NATO-keskustelu kiihtyy


Pohjois-Atlantin puolustusliiton laajeneminen itään on villiinnyttänyt suomalaiset poliitikot keskustelemaan Suomen mahdollisesta NATO-jäsenyydestä. Italiassa valtiovierailulla oleva presidentti Martti Ahtisaari torjui keskiviikkona kuitenkin arvelut Suomen NATO-jäsenyydestä.


Eurooppa-ministeri Ole Norrback (r) ei ymmärrä, miksi hallitus on niin haluton arvioimaan liittoutumista. Aamulehteen antamassaan haastattelussa hän toteaa, että ”eihän se niin voi olla, että entiset kommunistimaat liittyvät NATO:n jäseneksi, mutta meillä ei ole kanttia edes analysoida mahdollista jäsenyyttämme”.

Ulkopolitiikan johto ajantasalla

Puolustusministeri Anneli Taina (kok) torjuu väitteet, ettei ulkopolitiikan johto ole ajantasolla. Taina määritteli Helsingin Sanomissa keskiviikkona Suomen nykyisen suhteen länsiliittoon läheiseksi kumppanuussuhteeksi. - Hallitus ei ole sulkenut ovia NATO:lta, arvioimme tilannetta Euroopan kehityksen mukaan. Nyt arvio on selvä, jäsenyyttä ei haeta, vakuuttaa Taina.

- Suomi pystyy reagoimaan nopeasti tapahtuviin muutoksiin, ja kykenee tarvittaessa tekemään uusia linjauksia, vakuuttaa Taina HS:lle antamassaan haastattelussa.

Taina ennustaa, että on täysin mahdollista, että Suomessakin joudutaan tällä vaalikaudella pohtimaan uudestaan NATO-linjauksia.
- Jatkossa koko Euroopan sotilaallinen turvallisuus nojaa NATO:n varaan. NATO:n laajentuminen sekä laajennetun rauhankumppanuuden kautta tiivistyvä yhteistyö vetää mukaansa kaikki Euroopan maat joko jäseninä tai erityyppisin kumppanuussopimuksin, arvioi puolustusministeri Taina.

Niinistö ei intoile

EU-parlamentaarikko, kokoomuksen varapuheenjohtaja Kirsi Piha antoi Ilta-Sanomille railakkaan lausunnon, jonka mukaan NATO:n tie on myös Suomen tie. Pihan mielestä Suomen olisi syytä hakea reippaasti ensin WEU:n täysjäsenyyttä ja pyrkiä samalla NATO:n jäseneksi jo sen ensimmäisellä laajentumiskierroksella.

Toista ääripäätä edustaa keskustan EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen, joka ei halua Suomesta NATO:n jäsentä. Hänen arvionsa mukaan kaikki järkisyyt puhuvat sen puolesta, että Suomi pyrkisi vaikuttamaan Euroopan turvallisuuteen nimenomaan hillitsemällä pyrkimyksiä militarisoida EU ja laajentaa NATO Venäjän rajoille.

Kirsi Piha toivoi kokoomukselta ja puheenjohtaja Sauli Niinistöltä rohkeampaa NATO-kantaa Ilta-Sanomien haastattelussa. Niinistö totesi maanantaina Brysselissä, että Suomen EU-edustajat tuntuvat kummasti ehtivän puuttumaan Suomen asioihin. Hän kyselee: Eikö EU-parlamentissa löydykään hommia tarpeeksi?

Niinistö ei innostu Aamulehden haastattelussa ennakoimaan Suomen NATO-tietä. Sauli Niinistön mielestä mustavalkoiset kyllä tai ei -kannanotot tässä ja nyt vievät mahdollisuudet katsella rauhassa tilanteen kehittymistä.
- Mahdollinen liittyminen on tulevaisuuden kysymyksiä, johon ei kannata nyt hakea vastauksia, korostaa Niinistö.

Voiko sinne mennä kuin hollitupaan

Hämeen Sanomien keskiviikkoisessa pääkirjoituksessa annetaan tunnustusta Niinistön ja maan hallituksen pidättyvälle NATO-linjalle. Pääkirjoituksessa todetaan, että intoilu puolesta tai vastaan kertoo jostakin muusta kuin rohkeudesta.
- NATO:on ei mennä kuin hollitupaan. Ilman Yhdysvaltain tahtoa sotilasliitossa ei tapahdu toistaiseksi mitään. Yhdysvallat ja NATO luottavat edelleenkin Suomen kykyyn puolustautua ja huolehtia pitkästä Venäjän-vastaisesta rajastaan, huipentaa Hämeen Sanomien pääkirjoitus.

TUOMO YLI-HUTTULA
31.1.1997


OTSIKKOSIVULLE