Zairen Kabila ja Angolan Unita rahoittivat sotansa timanteilla

Timanteilla rahoitettuja sotia



Niin Angolan Unita kuin Zairen Laurent Kabila rahoittivat sotansa pääasiassa timanttikaupalla. Aseapua Kabila sai tutsijohtoisista naapurimaista - mutta vielä on epävarmaa, oliko aseiden todellinen lahjoittaja USA vai esimerkiksi jokin timanttiyhtiö.


Afrikka-asiantuntija ja Kairon yliopiston professori Abdel Malik Auda sanoo, että Laurent Kabila rahoitti taistelunsa Mobutua vastaan pääasiassa timanttikaupalla.

- Uskon, että vapaa timanttibisnes on päälähde. Aiemmin Unita käytti sitä Angolassa ja luulisin, että se oli myös päälähde suurelle voimalle Kabilan takana.

Tarkoitatteko jotakin erityistä liikeyritystä?

- Ei, vaan timanttibisnestä yleensä. On olemassa timanttien musta pörssi, uskoisin, että ainakin Sierra Leonessa. Nykyisin tiedetään, että myös Angolan Unita rahoitti sotansa tämän kautta, vastaa Auda.

Aseiden kotimaa piilossa

Jos on rahaa, keveiden aseiden hankkiminen on Afrikassa helppoa. Kriisipesäkkeestä toiseen liikkuu suunnaton määrä aseita, sillä sodan päättyessä sotilaat myyvät aseitaan ostaakseen perheilleen ruokaa. YK:n tarkkailijoiden mukaan afrikkalaisen Kalashnikov-kopion saa jopa yhdellä dollarilla.

Professori Auda kertoo, että Kabila sai tukea myös naapureilta.

- Lisäksi arvellaan, että Kabila sai sotilasapua Ruandasta, Burundista ja Ugandasta... amerikkalaista muiden välittäjien kautta.

- Asekaupan maanalainen maailma ei ole selkeä. Sen näkee ja tuntee, mutta sen näkeminen selvästi on vaikeaa.

Lehtimiesten mukaan Kabilan joukoissa oli paljon nuoria poikia, jotka eivät osanneet Zairessa yleistä ranskaa - vaan lähinnä naapurimaiden kieliä.

Audan mukaan Kabilan tukijoiden ei ole tarvinnut lähettää hänelle dollaritukkoja. On helpompia ja vaikeammin jäljitettäviä tapoja. - He lähettävät nämä vaatteet ja sotilassaappaat kolmannelle osapuolelle, joka sitten antaa ne Kabilalle.

Osta oma kapinajohtaja

Afrikan sisällissodissa puhutaan tuhansien tai maksimissaan kymmenien tuhansien miesten sissiarmeijoista. Yksi motivoitunut ja karaistunut sissi vastaa viittäkymmentä alipalkattua ja turhautunutta hallituksen sotilasta. Esimerkiksi Ruandan laajan hutuarmeijan löi viitisen tuhatta tutsisissiä - joiden motivaatio oli puolen miljoonan tutsisiviilin massamurhan jälkeen kieltämättä korkealla.

Afrikan asehinnoilla Kabilan rahoittaminen olisi ollut hyvä bisnes kenelle vain, jos vastalahjaksi saa timanttioikeuksia.
- Näin on... Ja hänelle ei anneta amerikkalaisia aseita, vaan venäläisiä, ukrainalaisia tai muiden itäblokin maiden aseita.

- Asekauppa ei ole ongelma. Aseita on helppo saada, jos voit maksaa tai joku muu maksaa puolestasi, sanoo Auda.

LAURI KAIRA
Kairo
30.5.1997


ULKOMAAT -SIVULLE