Viikonlopun poliittiset puheet



Seppänen Vasemmistoliiton puheenjohtajakilpaan

Europarlamentaarikko Esko Seppänen pyrkii Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi. Hän ilmoitti aikeistaan tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla lauantaina sanomalehti Kalevalle. Seppänen tunnetaan Vasemmistoliitossa Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n sekä puolueen nykyisen johdon arvostelijana.

Vasemmistoliiton nykyinen puheenjohtaja Claes Andersson luopuu paikastaan toukokuussa. Puolueen puheenjohtajaehdokkuuteen ovat aiemmin ilmaisseet kiinnostuksensa nykyiset varapuheenjohtajat Suvi-Anne Siimes ja Martti Korhonen. Myös puolueen toinen europarlamentaarikko Outi Ojala harkitsee ehdokkuutta.


Väyrynen: EU-politiikkaa ja hallituspohjaa voi muuttaa

Suomen pitää ensi eduskuntavaalien jälkeen muuttaa EU-politiikkaansa ja hakeutua läheiseen yhteistyöhön Pohjoismaiden ja Britannian kanssa, suositteli EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) sunnuntaina.

Lapualla puhunut Väyrynen syytti pääministeri Paavo Lipposta harhakuvan luomisesta, jonka mukaan vain nykyinen hallitusrintama voisi menestyksellisesti hoitaa Suomen EU-puheenjohtajakauden syyskaudella 1999.

Väyrysen mukaan uuden hallituksen pitäisi ajaa Suomen kansallisten etujen mukaista ja kansan enemmistön hyväksymää Eurooppa-politiikkaa.
- Tätä politiikkaa toteuttamaan voidaan asettaa joukkue, joka pätevyydessä ja kokemuksessa vetää vertaansa nykyisen hallituksen kanssa, Väyrynen sanoi.


Korhonen: Kirjoja eikä koptereita

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen arvosteli sunnuntaina helikopterihankintaa. Vaasassa puhunut Korhonen kaipasi laajempaa arvokeskustelua ja varovaisempaa rahankäyttöä.

Korhonen moitti helikopterihankintaa kannattavaa valtiovarainministeri Sauli Niinistöä, joka viime viikolla pohti kirjastopalvelujen maksullistamista.
- Ihmetyttää, miten kevytmielisesti valtiovarainministeri suhtautuu näin mittavaan hankintaan, kun samanaikaisesti eduskunnassa torjutaan muutaman miljoonan markan muutokset.

Siitä huolimatta Niinistö olisi valmis panemaan helikoptereihin yli 5 miljardia markkaa ja satoja miljoonia vuosittaiseen ylläpitoon, Korhonen moitti ja vaati periaatteellista arvokeskustelua valtion taloudesta.
- Minä näen edessämme ongelmia, joiden takia pitäisi varoa sitoutumasta suuriin menoeriin. Näen uhkia, jotka saattavat pienentää valtion verotulojen kertymistä tulevina vuosina.

Korhonen mainitsi uhkina työeläkemaksuihin kohdistuvat korotuspaineet, sekä paineet laskea tulo-, arvonlisä- ja alkoholiveroja.


Ahtisaari: Itsenäisyys vahvistunut EU:n jäsenyydessä

Presidentti Martti Ahtisaari arvioi, että Suomen itsenäisyys on vahvistunut Euroopan unionissa.
- Asemamme on selkiintynyt maailmalla Euroopan unionin jäsenenä, sanoi tasavallan presidentti itsenäisyyspäivänä Radio Suomelle antamassaan haastattelussa.

Presidentin arvio oli osa vastausta hänelle tehtyyn kysymykseen, joka koski monien suomalaisten huolta identiteetin menetyksestä Euroopan rahaliiton yhteydessä. Hän muistutti niistä peloista, joita esitettiin EU-jäsenyysäänestykseen valmistauduttaessa.
- Kyllä kai jokainen, joka katsoo rehellisesti tilannetta tänä päivänä, toteaa, että huolemme ovat ainakin osittain olleet virheellisiä ja tarpeettomia.

Presidentti sanoi jäsenyyden luoneen epävarmuutta ja hän kertoi ymmärtävänsä, että maaseudulla on edelleen paljon ongelmia sopeutumisessa.
- Mutta me olemme siinäkin pääsemässä niskan päälle.

Presidentti Ahtisaari uskoo, että loppusuoralla olevaan valtiosääntöuudistukseen löytyy ratkaisu, jonka kaikki osapuolet voivat hyväksyä. Presidentin mielestä asiaan on liittynyt "ihan tarpeetonta dramatiikkaa".

Presidentti ei suoraan vastannut kysymykseen, onko hän tyytyväinen kaavailtuun uudistukseen.
- Täytyy katsoa, mikä se lopullisessa muodossaan on, hän toteaa.


Lipponen haluaisi pitää nykyisen hallituspohjan

Pääministeri Paavo Lipponen näkisi mielellään, että nykyinen hallituspohja voisi jatkua vuoden 1999 eduskuntavaalien jälkeenkin. Lipponen korostaa Vasabladetin lauantaina julkaisemassa haastattelussa kuitenkin, että vaalien tulos ja puolueiden ohjelmat ratkaisevat, mitkä puolueen haluavat ja voivat toimia yhteistyössä vaalien jälkeen.

Lipponen ei halua sulkea mitään puoluetta pois hallitusyhteistyöstä. Hän kuitenkin sanoo, että keskusta on päätöksineen asettautunut sivuun hallituksen ja työmarkkinoiden välisestä yhteistyöstä. Pääministeri suhtautuu epäilevästi kolmen suuren puolueen hallitukseen. Hän muistuttaa haastattelussa myös, että keskustan puheenjohtaja Esko Aho on jo torjunut ajatuksen.


EMU:n pelätään kaventavan itsenäisyyttä

Enemmistö suomalaisista epäilee EMU-jäsenyyden kaventavan Suomen itsenäisyyttä. Taloustutkimus kysyi Aamulehden toimeksiannosta 500 suomalaiselta heidän mielipiteitään EMU-jäsenyydestä ja itsenäisyydestä. Puhelinkysely tehtiin viime viikon tiistaina.

13 prosenttia katsoi, että Euroopan yhteinen raha- ja valuuttapolitiikka vähentää voimakkaasti Suomen itsenäisyyttä. 43 prosenttia arveli itsenäisyyden kaventuvan jonkin verran. Kolmannes oli sitä mieltä, että EMU-jäsenyydellä ei ole mitään merkitystä maan itsenäisyyden kannalta.

63 prosenttia katsoi itsenäisyyden lisääntyneen paljon tai jonkin verran sitten 80-luvun. 15 prosenttia katsoi itsenäisyyden vähentyneen. Vajaa viidennes ei nähnyt itsenäisyyskehityksessä tapahtuneen mitään muutosta.

Koonnut: IA
8.12.1997


POLITIIKKA -SIVULLE