Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Häkämies: Rikoslaki liian löysä

Oikeusministeri Kari Häkämies haluaa erityisesti ihmisten turvallisuuteen ja henkilökohtaiseen koskemattomuuteen kohdistuviin rikoksiin tiukempaa otetta.Häkämiehen mukaan muun muassa raiskausrikosten rangaistuksia ollaan koventamassa.

Nykypäivässä haastateltu oikeusministeri sanoo, että Suomen rikoslainsäädäntö on Länsi-Euroopan löysin. Häkämiehen mukaan tämä on seurausta 1970-luvun vallinneesta vapaamielisyyden aallosta, jolloin rikoslainsäädäntöä muutettiin. Nyt rikoksiin ollaan jälleen puuttumassa kovemmin ottein.

Useissa rikostapauksissa riippumaton tuomioistuinlaitos käyttää rangaistuksia langettaessaan asteikon pienempiä rangaistuksia ja oikeusministeri Häkämies haluaakin laajaa keskustelua siitä, miten erityyppisiin rikoksiin yleensä pitäisi suhtautua. Oikeusministeri Häkämiehen mielestä olennainen keskustelun aihe onkin se, ollaanko sallivuudessa menty liian pitkälle, kun rangaistuksen pelko ei rikollisuuteen vaikuta.

Oikeusministeri Häkämies pitää myös vankiloissa tapahtuvaa ja sieltä johdettua rikollisuutta vakavana ongelmana. Hän ehdottaa tiukempia otteita vankilarikollisuuden, muun muassa huumeiden käytön, karsimiseksi.


Suomalaisten EMU-vastaisuus lisääntynyt

EMU-jäsenyyden vastustus on Taloustutkimus Oy:n tekemän kyselyn mukaan kasvanut. Helmi-maaliskuussa tehdyssä mielipidemittauksessa 46 prosenttia vastaajista ilmoitti vastustavansa liittymistä Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n kolmanteen vaiheeseen. Liittymistä kannatti 36 prosenttia, ja 17 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Edellisessä, tammi-helmikuussa tehdyssä mittauksessa EMU-jäsenyyden vastustajia oli 41 prosenttia, kannattajia 38 prosenttia ja epävarmoja 21. Tuolloin havaittiin mielialojen lievää kääntymistä EMU:lle suopeammiksi. Eurooppalainen Suomi -yhdistyksen tilaamassa tutkimuksessa haastateltiin yli 2 000 äänestysikäistä suomalaista. Kyselyä tehtäessä 20. helmikuuta ja 18. maaliskuuta välisenä aikana EMU-jäsenyyden eduista ja haitoista keskusteltiin melko vilkkaasti.

EMU-myönteisin kansanosa löytyy kokoomuksesta, jossa vain 29 prosenttia vastusti jäsenyyttä. Sosiaalidemokraateista EMU:n kannattajia oli 45 prosenttia ja vastustajia 38 prosenttia vastanneista. Vasemmistoliittolaisista Emua vastustaa kyselyn mukaan 70 prosenttia ja vihreistä 47 prosenttia. Keskustan kannattajista 21 prosenttia kannattaa jäsenyyttä ja 63 prosenttia vastustaa.


Lipponen: EMU-väliraportista aineistoa keskusteluun

Pääministeri Paavo Lipponen sanoi, että EMU-työryhmän väliraportista saadaan aineistoa julkiseen EMU-keskusteluun. Lipponen kertoi tiistaina Uudessakaupungissa ennättäneensä jonkin verran tutustua työryhmän raportteihin.

Päällimmäinen vaikutelma hänestä on, että ne sisältävät aineistoa, jota on syytä katsoa kaikessa rauhassa. Hän piti raportteja korkeatasoisina ja kiitti työryhmän jäsenten työskentelytapaa.

Valtiovarainministeriön suunnitelmasta pienentää yksityisten eläkevakuutusten verovähennysoikeutta Lipponen sanoi tietävänsä sen, mitä julkisuudessa on puhuttu. Hän kertoi odottavansa tässä vaiheessa asiasta esityksiä. Kuntien puheita valtionavun leikkauksista Lipponen piti perusteettomina.


Aula: Päivähoitomaksu nousee jopa 1500 markkaa

Keskustan varapuheenjohtaja Maria Kaisa Aula pitää veroministeri Arja Alhon (SDP) laskelmia uusista päivähoitomaksuista selittelynä. Aulan mukaan perheen hoitomaksu voi nousta jopa 1500 markkaa kuukaudessa.

Aula viittaa Alhon esittämiin ministeriön teorialaskelmiin, jotka ovat Aulan mielestä jääneet elävästä elämästä jälkeen. Maksujen korotukset eivät hänen mukaansa ole satunnaisia tai harvinaisia.
- Maksut nousevat erityisesti silloin kun kotikunnassa on aiemmin noudatettu alimpia maksutaulukoita, Aula sanoi tiistaina Parkanossa.

- Hallituspuolueiden tulee tunnustaa virheensä ja tuoda eduskuntaan monilapsisten perheiden päivähoitomaksut kohtuullistava lainmuutos, Aula vaatii.

Julkisuudessa runsaasti kritiikkiä saaneet uudet päivähoitomaksut tulevat voimaan elokuun alussa. Alho puolusteli uutta mallia viime viikolla mm. sillä, että maksujen muuttaminen prosenttiperusteisiksi oli osa kannustinloukkoesityksen kokonaisuutta.

Alho perustelee mallia myös sillä, että nykyiset porrastetut maksut luovat tuloloukkuja. Alhon mukaan uusi malli nostaa joidenkin maksuja, mutta toisten taas laskevat. Muutokset eivät kuitenkaan hänen mukaansa ole suuria.


Isohookana-Asunmaa haluaa kunnon kansalaisliikettä Pohjois-Suomeen

Keskustan kansanedustaja Tytti Isohookana-Asunmaa peräänkuulutti tiistaina Kunnon kansalaisliikettä Pohjois-Suomeen. Hänen mielestään pohjoissuomalaisten olisi nopeasti aktivoiduttava puolustautumaan kaikilla tasoilla.
- Voivottelu ja valittelu on hylättävä, Isohookana-Asunmaa vaati.
- Alueellista päätösvaltaa ei saa luovuttaa etelään.

Hän oli sitä mieltä, että hallitus on alkanut riisua Pohjois-Suomea ennätystahtiin.
- Myös alueellista päätöksentekoa siirretään hiljalleen takaisin Helsinkiin keskushallintoon, Isohookana-Asunmaa tiesi.

Kehityksen suunta on hänen mukaansa äärimmäisen vakava. Esimerkkeinä hän mainitsi mm. Oulun varuskunnan lakkauttamisen ja suunnitelmat ryhmitellä valtion tiemäärärahat uudelleen.
- Samanaikaisesti valtionyhtiö Neste purkaa Oulun ja Vaasan öljysäiliönsä rakenneuudistukseen vedoten ja pieniä kuntia kaavaillaan yhteen, Isohookana-Asunmaa luetteli.

Koonnut IA
4.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE