Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Niinistö: Lainanottotarve nykymenolla yli 10 miljardia vuonna 1999

Valtion velkaantuminen jatkuu vielä ensi vuoden jälkeenkin. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) totesi keskiviikkona, että valtiovarainministeriön kehyslaskelmien perusteella lainantarve on vuonna 1999 vielä toistakymmentä miljardia.

- Se on sitkeässä kuin paha flunssa tuo alijäämä. Semmoinen vähän reilut toistakymmentä miljardia kummittelee siellä vielä, Niinistö sanoi.


Eduskunta hyväksyi uuden mallin arvonlisäveroon

Eduskunta hyväksyi tiistaina illalla arvonlisäverolain muutoksen, jolla nykyiset 12 prosentin ja 6 prosentin verot korvataan uudella 8 prosentin verolla. Sisällön osalta nyt hyväksytty lainmuutos kiristää mm. henkilökuljetusten, majoituspalvelujen sekä kulttuuritilaisuuksien verotusta. Toisaalta kirjojen, lääkkeiden, liikuntapalvelujen ja elokuvanäytösten verotus kevenee.

Äänestyksessä hylättiin keskustan esitys kampaamo-, parturi- ja kosmetologipalveluista maksettavan veron alentamisesta 8 prosenttiin. Opposition esitys kaatui luvuin 77-27. Illalla kello 21 pidetystä äänestyksestä oli poissa 95 kansanedustajaa. Arvonlisäveron korotusta aiotaan korvata osittain joukkoliikenteelle. Ensi vuonna käytetään 30 miljoonaa alueellisten palvelujen ostoon ja kaupunkiliikenteen valtionapuun. Erilaisiin kehittämishankkeisiin on lisäksi luvassa 5 miljoonaa.

Rahat niihin aiotaan kerätä kiristämällä polttoöljyn ja sähkön verotusta. Kevyen polttoöljyn perusveroa kiristetään 0,5 penniä litralta kaavailtua enemmän. Kuluttajien sähköveroon on tulossa 0,05 pennin lisäkorotus kilowattitunnilta.

Valtiovarainvaliokunnassa kaavailtiin aluksi, että veronkorotusta korvattaisiin linja-autoliikenteelle uudella ajokilometrien perusteella maksettavalla tuella. Tämä hanke kaatui kuitenkin liikenneministeriön vastustukseen.


Häkämies: Sotilaat pysykööt politiikasta poissa

Puolustusvoimien on Suomessa pysyttävä jatkossakin puoluepolitiikan ulkopuolella, sanoi oikeusministeri Kari Häkämies (kok) tiistaina Haminassa. Ministerin mukaan näin säilytetään varmimmin kansalaisten vahva luottamus puolustusvoimiin.

Häkämiehen mukaan ei ole syytä kumota rikoslaissa olevaa kieltoa, jolla puolustusvoimissa tai rajavartiolaitoksessa palvelevaa sotilasta kielletään kuulumasta jäsenenä puolueeseen. Asevelvollisia kielto ei koske.

Oikeusministerin mukaan kielto ei loukkaa sotilaiden perusoikeuksia. Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimus sallii asevoimiin kuuluvien yhdistymisoikeuden normaalia tiukemmat rajoitukset, Häkämies huomautti.

- Omalta osaltani ymmärrän myös niiden sotilaiden näkemyksiä, jotka haluavat kuulua poliittisiin puolueisiin. Itse pidän kuitenkin kokonaisuuden kannalta parempana, että sotilaat eivät kuuluisi puolueisiin. Tämä takaa paremmin sotilasammatin korkean arvostuksen ja kansalaisten luottamuksen puolustusvoimiin kaikissa olosuhteissa, ministeri perusteli.


Backman: Palvelusitoumukset käyttöön julkispalveluissa

Hallintoministeri Jouni Backmanin (SDP) johtama ministerityöryhmä esittää palvelusitoumusten laajaa käyttöä julkispalveluissa. Palvelusitoumuksen yleisenä ajatuksena on, että asiakas voisi sen avulla jo ennakkoon tietää millaista palvelua hän voi viranomaiselta vaatia.

Palvelusitoumuksia pidetään uutena tapana parantaa julkista palvelua. Niiden katsotaan korostavan kansalaisten oikeuksia julkisten palvelujen asiakkaina ja antavan mahdollisuuden vaikuttaa suoraan palveluyksikön toimintaan.

Hallintoministeri Backman alusti asiasta tiistaina pidetyssä palvelusitoumusseminaarissa Helsingissä. Seminaarissa esiteltiin käytännön kokemuksia palvelusitoumuksista. Esimerkkeinä olivat Vammalan työvoimatoimisto ja Helsingin kaupungin rakennusvalvonta.

Backmanin mielestä on selvää, että asiakkaalle annetusta lupauksesta halutaan pitää myös kiinni.
- Kun laatulupaus palvelusta annetaan, viranomainen sitoutuu täyttämään tämän lupauksen ja asiakkaalla on oikeus vaatia sen täyttämistä, hän korosti.

Koonnut: IA
4.12.1997


POLITIIKKA -SIVULLE