Pääministerin mukaan laista syntynyt ”revohka” vahvisti hallitusyhteistyötä

Sunnuntaiaukiolosta sopuSunnuntaiaukiolo meni läpi perjantaina eduskunnassa äänestyksen jälkeen. Edelleen 12 demaria äänesti hallituksen esitystä vastaan. Pääministeri Paavo Lipponen oli kuitenkin sitä mieltä, että liikeaikalaista eduskunnassa syntynyt ”revohka” vahvisti hallitusyhteistyön pelisääntöjä.
- Hallitus voi jatkaa vahvalla pohjalla, hän sanoi perjantaina luottamusäänestyksen jälkeen.Lipposen mielestä oli hyvä, että liikeaikalaki käsiteltiin vielä perusteellisesti eduskunnassa ja siitä tehtiin oikea kompromissi. Samalla voitiin kirkastaa hallitusyhteistyön pelisääntöjä.
- On tärkeää, että eduskuntaryhmien yhteistyö toimii hyvin ja kaikki noudattavat sovittuja sääntöjä. Nyt tilanne on selvitetty.

Lipponen muistutti, että luottamusäänestykseen jouduttiin, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmien sopima paketti hajosi joulun alla eduskunnassa.
- Tämä oli tällainen puolivälin tarkistus. Jos Luoja suo, hallitusyhteistyötä voidaan jatkaa vaalikauden loppuun.

Ei jatkonäytelmiä

Hän piti valitettavana, että tälläkin kertaa osa hallituspuolueiden kansanedustajista - varsinkin demareista - äänesti aukioloaikojen laajentamista ja siten myös hallituksen luottamusta vastaan.

Mahdollisia jatkotoimia Lipponen piti eduskuntaryhmien asiana.
- Pääministeri ja hallitus eivät jakele rangaistuksia. Jos saan henkilökohtaisen mielipiteeni sanoa, tässä ei ole aihetta jatkonäytelmiin, Lipponen sanoi.

Hän toisti lupauksensa, että tämä hallitus ei tuo eduskunnalle enää uusia esityksiä liikkeiden aukioloajoista.

Lipponen poltti päreensä keskustalle

Pääministeri Lipponen hikeentyi keskustaopposition syytöksistä tiistaina, kun eduskunta kävi keskustelua kauppojen aukioloihin tulevista muutoksista. Lipposen tunteet kuumenivat kansanedustaja Seppo Kääriäisen (kesk) puheista. Kääriäisen mielestä vasemmisto on joutunut Lipposen hallituksessa kokoomuksen ideologisen vyörytyksen alle.

Kääriäinen syytti Lipposta tympeästä ja tuomittavasta runnauksesta aukiololain läpiajamisessa.
- Konstikkaalla kompromissilla on vasemmiston väkeä haettu hallituksen jatkon taakse, Kääriäinen syytti.

Aiemmin eduskunnan aukioloriitelystä sivussa pysytellyt Lipponen ei nyt nielaissut hiljaa keskustan "lärväilyjä" hallituksen uusliberalistisesta politiikasta ja thatcherismista.
- Tämä on keskustan möykkää, jota se pitkin maata harjoittaa, vastasi Lipponen.

Hän näki keskustan hyökkäyksen taustalla harmistuksen siitä, että hallituspuolueiden ryhmät olivat päässeet yhteisymmärrykseen aukioloista. Kääriäinen jatkoi Lipposen rökittämistä muistuttamalla, miten tämä edellisellä vaalikaudella oli puoltanut nykyistäkin tiukempaa linjaa aukioloissa.

Lipponen vastasi, että Kääriäisen on turha tehdä aukioloista ideologista kysymystä sen jälkeen, kun maaseudun kaupat ovat voineet olla auki sunnuntaisin ja kioskeista voi voinut ostaa samoja tavaroita kuin kaupasta.

Syntynyt lakimuutos mahdollistaisi kauppojen aukiolon sunnuntaisin kesä-, heinä-, elo- ja joulukuussa sekä viitenä muuna sunnuntaina. Lisäksi lauantaita lukuunottamatta kaupat voisivat olla iltaisin avoinna kello 21:een.

STT-IA
2.3.1997


POLITIIKKA -SIVULLE