Vaikka useita kuollut ja satoja loukkaantunut...

"Jos Jumala suo" -kulttuuri hillitsee kyläväkivaltaa



Yli miljoonan viljelijäperheen irtisanomissuojan ja vuokrasäännöstelyn poisto on nostattanut väkivaltaisuuksia Egyptin kylissä. Niitä hillitäkseen hallitus on luonut sovitteluelimiä ja vahvistanut kyläpoliisia.


Eniten tilannetta kuitenkin helpottaa se, että ääri-islamistit kannattavat uudistusta ja arabikulttuurin mukaan vuokrankorotus maksetaan, jos Allah suo että pystytään.

Maatilojen vuokrasäännöstely ja viljelijöitten irtisanomissuoja poistettiin Egyptissä hiljattain. Uudistuksen nostattamissa väkivaltaisuuksissa on yli 20 henkeä kuollut, satoja haavoittunut ja yli tuhat pidätetty.

Uudistus merkitsee suurinta muutosta maaseudun elämään sitten presidentti Nasserin historiallisen maareformin, ja vastakkaisen suuntaista. Nasser leikkasi arabisosialismin hengessä maanomistajien oikeuksia.

Viljelijöiden maksamat vuokrat sidottiin maaveroihin: omistaja sai periä vuokraviljelijältä seitsenkertaisesti maaveronsa määrän. Vaikka kerrointa on vuosien varrella korotettu, säännöstely säilyi voimassa lokakuun alkuun asti.

Oppositio varoittaa väkivallasta

Lokakuussa poistui sekä vuokrasäännöstely että irtisanomissuoja, jolloin takapajuiselle maaseudulle palasi vajaan 50 vuoden tauon jälkeen vapaa laissez faire -kapitalismi. Muutoksen arvioidaan koskevan noin 4-8 prosenttia maan väestöstä.

Egyptin kolme oppositiopuoluetta - nasseristit, työväenpuolue ja Nagammu - ovat vastustaneet muutosta jyrkästi. He pelkäävät, että maaseudun yhteiskuntarakenne muuttuu liian jyrkästi, kun vuokralaiset "palaavat tilallisen asemasta torpparin asemaan".

Maanomistaja voi helposti sanella uudet vuokrat. Elleivät ne maistu viljelijälle, hän saa lähteä työttömänä ja kodittomana tienpäälle, ja hänen peltonsa vuokrataan naapurille.

Vauraimmat maanomistajat voivat myös lakkauttaa koko vuokraviljelyn maaltaan ja yhdistää vuokraviljelijöiden pienet tilkut suuremmaksi ja tehokkaammaksi tilaksi. Asiantuntijoiden mukaan se lisäisi peltojen tuoton 3-10-kertaiseksi, joka olisi Egyptin elintarvikehuollolle järkevää.

Hallitus: "Valtaenemmistöllä sopu"

Puolivirallinen Al-Ahram -sanomalehti kuitenkin kertoo, että useimmat omistajat hakevat sopua viljelijöittensä kanssa - lehdissä on puhuttu vuokrien kaksinkertaistamisesta 700 markasta 1400 markkaan feddanilta vuodessa(1 feddan on n. 2400 neliömetriä).

Egyptin viranomaiset väittävät, että uusi laki tulee voimaan "pehmeästi". Pääministeri Kamal El-Ganzourin mukaan uudet vuokrat on piirikunnasta riippuen sovittu jo 70-100 -prosenttisesti.

Kuitenkin jo 25 henkeä on kuollut, yli 200 loukkaantunut ja 1000 pidätetty, kerrotaan Maatalouden Ihmisoikeuskeskuksesta. Jos viljelijäperhe ei suostu lähtemään kotoaan, poliisi puuttuu peliin voimalla: esimerkiksi Al-Rifan kylässä neljä viljelijäperheen jäsentä kuoli ja 60 kyläläistä haavoittui.

Kulttuuri hillitsee väkivaltaa

Väkivaltaisuudet ovat kuitenkin pysyneet hajanaisina kyläkahakoina, eikä mitään järjestäytynyttä maanlaajuista vastarintaliikettä ole syntynyt.

Tähän on selvät syyt. Ensinnäkään Egyptin ääri-islamilaiset eivät vastusta uudistusta. Heille kaikki Nasserin arabisosialismin jäänteet ovat Koraanin vastaisia ja vastustettavia.

Muilla kuin islamisteilla ei ole haluja tai resursseja luoda valtakunnallisia vastarintaliikkeitä. Egyptissä ei kansalaistottelemattomuutta sallita, sellaiseen kiihotus on rikos, josta rangaistukset ovat ankaria. Väkivaltaisen vastarintaliikkeen organisointi vaatii valmiutta päätyä hirsipuuhun.

Toiseksi hallitus on luonut sovitteluelimiä kyliin. Joidenkin viljelijöiden mukaan kiertävät ammattisovittelijat ovat kuitenkin enemmänkin perinteisten lakonmurtajien kaltaisia ryhmiä, jotka selventävät niskuroiville viljelijöille, mitä vapaa markkinatalous on.

Kolmanneksi kylien poliisien tueksi on maaseudulle toimitettu uutistoimisto AFP:n mukaan niin varusmiehiä kuin muitakin vahvistuksia. Viljelijöille on tehty selväksi, ettei heillä ole todellista mahdollisuutta vastustaa lakia. Egyptissä poliisin ja turvallisuusjoukkojen auktoriteetti on vahva ja pidätettyjen kohtelu ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kovakouraista.

Eräs suurimmista syistä liittyy Egyptin ”Ins Allah -kulttuuriin”, jonka mukaan kaikki sopimukset pidetään vain, jos Jumala niin suo. Täkäläisille vuokrasopimus on vain paperinpala, kunnes tulee maksun aika. Todelliset ongelmat nousevat esille vasta silloin, jos omistaja ei hyväksy selitystä, ettei Allah yksinkertaisesti suonut sellaista satoa, jolla korotetun vuokran pystyisi maksamaan.

LAURI KAIRA
Kairo
31.10.1997


ULKOMAAT -SIVULLE