Viikonlopun politiittiset puheet


Tuomioja: Ei uusia NATO-selvityksiä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja pitää maanantaisessa Karjalaisen haastattelussa uusia NATO-selvityksiä turhina. Tuomiojan mukaan mitään sellaista ei ole näköpiirissä, minkä vuoksi Suomen nykyisestä NATO-linjasta pitäisi luopua.

Eduskunta on Tuomiojan mukaan käsitellyt asiaa jo kolme kertaa: rauhanturvalain, Bosnia-operaation ja edellisen turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä. Tuomioja pitää uudelleen virinnyttä NATO-keskustelua Sanoma Oy:n ja Max Jakobsonin kampanjana, joka ei ansaitse uusia selvityksiä.

Keskusta painaa EMU-jarrua

Keskustan varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Sirkka-Liisa Anttila jarrutelee keskustan päätöksiä Euroopan talous- ja rahaliitosta. Hänen mielestään kesäkuu on aivan liian aikainen ajankohta ottaa kantaa Suomen EMU-jäsenyyteen, koska hallituskin on luvannut asiaa koskevan selonteon eduskunnalle vasta keväällä.

Keskustassa on esitetty vaatimuksia, että puolueen pitäisi järjestää kesäkuussa ylimääräinen puoluekokous EMU-kannanoton takia. -Keskustan ei pidä hosua omalla EMU-päätöksellään, vaan ratkaisun eri vaihtoehdot on selvitettävä rauhassa, Anttila sanoi sunnuntaina Lopella.

Anttila tarjoilee myös yhteistyötä ay-liikkeelle. Hänen mielestään EMU-jäsenyys merkitsee palkansaajille samanlaista suurta toimintaympäristön muutosta kuin viljelijät kokivat EU-jäsenyyden takia.
- Keskustan on tarjottava omaa asiantuntemustaan ja yhteistyötä ammattiyhdistysliikkeelle EMU-vaikutusten pehmentämiseksi.
- Taas kerran talonpoikaisen väestön ja duunarin etujen yhteinen ajaminen yhdistää, hehkuttaa Anttila.


Niinistö: EMU:sta ei kansanäänestystä

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei pidä tarpeellisena kansanäänestyksen järjestämistä EMU:sta. Lauantaisessa Pohjalaisessa hän sanoo eduskunnan päätöksen riittävän.

Niinistö uskoo, että Suomi täyttää EMU-kriteerit määräaikaan mennessä. Hän tulkitsee Maastrichtin sopimusta siten, että Suomen on mentävä mukaan III-vaiheeseen, jos kriteerit täyttyvät.

Suomella ei ole rahaliiton jäsenyyteen varsinaista varaumaa eli EU:n ennalta hyväksymää kirjallista lupaa jättäytyä rahaliiton ulkopuolelle. Tällainen varauma on vain Tanskalla ja Englannilla.


Lundh: Maltillisia palkkaratkaisuja

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh toivoo Aamulehden haastattelussa, että voimassa olevan tuloratkaisun jatkoksi saataisiin maltillinen ylimenokauden tulopoliittinen ratkaisu. Lundhin ehto tuloratkaisulle on, että keskeneräiset asiat hoidetaan ensin pois (mm. pätkätöiden eläke-edut ja koulutusvakuutus). Lundhin mielestä pieni- ja keskituloisten veroja on laskettava, jotta kulutus elpyisi.

Hänen mielestään palkankorotukset voisivat olla pienemmät kuin muissa Euroopan maissa.

-Tuloratkaisun pitäisi kestää siihen asti, kun keskustelu Euroopan talous- ja rahaliitosta on käyty ja ratkaisut tehty.
- EMU-vaiheen aikana ei ole varaa päästä spekulantteja markkinoille horjuttamaan Suomen markan arvoa, Lundh sanoi.

Lundh jatkaa arvosteluaan pankkien palvelumaksuista. Hän pohtii, voisivatko yritykset toimia vanhojen huoltokonttorien tapaan työntekijöiden palkkapankkeina, sillä nykyinen tietotekniikka antaa siihen mahdollisuuden. Myös kaupan keskusliikkeet voisivat mahdollisesti ryhtyä siihen.

Pankkiyhdistys torjuu ay-liikkeen vaatimukset palvelumaksujen poistamisesta ja pitää selvänä, että palveluilla on hinta. Pankit pitävät oikeudenmukaisempana, ettei maksuliikenteestä syntyviä kuluja siirretä esimerkiksi luottokorkoihin. SAK:n mukaan pankit peittelevät pankin muusta toiminnasta aiheutuvia kustannuksia palvelumaksuilla.

ILKKA AHTOKIVI
3.2.1997


OTSIKKOSIVULLE