Viikonlopun poliittiset puheet


Lipponen moitti Oulun johtoa

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) arvosteli kovin sanoin Oulun kaupungin luottamusmiesjohtoa. Lipponen sanoo sunnuntaisen Kalevan haastattelussa, että Pohjan prikaatin lakkauttamispäätöksen kielteisistä vaikutuksista on Oulussa levitelty lukuja, jotka ovat "tähtitieteellisiä ja fantasian tuotteita".

- Oulun kaupungin luottamusmiesjohdossa on sellaisia henkilöitä, jotka eivät haluakaan yhteistyötä. Kärjekkään vihaisilla ja aggressiivisilla lausunnoilla ei synny mitään järkevää, Lipponen sanoo.

Lipponen ei henkilöinyt arvosteluaan, mutta viittaa suurimpaan oppositiopuolueeseen keskustaan ihmetellessään, "miten keskustalla on varaa tällaiseen". Pääministerin mukaan tällainen käytös kääntyy alueita itseään vastaan.
- Ei ole alueiden etu, jos nyt lietsotaan käsitystä, että tilanne on toivoton.

(Vrt. sivun alaosassa SDP:n puoluesihteerin lausunnot).


Aho: Keskusta ja demarit ulkopolitiikan valtavirtaa

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho katsoo puolueensa muodostavan SDP:n kanssa ulkopolitiikan valtavirran. Sen sijaan kokoomus on Ahon mukaan eräissä yhteyksissä poikennut tästä valtavirrasta.

Aho sanoi sunnuntain Hämeen Sanomien haastattelussa, että eduskunnassa käyty turvallisuuspoliittinen keskustelu osoitti keskustan ja sosiaalidemokraattien käsitysten NATO:sta käyvän hyvin pitkälle yksiin.
- Sen sijaan kokoomuksen sekä viralliset että varsinkin joidenkin yksittäisten poliitikkojen käsitykset poikkeavat hyvin paljon tästä keskustan ja sosiaalidemokraattien muodostamasta ulko- ja turvallisuuspolitiikan valtavirrasta, Aho totesi.

Tulevan hallituksen oppositiojohtaja Aho ennakoi muodostuvan markkinavoimiin kriittisesti suhtautuvista puolueista. Nykyistä sateenkaarihallitusta hän pitää keinotekoisena, ja arvelee ideologian korostuvan seuraavissa eduskuntavaaleissa.


Uosukainen paheksui avustajapalkkauksia

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen paheksui lauantaina MTV3:n uutisten haastattelussa eräiden kansanedustajien ratkaisuja palkata lähisukulaisia avustajikseen. Hänen mielestään kansanedustajat tekevät tällä karhunpalveluksen uudelle avustajajärjestelmälle.

Uosukainen kehotti kansanedustajia miettimään, miltä tämä näyttää äänestäjien silmissä. Hän muistutti, että samaan aikaan, kun kansanedustajat palkkaavat alaikäisiä tai eläkkeellä olevia sukulaisiaan avustajiksi, maassa on runsaasti korkeasti koulutettuja parhaassa työiässä olevia ihmisiä työttöminä.

- Minä olen hämmästynyt. Oikeastaan se on ainut sana, jolla voi kuvata tätä tilannetta. Tiedän, että tästä on paljon, hyvin paljon otettu yhteyksiä. En voinut kuvitella tällaista tilannetta, hän päivitteli.

Erityisen kyseenalaisena Uosukainen näkee oman puolueensa kokoomuksen kansanedustajan Anssi Rauramon avustajavalinnan. Hänen mielestään 16-vuotias peruskoululainen ei mitenkään voi olla pätevä avustamaan kansanedustajaa.

Puhemiehen mielestä on päivänselvää, etteivät nyt toteutetut avustajavalinnat tee hyvää eduskunnan arvovallalle.

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) esitti perjantaina eduskunnan kansliatoimikunnalle, että "kansanedustaja ei voisi palkata henkilökohtaiseksi avustajakseen perheenjäsentään tai lähisukulaistaan eikä myöskään henkilöä, joka ei ole täysi-ikäinen tai joka on saavuttanut eläkelakien mukaisen yleisen eläkeiän".


Laitinen: Keskustan riehuminen tuhoaa yhteistyötä

SDP:n puoluesihteeri Kari Laitinen rökitti ankarasti keskustan aluepoliittisia linjauksia. Hän ennusti lauantaina Jyväskylässä, että keskustan "aluepoliittinen riehuminen" ei lupaa hyvää seuraavien eduskuntavaalien jälkeiselle mahdolliselle hallitusyhteistyölle.

Laitisen mukaan keskusta on ottanut päätavoitteekseen raja-aitojen rakentamisen maakuntien sisällä sen sijaan, että voimat koottaisiin maakuntien yhteisten tavoitteiden taakse. Keskustan "myrkynkylvö" aiheuttaa hänen mielestään niin paljon vahinkoa maakunnissa, että yhteistyöasento ei ole enää muutettavissa yhdessä vaaliyössä.

Laitinen muistutti, että aluehallinnon uudet rakenteet mahdollistavat hedelmällisen maakunnallisen yhteistyön. Mukaan siihen kuuluvat luontevasti mm. kunnat, työvoima- ja elinkeinopiirit, maakuntien liitot ja yliopistot.
- Ymmärrettävästi näilläkin tahoilla ihmetellään ja pidetään suurena tappiona, jos maakuntien yhteisiä voimia ei kyetä pikkupolitikoinnin vuoksi kokoamaan, hän ihmetteli.

Laitinen opasti, että tienrakennustöitä ja siltarumpuja tarvitaan edelleenkin, mutta pelkästään niiden varaan ei aluepolitiikkaa pidä rakentaa.
- On tempaistava ote tulevaisuudesta, joka on aivan ulottuvilla. Vahvimpia maakuntia tulevat olemaan ne, jotka eivät lähde passiivisen ruikutuksen tielle, vaan tarttuvat omalle maakunnalle luontaiseen dynamiikkaan ja käyttävät täysimittaisesti laajat vaikuttamismahdollisuutensa, Laitinen huomautti.

Koonnut: IA
7.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE