Sasi: Saksassa kiinnostusta EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämiselle



Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kimmo Sasin mukaan saksalaisten kiinnostus Euroopan unionin pohjoista ulottuvuutta kohtaan on kasvamassa.


Alkuviikolla Bundestagin kristillisdemokraattiryhmän (CDU) vieraana ollut kokoomusdelegaatio kävi saksalaisten kollegojensa kanssa keskusteluja myös mm. Baltian maiden EU-jäsenyydestä ja Venäjän tilanteesta.

Sasin mukaan vierailun aikana kävi myös selväksi, että saksalaiset pitävät suomalaisten Venäjän tuntemusta arvossa.

- Saksalaisilla on tietysti itselläänkin paljon kontakteja Venäjällä. Kohlin ja Jeltsinin hyvien yhteistyösuhteiden lisäksi myös parlamentaarikot ovat aktiivisesti yhteydessä eri venäläisiin tahoihin, Sasi kertoo.

Myös Kuolan alue kiinnosti

Hänen mukaansa pohjoista ulottuvuutta käsiteltiin kahdesta eri näkökulmasta.

- Saksalaisia ei kiinnosta pelkästään Itämeren alue vaan myös esimerkiksi Kuolan tilanne. Esillä olivat mm. Venäjän pohjoiset sotilastukikohdat ja niiden ydinturvallisuus ja muut ympäristöongelmat.

- Suomella ja Saksalla on myös yhteisiä intressejä Itämeren sotilaallisessa turvallisuudessa. He jakoivat meidän käsityksemme siitä, että Viron EU-jäsenyys hyödyttäisi muitakin Baltian maita. Bundestagissa näyttäisi kylläkin olevan kiinnostusta myös siihen suuntaan, että jäsenyysneuvottelut aloitettaisiinkin kaikkien kanssa yhtä aikaa, Sasi arvelee.

Liettua ja Latviakin unioniin

Kokoomuksen kansainvälisten asiain sihteeri Jan Vapaavuoren mukaan Baltian kehitysmahdollisuudet nähtiin varsin positiivisena.

- Yksi isännistämme arveli Liettuan ja Latvian olevan niin pieniä maita, että mikäli niiden talouskehitys jatkuu positiivisena saattavat ne tulla jäseniksi jopa samanaikaisesti Viron kanssa, vaikka eivät olisikaan mukana ensimmäisissä jäsenyysneuvotteluissa, hän sanoo.

Arvovaltaiset keskustelukumppanit

Saksalaiset osallistuivat keskusteluihin varsin arvovaltaisella kokoonpanolla, sillä mukana oli kristillisdemokraattien parlamenttiryhmän ulkopoliittinen kärki Karl Lamersin ja Rudolf Seitersin johdolla.

Vapaavuori muistuttaa, että erityisesti Lamers kuuluu Helmut Kohlin luottopoliitikkoihin.

- Lamersin tehtävänä on usein ollut lanseerata uusia ajatuksia julkiseen keskusteluun. Siksi hänen mielipiteitään kuunnellaan muuallakin suurella mielenkiinnolla, Vapaavuori kertoo.

Suomalaisessa delegaatiossa olivat eduskunnan suuren valiokunnan kokoomusryhmää johtavan Kimmo Sasin lisäksi mm. puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kalevi Lamminen ja kokoomuksen ulkoasiainvaliokuntaryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Suomen turvallisuuspolitiikalle ymmärrystä

Vapaavuoren mukaan saksalaiset olivat kiinnostuneita myös Suomen tulevista turvallisuuspoliittisista ratkaisuista.

- Liittoutumattomuuspolitiikkamme perustelut olivat hyvin isäntien tiedossa. Suomen ja Ruotsin ratkaisut ymmärrettiinkin hyvin, mutta Itävallan aseman he näkevät erilaisena. Sen suhteen odotettiin selvästi muutosta, Vapaavuori kuvailee saksalaisten näkemyksiä.

Hän kertoo, että Suomen Virolle antama sotilaallinen neuvonta ja muu avustus oli myös huomattu Saksassa.

Yhteistyötä myös huipputasolla

Vapaavuoren mukaan kokoomuksen ja CDU:n väliset lämpimät yhteistyösuhteet ovat vanhaa perua, ajalta paljon ennen EU-jäsenyyttä.

- Sinänsä olemme kuitenkin enemmän keskittyneet monenkeskeiseen toimintaan eri yhteistyöorganisaatioissa. Kahdenvälisessä yhteistyössä keskeisimmällä sijalla ovat Ruotsi ja Saksa. Sitten tulevat muut Pohjoismaat.

Euroopan unionissa tehtävää politiikkaa valmistellaan myös pian alkavassa Euroopan kansanpuolueen (EPP) minihuippukokouksessa, joka kokoontuu yleensä ennen EU:n varsinaisia huippukokouksia.

- Niihin osallistuvat porvaripuolueiden pääministerit ja varapääministerit (mm. Sauli Niinistö) Helmut Kohlin johdolla - siis ne henkilöt, jotka ovat mukana myös EU:n huippukokouksissa.

JORI ARVONEN
31.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE