Ilmastopolitiikka ja Suomi:

Taustaa energiakeskustelulle



Ilkka Savolaisen, Pertti Haaparannan ja Marja Järvelän toimittama Ilmastopolitiikka ja Suomi antaa oivallista taustatietoa tunteiden varassa vellovalle energiakeskustelulle.


Teoksessa esitetään yhteenveto Suomen Akatemian SILMU-tutkimusohjelman tuloksista, joissa käsitellään ilmastonmuutoksen sosioekonomisia vaikutuksia sekä ilmastonmuutokseen liittyvien haitallisten vaikutusten torjuntaa suomalaisten ja Suomen kannalta.

Artikkeleista koostuvassa kirjassa käsitellään mm. Suomen energiajärjestelmää, metsäsektorin hiilitasetta, päästöveroja sekä kansalaisten suhdetta ilmastopolitiikkaan.

Kova pala purtavaksi

Kirjoittajat ovat eri alojen tutkijoita, jotka eivät turhia popularisoi. Vakaata tekstiä vakavasta aiheesta. Ensi raapaisuna ilmastopolitiikan mutkiin kirja voi olla kova pala purtavaksi semminkin, jos terminologia ja suureet eivät ole tuttuja.

Politiikan tekijöille ja eritoten ympäristö- ja energiapolitiikan harrastajille kirja on kuitenkin erittäin suositeltavaa lukemistoa. Tieteellisenä teoksena se ei ota voimakkaita kantoja, mutta herättää pohtimaan. Ovatko esimerkiksi hallituksen energiaverolinjan hyväksyneet poliitikot todella kantaneet huolta kasvihuoneilmiöstä?

Ilmastonmuutos on kaikkiaan monisäikeinen ilmiö, joka heijastuu laajalle ihmisen terveyteen, toimintaan ja talouteen.

Teos osoittaa, että ihmisen toiminta muuttaa ilmastoa, mutta samalla muutoksen määrä ja vaikutus on hyvinkin epävarmaa. Golf-virran vuoksi ennustaminen on erittäin vaikeaa meillä Fennoskandiassa. Järkevää politiikkaa on ehkäistä ja ennakoida, molempiin kirjasta saa hyvät eväät.

Ilkka Savolainen - Pertti Haaparanta - Marja Järvelä (toim.)
Ilmastopolitiikka ja Suomi, 1997 200 s., hinta 160,-
Taloustieto Oy

PETE PAKARINEN
4.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE