutaan syksyn neuvotteluissa.

Ihalainen myöntää, että seuraavaan palkkaratkaisuun liittyy SAK:n sisällä paineita siitä, missä määrin korostetaan työllisyyden hoitoa ja missä määrin palkankorotuksia.

Ihalainen varoittaa myös, että tupo-neuvotteluin ei pidä kasata liikaa tavaraa. Esimerkiksi koulutusvakuutuksesta ja EMU-ratkaisuun liittyvistä neuvotteluista on päästävä sopuun ennen tupo-neuvotteluja.


Alho: Neljän koplan olemassaolo osin totta

Toisen valtiovarainministerin Arja Alhon mukaan tutkimustiedot Suomea johtavasta sisäpiiristä ja neljän koplasta pitävät osin paikkansa.
- Väite, jonka mukaan talouspolitiikkaa johtaa neljän miehen kopla, on aika paljon totta, mutta ei ihan kokonaan. Talouspolitiikan puolella on mukana myös naisia, jotka hengittävät koko ajan miesten niskaan, Alho sanoi lauantaina ns. naisverkoston keskustelutilaisuudessa Säätytalossa.

- Jotta tässä neljän koplassa olisi tasa-arvoa, niin kai se vasta murtuu kun instituutioiden johdossa eli pääministerinä on nainen. Jos kuvitellaan, että tämä neljän kopla tekisi työt, niin väärin menee. Väitän, että naiset tekevät aina työt, Alho toteaa.

Valtiotieteen tohtori Eero Murron mukaan Paavo Lipposen hallituksessa on oma sisäpiirinsä. Murron mukaan sisäpiiriin kuuluu myös johtavia virkamiehiä.


Hägglund: NATO:n ovet edelleen avoinna

Puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund mukaan Yhdysvalloissa käydyissä keskusteluissa tuli selväksi, ettei Suomella ole mitään syytä pelätä NATO:n ovien sulkeutumista.

Hägglund arvioi myös MTV3:n uutisille antamassaan haastattelussa, ettei puolustusliitto NATO:n laajentumisesta päästä sopuun vielä tässä kuussa Helsingissä järjestettävässä Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien huippukokouksessa. Arvionsa hän perustaa keskusteluihin, joita kävi amerikkalaisten sotilas- ja siviilijohtajien kanssa.


Perho haluaa jatkaa kokoomuksen puoluesihteerinä

Maija Perho haluaa jatkaa kokoomuksen puoluesihteerinä vielä toisen kaksivuotiskauden. Hän kertoi asiasta perjantaina Turun Sanomissa. Kokoomuksen uusi puoluejohto valitaan kesäkuun puoluekokouksessa Rovaniemellä. Perho ei ole aikaisemmin kertonut julkisesti jatkoaikeistaan.

Perho kertoo suunnitelmiensa olleen esillä puolueen sisäisissä keskusteluissa. Hänen mukaansa jatkuvuuden kannalta on parempi, jos puoluesihteerin työrupeama kestää pitempään kuin kaksi vuotta. Perhon valintaa jatkokaudelle pidetään kokoomuksessa jokseenkin varmana.

Koonnut IA
3.3.1997


POLITIIKKA -SIVULLE