EMU-äänestyksen tulos yllätti EMU-vastustaja Seppäsen - Puoluejohto sai luvan jatkaa hallituksessa

Kyllä EMU:lle -linja voitti vasemmistoliitossa



Suomen EMU-jäsenyyttä puoltava kanta voitti vasemmistoliiton jäsenäänestyksessä, jonka tulos selvisi maanantai-iltana. Kyllä-vaihtoehdon puolesta annettiin 52,4 prosenttia kaikista äänistä.


Tulos oli helpotus puolueen johdolle. Se merkitsee sitä, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmä voi äänestää eduskunnassa EMU-jäsenyyden puolesta ja puolue saattaa jatkaa Paavo Lipposen hallituksessa.

Ei-ääniä annettiin 41,5 prosenttia. Äänestäneistä 5,9 prosenttia ei ottanut kantaa, vaan jätti ratkaisun puolue-elinten harkittavaksi.

Kyllä-äänten saama yli 50 prosentin enemmistö merkitsee myös sitä, että puolueen kanta EMU:un tuli ratkaistuksi jo jäsenäänestyksessä.

Jos kumpikaan päävaihtoehto ei olisi saanut enemmistöä äänistä, puolueen kannasta päättäminen olisi jäänyt johtoelinten ratkaistavaksi.

Vastaavasti kielteisen kannan syntyminen jo äänestyksen perusteella olisi edellyttänyt, että Ei-ääniä olisi annettu enemmän kuin puolet kaikista äänistä. Tästä tilanteesta jäätiin nyt noin 10 prosenttiyksikön päähän.

Äänestäjille oli tehty selväksi, että puolueen kielteinen kanta Suomen Emu-jäsenyyteen johtaisi vasemmistoliiton lähtöön hallituksesta.

Yhdistetty EMU- ja hallitusäänestys kiinnosti puolueväkeä ennakoitua enemmän. Äänestykseen osallistui 9 253 jäsentä, mikä nosti äänestysprosentin 67,1:een. Ääntenlaskennassa hylättiin 19 ääntä eli 0,2 prosenttia.

Puolueen johto helpottunut

Puoluesihteeri Ralf Sund ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen loistivat tyytyväisyyttään äänestystuloksen julkistamistilaisuudessa puoluetoimistossa. Helpottunut oli myös eduskunnassa samaan aikaan ollut puheenjohtaja Claes Andersson.

Sund katsoi aiheelliseksi huomauttaa, että jäsenäänestyksen EMU:a tukevasta kannasta huolimatta vasemmistoliitto tulee säilyttämään kriittisen asenteensa.

Molemmat olivat myös sitä mieltä, että jäsenäänestyksen tuloksen pitäisi kelvata ohjeeksi myös niille puolueen kansanedustajille, jotka ehkä haluaisivat äänestää EMU-ratkaisua vastaan.
- Tämä on yksi ohje, joka velvoittaa samaan tapaan, kuten kansanäänestyksen tulos EU-ratkaisussa, Korhonen sanoi.

Sund piti outona sellaista tilannetta, että jäsenäänestystä itse alunperin vaatineet olisivatkin irtoamassa siitä, kun tulos ei ollutkaan odotettu.

Sund arveli, ettei vasemmistoliiton sisällä jännitteisenä käyty EMU-keskustelu tähän lopu ja asia nousee esille myös toukokuun puoluekokouksessa.
- Vähemmän latautunutta se tämän jälkeen tulee kyllä olemaan, Sund sanoi.

EMU-äänestyksen tulos yllätti EMU-vastustaja Esko Seppäsen

Europarlamentaarikko Esko Seppänen pyrkii vasemmistoliiton puheenjohtajaksi ensi toukokuun puoluekokouksessa.

Seppänen vahvisti aikomuksensa maanantai-iltana sen jälkeen, kun vasemmistoliiton EMU-jäsenäänestyksen tulos oli selvinnyt. Jäsenäänestyksen EMU:lle myönteinen tulos oli Seppäselle yllätys. Hän sanoi odottaneensa toisenlaista.

- Meillä on eri kannattajat ja eri jäsenet. Kannattajien piirissä liikkuessani tunnelma oli ihan erilainen kuin jäsenten äänestyksessä, Seppänen tilitti.

Seppänen oli varma siitä, että Ei EMU:lle -kanta olisi voittanut, jos EMU-asiaan ei olisi kytketty puolueen jatkamista hallituksessa.
- Sellaisen vastauksen saa, kun osaa kysyä oikein. Puoluejohdon laatima kysymys oli heidän näkökulmastaan onnistunut, kun voittivat, hän totesi.

EMU-kriittinen vaihtoehto

Seppänen perusteli lähtöään puheenjohtajakilpaan sillä, että tarjolla pitää olla myös EMU-kriittinen vaihtoehto.
- Ehdokkaiksi ilmoittautuneissa ei ole havaittavissa selvää EMU-kriittisyyttä, ja se on silloin eri linja kuin puolueen kannattajien linja, Seppänen sanoi.

Vasemmistoliittoa vuodesta 1990 johtanut kulttuuriministeri Claes Andersson ilmoitti pari viikkoa sitten, että hän luopuu puheenjohtajan tehtävästä kevään kokouksessa.

Ennen Seppästä puheenjohtajakisaan ovat ilmoittautuneet jo puolueen varapuheenjohtajat Suvi-Anne Siimes ja Martti Korhonen, joka johtaa myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmää.

Vasemmistoliiton toinen europarlamentaarikko Outi Ojala harkitsee vielä omaa ehdokkuuttaan.

Seppänen sanoi eroavansa muista tämän hetken ehdokkaista mm. siinä, että hän on muita "punavihreämpi".

STT-IA
8.12.1997


POLITIIKKA -SIVULLE