Sähköpaimen28.2.1997
Musta vai valkoinen hyvä

Onko A parempi kuin B? Pitkähkösäärinen ministerinna ajoi kuin käärmettä pyssyyn mallia, jossa valtion rahaa syydettäisiin siivousfirmojen kassaan eikä tarvitsijoille. Kun päädyttiin tarvitsijalle -malliin, hän käänsi säärystimensä: juuri sinnehän se raha pitikin ohjata - ja sitähän minä koko ajan vaadin.

Arja Alho on takuuvarmasti sunnuntailapsi. Mitään muuta selitystä ei löydy sille, että suomalaisessa politiikassa pysyy hengissä - ja vallassa - kaiken sen jälkeen mitä Alho on tehnyt - ja jättänyt tekemättä.

Suomen ERM-päätöksen eri vaiheita, ja Arja Alhon osuutta siihen, ei enää kannata vatvoa. Siinä kävi kuin Korkeimman Oikeuden Eeva Vuori -jupakassa. Oikeusministeri Kari Häkämies sanoi oivallisesti, että laki ei anna mahdollisuutta puuttua Vuoren tapaukseen, mutta “jokainen voi tykönään miettiä mahdollisesta syyllisyydestä tai syyttömyydestä mitä haluaa”.

Helsingin juhlaviikkojen miljoonalaskuista Arja Alho selvisi vieräyttämällä syyn muiden niskoille tyyliin “olin vain pomo, eivät pomot mitään tiedä - eivätkä mistään päätä”. Ja Alhon “linjausta” kannatti pääministeri Paavo Lipponen.

Nyt hallitus on päättänyt kokeilla onko toimivampi malli työllistää työttömiä kotitöihin maksamalla rahat - todennäköisesti - konkurssikypsän siivousfirman kassaan, vai antaa työllistävälle kotitaloudelle verohelpotus. Siihen ei luulisi paljon kokeilua tarvittavan. Vaikea myöntää, mutta Kimmo Sasi ajoi tätä verovähennysmallia jo vuosia sitten.

Arja Alho huomasi siivoussopan loppumetreillä yllättäen, että kokeiltavaksi tulevatkin molemmat mallit. Seuraavana aamuna hän jo kertoikin posket hehkuen, että tätähän minä koko ajan ajoinkin.

Suomessa valtioneuvoston jäseniksi kutsutaan hyvämaineisia Suomen kansalaisia; oikeusministerin ja yhden muun ministerin on lisäksi oltava lainoppinut. Pitäisiköhän nimitysperusteita täsmentää vaikka ensi alkuun niin, että talonpoikaisjärjen käyttö on ministerin virkatoimissa sallittu. Tai että sitä ei erityisesti kielletä. Jos uudistuksen kokemukset ovat hyvät, niin siitä voitaisiin tehdä myöhemmin oikein nimitysperuste.


KOLUMNIT -SIVULLE