Niinistö: Ei kantaa NATO-jäsenyyteen



Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö sanoo, että kokoomuksen ei tarvitse puoluekokouksessaan ottaa kantaa Suomen NATO-jäsenyyteen.


Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kalevi Lamminen toivoi kokoomuksen ottavan myönteisen kannan Suomen NATO-jäsenyyteen ensi kesän puoluekokouksessa Rovaniemellä.

- Siellä voisi värkätä sellaisen julkilausuman, että ovet pidetään auki ja ollaan puolittain myöntyviä, totesi Lamminen keskiviikon Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan haastattelussa.

Puheenjohtaja Sauli Niinistö ei näe tällä hetkellä tarvetta Lammisen ehdottamaan kannanottoon, vaikka puoluekokous NATO:sta tuleekin Niinistön mukaan keskustelemaan.
- Me emme ole noin neljän kuukauden päästä tilanteessa, jossa on otettava ehdottomia kyllä tai ei koskaan -kantoja.
- Mikään olosuhde ei ole muuttunut niin, että meidän nyt juuri tämän kevään aikana olisi tehtävä ehdottomia kantoja.

Varovaisuus ei ole liturgiaa

Lamminen pitää ymmärrettävänä, että ministerit ja puolustusvoimien johto ovat NATO-kysymyksessä sotilaallista liittoutumattomuutta korostavalla Suomen virallisella linjalla. Kansanedustajien ja puolueiden pitäisi Lammisen mukaan kuitenkin puhua asioista suoraan.

- Kokoomuksen kuuluu ottaa NATO-kysymykseen kantaa ja jättää tuommoiset turhat liturgiat pois, hän toteaa.

Niinistö puolestaan tähdentää, että varovaisuus on sitä, ettei tee lopullisia ratkaisuja sellaisessa tilanteessa, jossa niitä ei ole mitään välttämättömyyttä tehdä.
- Ei se ole mitään liturgiaa.

- Pidän jopa virheenä lähteä hakemaan ehdottomia kantoja tilanteessa, jossa ympäristö on koko ajan muuttuvainen ja kun emme tiedä edes tämänhetkisen prosessin lopputulosta. Tiedämme sen, että yhtä prosessia seuraa joskus tulevaisuudessa aina toinen prosessi.

Niinistö pitääkin tämänhetkistä virallista linjaa kaikilta osin viisaana. Nykyistä taustaa vasten on vaikea nähdä mikä tarve olisi ottaa uusi linjaus, jossa päätettäisiin hakea NATO:n jäsenyyttä.

- Miksi juuri nyt olisi sellainen tilanne, kun esimerkiksi NATO:n laajenemisprosessi on kesken ja rauhankumppanuus on vasta päässyt alkuun.

Hän kysyykin miksi rauhankumppanuuden tuomat mahdollisuudet halutaan hylätä.
- Mitä merkitsisi voimakas kyllä-natoon tai ei-missään-tapauksessa-lähellekään-NATO:a -kanta, hän pohtii ja ehdottaa, että katsotaan rauhankumppanuus loppuun saakka.

PETE PAKARINEN
27.2.1997


POLITIIKKA -SIVULLE