Politiikan puheita



Lipponen haluaa pitää eduskunnan erossa hallituksen toiminnan yksityiskohdista, Perho antaisi pontta viidennelle ydinvoimalalle ja Niinistö syyttää kansanedustajia rintamakarkuruudesta EMU-päätöksen edellä. Teknisten Joenpalo soimaa yritysjohtajia ay-vastaisuudesta.


Lipponen: Eduskunta ei saa puuttua hallituksen toiminnan yksityiskohtiin

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kritisoi eduskuntaa radion haastattelutunnilla. Häntä askarruttaa se, että eduskunnasta pyritään tekemään eräänlainen hallituksen johtokunta.

Lipponen muistutti tarkoituksena olevan, että hallitus hoitaa toimeenpanovaltaa ja tekee esityksiä eduskunnalle. Tarkoituksena ei voi olla, että eduskunta alkaa puuttua hallituksen toiminnan yksityiskohtiin.

Lipposen mielestä eritoten suuri valiokunta yrittää esiintyä nykyisin kuten eduskunta pienoiskoossa. Hän muistuttikin, että valiokunnissa ei voi olla mikään muu asetelma kuin se mikä eduskunnassa muutoinkin vallitsee eli lopulta aina hallitus-oppositio -asetelma.

Arvostelu ei kohdistunut kuitenkaan suuren valiokunnan puheenjohtajaan Erkki Tuomiojaan. Lipposen mielestä päinvastoin Tuomioja on johtanut suurta valiokuntaa sillä tavoin, että Suomessa on poikkeuksellisella tavalla toteutunut eduskunnan merkittävä osuus Euroopan unionia koskevassa päätöksenteossa.


Perho: pontta ydinvoimalle

Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho tarjoaa Turun Sanomien haastattelussa pontta ydinvoiman lisärakentamiselle. Hänen mukaansa valtaosa kokoomuksen eduskuntaryhmästä on valmis puoltamaan ydinvoimaa.

Ydinvoiman puoltaminen eduskunnassa edellyttää Perhon mielestä energiaselontekoa vahvempaa kannanottoa, esimerkiksi pontta. Hän sanoo, että ponsi olisi vahva vinkki voimayhtiöille lähettää eduskunnalle lisärakentamista koskeva hakemus. Ponsitehtailu onkin ollut suunnitteilla jo pitkään kansanedustaja Pekka Kuosmasen (kok.) johdolla.

Perho painottaa, että nykyinen hallitus ei lähde ajamaan lisäydinvoiman rakentamista.


Niinistö: Rintamakarkuruutta EMU-päättämisessä

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mielestä kansanedustajat syyllistyvät rintamakarkuruuteen ja äänestäjien pettämiseen empiessään päätöstään liittymisestä EU:n talous- ja rahaliittoon EMU:un.

Niinistö huomauttaa Nykypäivän kolumnissaan, että eduskunnan tulisi keskittyä olennaiseen eikä kiistellä liittymisen muodosta.

- Eräänlaista rintamakarkuruutta onkin se, kun monet kansanedustajat eivät katso olevansa kykeneviä päättämään EMU:un liittymisestä. He piiloutuvat näennäisen kansanvaltaisina kansan selän taakse vaatien kansanäänestystä, Niinistö sanoo.

- Kansanedustajan on päästävä vastaamaan kyllä tai ei EMU:lle ilman ylimääräisiä kiemuroita, Niinistö perustelee.


Joenpalo: TT vieraantunut työelämästä

STTK:laisen Teknisten liiton puheenjohtajan Ilkka Joenpalon (sd.) mukaan Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT on vieraantunut käytännön työelämästä. Joenpalo kritisoi TT:n työmarkkinapoliittisia tavoitteita, joiden hän katsoo olevan ristiriidassa todellisuuden kanssa.

-Evan kesäkuinen raportti ja teknisten kokemukset työpaikoilla kertovat yritysjohtajien voimakkaasta ammattiyhdistysvastaisuudesta. TT on vaarallisesti vieraantunut käytännön työelämästä, Joenpalo arvioi keskiviikkona Helsingissä.

Joenpalo katsoo, että TT:n tavoitteissa on kannatettaviakin piirteitä, jotka tekniset ovat valmiit hyväksymään.

- TT:n ja yritysjohtajien on kuitenkin vakavasti pohdittava, miten he saavat palautettua henkilöstön arvostuksen ja keskinäisen luottamuksen sekä hyvät neuvottelu- ja sopimussuhteet, Joenpalo tähdentää.

Koonnut PP
4.7.1997


POLITIIKKA -SIVULLE