EU-parlamentti tukee 5+1-neuvotteluja laajentumisessa



Keskiviikkona käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että EU-parlamentaarikkojen oli vaikea löytää sanamuotoa, joka samalla sekä kannattaisi vakavien neuvottelujen aloittamista pisimmälle edistyneiden maiden kanssa että tyydyttäisi muita hakijamaita. Torstaisen äänestyksen jälkeen parlamentti tukee ns. 5+1-neuvotteluja.


EU:n parlamentti tukee tiiviiden laajentumisneuvottelujen aloittamista Puolan, Unkarin, Tshekin, Viron, Slovenian ja Kyproksen kanssa. Parlamentti hyväksyi torstaina aamupäivällä Brysselissä laajentumista koskevan mietinnön useiden äänestysten jälkeen.

Parlamentin suurimmat ryhmät eli sosialistit ja konservatiivit sopivat ennen äänestyksiä yhteisestä muutoksesta, jonka mukaan laajentumis- ja neuvotteluprosessi olisi voitava aloittaa yhtä aikaa kaikkien vaatimukset täyttävien hakijamaiden kanssa. Tiiviit neuvottelut olisi aloitettava pisimmälle edistyneiden maiden kanssa, joista komissio on tehnyt listan.

Parlamentin tavoin useimmat jäsenmaat tukevat viisi plus yksi -malliksi kutsuttua neuvottelujen aloittamistapaa. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsi ja Tanska ovat ajaneet nk. regatta-mallia, jossa neuvottelut aloitettaisiin kaikkien hakijamaiden kanssa.

Virosta parlamentti toteaa mm., että siellä on edelleen jatkettava toimia kansalaisuuden saattamiseksi vähemmistöryhmien ulottuville. Parlamentti pitää Viroa toimivana avoimena markkinataloutena huolimatta Tallinnan ja muun maan taloudellisesta eriarvoisuudesta ja hälyttävästä kauppataseen vajeesta.

Komission tahto läpi

EU:n komissio on esittänyt, että neuvottelut aloitettaisiin ensi vuoden alkupuolella Puolan, Unkarin, Tshekin, Viron ja Slovenian sekä Kyproksen kanssa eli nk. 5+1-mallilla. Kyprosta pidetään erilaisena tapauksena kuin viittä entisen itäblokin maata.

EU-parlamentin ulkoasiainvaliokunta ompeli marraskuussa Strasbourgissa mietinnökseen tilkkutäkin, jossa yhtäältä korostetaan kaikkien hakijamaiden oikeutta neuvottelujen aloittamiseen että annetaan tukea komission linjalle.

Keskiviikkona Brysselissä parlamentin suurimmat ryhmät tekivät torstain äänestykseen esityksiä, joilla mietintöä pyrittiin korjaamaan.

Suurimman ryhmän eli sosialistien lisäysesityksen mukaan kaikilla hakijamailla on oikeus päästä EU:n jäseniksi. Neuvottelujen aloittamisen sijasta sosialistit puhuisivat liittymis- ja neuvotteluprosessin käynnistämisestä kaikkien hakijoiden kanssa. Intensiiviset yksilölliset neuvottelut olisi aloitettava pisimmälle edistyneiden kanssa.

Sosialistit haluavat kunkin muun hakijamaan eli Latvian, Liettuan, Bulgarian ja Romanian kanssa kahdenvälisiä valmistelevia neuvotteluja, joissa selvitettäisiin, milloin intensiivisemmät neuvottelut voidaan aloittaa.

Piha piti sanamuotoja kikkailuna

Sekä sosialistit että toiseksi suurin ryhmä konservatiivit haluavat sulkea neuvotteluprosessista pois Slovakian, jonka ei katsota täyttävän demokraattisuuden ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen ehtoja.

Konservatiivit haluaisivat puhua tehokkaan neuvottelu- ja jäseneksiliittymisprosessin aloittamisesta samaan aikaan kaikkien kanssa, mutta sosialistien tapaan intensiivisistä neuvotteluista komission tarkoittamien pisimmälle edistyneiden maiden kanssa.

Konservatiiviryhmään kuuluvan Kirsi Pihan (kok) mielestä ulkoasiainvaliokunnan mietintöön sisältyy kaksi keskenään ristiriidassa olevaa linjaa.

Pihan mielestä parlamentin esitykset ovat kikkailua epätäsmällisillä sanavalinnoilla. Parlamentin Viro-valtuuskuntaa johtava Piha katsoi, että varsinaisia neuvotteluja ei voida käydä samanaikaisesti kaikkien hakijamaiden kanssa.

Donner: Virolla vielä pitkä tie

Viroa koskevan jäsenyysraportin laatinut Jörn Donner (SDP) piti Viron kuljettavana olevaa tietä vielä pitkänä. Hän ei nähnyt Viron ja Latvian sekä Liettuan välillä suuria eroja.

Laajentumisneuvottelujen aloittamisesta päätetään Luxemburgin huippukokouksessa 12.-13. joulukuuta. EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Luxemburgin ulkoministeri Jacques Poos ei halunnut arvioida tulevan huippukokouksen päätöksiä laajentumisneuvottelujen aloittamistavasta. Hän korosti, että neuvottelujen aloittaminen on vain yksi elementti laajentumisprosessissa.

Poos totesi, että yksikään hakijamaa ei tällä hetkellä täytä jäsenyyskriteerejä. Liittymishetki on hänen mielestään kiinni kriteerien täyttämisestä ja unionin kyvystä ottaa vastaan uusia jäseniä.

Poosin mukaan neuvottelujen aloittaminen ei tarkoita kenenkään asettamista etusijalle itse liittymisen suhteen.

Peruste komission kannalla asettaa viisi maata sekä ongelmallinen Kypros etusijalle neuvottelujen aloittamisessa on se, että viisi uutta maata voidaan ottaa EU:n jäseniksi ilman suuria muutoksia. Kuudennen jäsenmaan ottaminen vaatisi suuria muutoksia unionin päätöksentekojärjestelmään.

STT-IA
5.12.1997


POLITIIKKA -SIVULLE