"Kunhan sydän mitenkuten sykkii, riittää se kuljetuspalkkion saamiseen" - EU tiukentaa eläinkuljetusdirektiivejä ensi vuonna

"Suomessa teuraskuljetukset kunnossa"Maa- ja metsätalousministeriön eläinsuojeluasioista vastaava ylitarkastaja Pirkko Skutnabb vakuuttaa, että teuraseläinten kuljetukset Suomessa hoidetaan eläinten kannalta inhimillisesti ja EU:n yhteisiä säädöksiä noudattaen.


Skutnabb on tänään saanut vastata kymmeniin viime perjantaisen A-Bros -ohjelman nähneiden ahdistuneiden kansalaisten puheluihin. Ohjelmassa nähtiin erityisen julmasti kohdeltuja nautoja, joita kuljetettiin Saksasta Libanoniin teuraaksi.
- Arvosana suomalaisille eläinkuljetuksille tähän A-Bros-ohjelman esimerkkiin verrattuna on erittäin, erittäin hyvä.

- Meillä kalusto ja eläinten kohtelu ovat aivan eri luokkaa. Tietenkin esiintyy yksittäisiä tapauksia, joissa sääntöjä on rikottu, mutta ne tulevat yleensä viranomaisten tietoon ja niistä saa rapsut, Skutnabb korostaa.

Hänen mukaansa Suomesta ei viedä eläimiä ulkomaille teuraaksi. EU maksaa kuljetustukea ns. kolmansiin maihin vietäville teuraseläimille, jolloin vientiä harjoitetaan usein vain puhtaasti hyötymismielessä.
- Kunhan sydän mitenkuten sykkii, riittää se kuljetuspalkkion saamiseen.

Kuljetussäädökset tiukkenevat ensi vuonna

Säädökset EU:ssa ovat eläinkuljetuksille samat, mutta käytännön toteuttaminen takkuaa Pirkko Skutnabbin mukaan monissa maissa. Esimerkiksi palkkion saamiseksi edellytettyjä juottamistodistuksia voi ostaa rahalla ja jättää eläimet kärsimään janoa.

Vuonna 1995 muutettu EU:n eläinkuljetusdirektiivi sallii täysikasvuisten nautojen kuljettamisen kerrallaan 14 tunnin ajan. Sen jälkeen on pidettävä tunnin lepo, jonka aikana eläimet syötetään ja juotetaan. Sitten kuljetusta voidaan jatkaa vielä toiset 14 tuntia.

Ensi vuodesta lähtien näin pitkät kuljetukset sallitaan vain nykyaikaisella kalustolla, jossa valvontakamerat, ilmajousitus, lämmitys ja monet muut asiat ovat kunnossa. Vanhemmalla kalustolla saa vuoden 1998 alusta lähtien nautoja kuljettaa vain 8 tunnin ajan.

(FF)
3.3.1997


POLITIIKKA -SIVULLE