Keskusta haluaa EMU-kansanäänestyksen



Keskustan eduskuntaryhmä jätti tiistaina eduskunnassa lakialoitteen, jossa esitetään neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen EMU-jäsenyydestä.


Keskustan kansanedustajien ohella aloitteen on allekirjoittanut viisi kristillisten edustajaa ja perussuomalaisten ainoa edustaja.

Ainoana hallituspuolueiden kansanedustajana hankkeessa on mukana vihreiden Erkki Pulliainen. Nimiä aloitteen alla on kaikkiaan 46.

Keskustan toivoma neuvoa-antava kansanäänestys pidettäisiin ennen kuin eduskunta päättää lopullisesti ensi vuoden huhtikuussa Suomen menosta talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen. Käytännössä äänestys voitaisiin järjestää esimerkiksi sunnuntaina 5. huhtikuuta.

Aloitteen mukaan kansalta kysyttäisiin, pitäisikö Suomen liittyä vuoden 1999 alusta Euroopan talous- ja rahaliittoon. Äänestyslipun vastausvaihtoehdot olisivat kyllä tai ei.

Kansanäänestystä perustellaan sillä. että EMU-ratkaisun yleinen hyväksyttävyys ja suuri merkitys edellyttää sen ankkuroimista kansalaismielipiteeseen.

Aloitteessa muistutetaan, että Ruotsissa ja Britanniassa vallitsee laaja poliittinen yhteisymmärrys kansanäänestyksestä. Tanskassa perustuslaki edellyttää sen järjestämistä, ja Ranskassakin on käyty aiheeseen liittyvää keskustelua.

Keskustalla on kansanäänestyksestä voimassa oleva puoluekokouspäätös. Suurin oppositiopuolue suhtautuu lisäksi kielteisesti Suomen menoon yhteisvaluuttaan ensimmäisten maiden joukossa.

EMU:sta päätetään tiedonannon pohjalta

Hallituksen suunnitelmiin ei neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestäminen kuulu, joten keskustan aloitteella ei ole läpimenomahdollisuuksia.

Hallitus kaavailee asian ratkaisemista tiedonannon pohjalta. EU-jäsenyydestä kysyttiin aikanaan kansan mielipidettä. Hallituksen näkemyksen mukaan EU-jäsenyysratkaisu sisälsi myös periaatepäätöksen mahdollisesta EMU-jäsenyydestä.

Keskustan ryhmänjohtaja Aapo Saari arveli, että hallituksen on vaikea hyväksyä kansanäänestystä jo senkin vuoksi, että enemmistö kansasta on EMU:un menoa vastaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 64 prosenttia kansalaisista haluaisi asiasta kansanäänestyksen. Toisaalta kaksi kolmasosaa kansanedustajista ei kannata sen järjestämistä.

Aamulehden äskettäin teettämässä kyselyssä 126 kansanedustajaa oli sitä mieltä, että EMU-asiassa ei tarvita neuvoa-antavaa kansanäänestystä. Sen halusi 57 edustajaa.

STT-IA
31.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE