Hallitusrintama jakautui maakaasun ja ydinvoiman puoltajiin

Kokoomus: Eduskunta kumoaa kielteisen ydinvoimapäätöksensä



Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat tyytyväisiä eduskunnan talousvaliokunnassa sorvattuun energialinjaukseen, mutta eri syistä. Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki harmistui kokoomuksen ja vihreiden ydinvoimapuheista.


Kokoomuksen Paula Kokkonen tulkitsi keskiviikon energiakeskustelussa, että eduskunta kumoaa aiemman kielteisen ydinvoimapäätöksensä ja palauttaa lisäydinvoiman yhdeksi vaihtoehdoksi.

Vihreiden Satu Hassi kiitteli puolestaan valiokunnan tukemaa hallituksen linjausta, jossa maakaasu asetetaan etusijalle hiilivoimaan ja ydinvoimaan verrattuna.

Eduskunnassa keskiviikkona alkanut keskustelu päättää hallituksen energiapoliittisen selonteon käsittelyn.

Selonteosta mietinnön laatinut talousvaliokunta myötäili hallituksen kantaa, jossa ydinenergiaa ei suljeta pois tulevaisuudessakaan ja varaudutaan myös sen lisärakentamiseen. Maakaasun käytön lisääminen on kuitenkin ensisijaisena tavoitteena.

Eduskunta otti kielteisen kannan ydinvoiman lisärakentamiseen vuonna 1993, kun se kumosi hallituksen myönteisen periaatepäätöksen viidennestä ydinvoimalasta. Sen jälkeen ydinvoiman lisärakentaminen on ollut pois laskuista.

Sosiaalidemokraattien ryhmäpuhuja Maija Rask myötäili hänkin hallituksen linjausta, mutta asetti ensi sijalle muiden vaihtoehtojen selvittämisen. Raskin mukaan sosiaalidemokraatit tukevat ponnisteluja maakaasuvaihtoehdon tutkimisesta perusvoiman vaihtoehdoksi. Myös ruotsalaisen kansanpuolueen Ola Rosendahl piti valiokunnan esittämää maakaasun priorisointia kaipaamanamme läpimurtona. Hän piti kuitenkin välttämättömänä, että kaasuverkko kytketään myös länteen.

Tuottajille ei monopolia jakelussa

Vasemmistoliiton Mikko Immonen kaipasi hallitukselta valmiutta nostaa asteittain teollisuuden energiaveroja. Hän varoitteli myös energiamarkkinoiden vapauttamista uhkaavasta kehityksestä, kun suuret sähköntuottajat ostelevat alueellisia jakeluyhtiöitä.

Vasemmistoliiton mielestä sähkön suurtuottajien oikeus omistaa maan sähkön jakelusta pitäisi rajoittaa 20 prosenttiin.

Ei joulukinkkujen paistovuoroille

Uutta ydinvoimapäätöstä kiirehtinyt Paula Kokkonen arveli, että suurimpana jarruna on ollut vääristynyt käsitys ydinvoimasta ja sen riskeistä.

Kokkonen paheksui tunteisiin vetoavien ja mielikuvituksellisten uhkakuvien käyttöä. Itse hän torjui energian säännöstelyä ottamalla esimerkiksi sen vaikutuksista joulukinkkujen paistovuorot, 15 asteen talviset sisälämpötilat ja sähkösaunojen käyttörajoitukset.

Kalliomäki harmistui kokoomuksen ja vihreiden ydinvoimapuheista

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (SDP) vetosi hallituspuolueisiin, että ne eivät ottaisi ehdottomia kantoja perusvoimakysymyksessä, ennen kuin selvitykset maakaasusta ovat valmistuneet. Kalliomäki esitti vetoomuksensa keskiviikkona, kun eduskunta oli aloittanut päätöskeskustelun hallituksen energiapoliittisesta selonteosta.

Ministeri harmistui kokoomuksen ja vihreiden ryhmäpuheenvuoroista, joissa oltiin kaukana hallituksen yksimielisesti hyväksymästä kaikki vaihtoehdot auki pitävästä linjasta.

Kokoomus liputti voimakkaasti ydinvoiman lisärakentamisen puolesta ja torjui yhtä selvästi maakaasun perusvoiman lähteenä. Vihreät torjuivat yhtä suorasukaisesti ydinvoiman.

- Minulle herää ystävällinen kysymys, onko niin, että kokoomuksen ja vihreiden ryhmät istuvat samassa veneessä ja soutavat airot notkuen, mutta selät vastakkain, ja muut sitten surffailevat veneen ympärillä, Kalliomäki muotoili kommenttinsa.

Kalliomäki varoitteli, että ennen myrskyn tuloa hallitusryhmillä on oltava kyky päättää eikä siihen ole aikaa hirmuisesti.
- Silloin meidän on oltava samassa veneessä ja soudettava samaan suuntaan, hän sanoi.

Kalliomäki katsoi myös tarpeelliseksi muistuttaa, että hallituksen lähtökohtana on hajautettu vaihtoehto, ja sitä ajetaan eteenpäin.

Keskustaoppositio toivoi hallitukselta lisää puhtia mm. bioenergiaa, energiaverotusta ja ns. vihreän sähkön markkinointia koskeviin näkemyksiin.

Ministeri Kalliomäki rauhoitteli myös kansanedustajien pelkoja siitä, että suuret sähköntuottajat kaappaisivat monopolin sähkönjakelussa ostamalla alueellisia yhtiöitä. Kalliomäki sanoi, että hallitus kehittää avautuviin markkinoihin liittyviä toiminta- ja valvontamuotoja epäterveen kehityksen estämiseksi.

Kalliomäen mukaan sähköverkkotoiminnan sopimusehtoja ja hintakehitystä seurataan tarkasti. Hän sanoi, että hallitus on myös valmis uusiin toimiin, jos se on tarpeen kuluttajien etujen turvaamiseksi.

Keskittymisen estämiseksi on esitetty, että sähkön suurtuottaja saisi omistaa korkeintaan 20 prosenttia sähkön jakelusta. Kalliomäki piti rajoitusta perusteltuna. Asia pyritään hänen mukaansa hoitamaan joko kilpailu- tai sähkömarkkinalain avulla.

STT-IA
31.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE